Arjen siipien vahvistaja

Upeissa luonnonkauniissa järvimaisemissa lähellä Joensuuta on Kostamokoti, päihdekuntoutujien kodinomainen arjen siipien vahvistaja. Se tarjoaa asiakaslähtöistä ja yksilöllisyyden huomioivaa psykososiaalista päihdekuntoutusta aikuisille huume-, alkoholi- ja sekakäyttäjille, niin yksittäisille asiakkaille kuin pariskunnille ja lapsiperheille.

Arjen siipien vahvistaja

Kostamokodilla on yli 20 vuoden kokemus päihteettömään elämään auttajana. 

– Teemme työtä, jotta palveluidemme käyttäjien elämästä tulee pykälä pykälältä aiempaa parempaa, sanoo liiketoimintapäällikkö Juha Kröger. Hän muistuttaa, että päihderiippuvuuden takana on useita tekijöitä.  Kyseessä on neurobiologinen tila, joka vaikuttaa tunne-elämään sekä motivaatiojärjestelmään ja aiheuttaa psyykkisiä ja neurologisia vaikeuksia. 

Kostamokodissa päihdekuntoutuksessa sovelletaan kognitiivista menetelmää, jossa asiakkaan kanssa yhdessä tutkitaan hänen ajattelutapansa, tunteidensa ja käyttäytymisensä välisiä yhteyksiä. Tavoitteena on kehittää kykyä havainnoida omia ajatuksia, uskomuksia ja tulkintoja sekä niihin liittyviä vääristymiä. Asiakas oppii huomaamaan näiden vaikutuksen hyvinvointiin sekä oppii uusia tapoja ajatella ja hyväksyä omia kielteisiä tunteitaan ja reaktioitaan. 

Kuntoutuksen tukena käytetään mieliala- ja psyykenlääkkeitä sekä myös korvaushoitolääkkeitä. Korvaushoitoa toteutetaan STM:n asetusten mukaan.  

Kostamokodissa jokainen asiakas kohdataan yksilönä yhteisössä ja hänelle suunnitellaan juuri hänen tarpeittensa mukainen kuntoutusohjelma, korostavat Päivi Kölhi, Reija Solonen ja Juha Kröger.  

Yksilönä yhteisössä

Asiakkaat tulevat Kostamokodille ympäri Suomen.

– Monet meille tulleet asiakkaat yllättyvät kodinomaisuudestamme. Toki meillä on sääntömme, mutta pyrimme toimimaan hyvin kodinomaisesti ja tasa-arvoisesti. Henkilökuntamme kohtaa jokaisen asiakkaan yksilönä pienessä yhteisössämme ja paneudumme hänen asioihinsa laaja-alaisesti hoitaen paljon muitakin asioita kuin päihdekuntoutusta, kertoo
Reija Solonen, perhekuntoutuksen vastaava ohjaaja.  

Jokaiselle asiakkaalle laaditaan henkilökohtainen kuntoutussuunnitelma ja hän saa omaohjaajan, jonka kanssa luottamuksellinen hoitosuhde rakentuu. Sen perustana on aito, avoin ja rehellinen asiakkaan kuntoutumista palveleva dialogi. Ohjaajan tuella hoidetaan myös käytännön asioita ja pidetään yhteyttä viranomaisiin. Usein kuntoutukseen liittyy myös arjen taitojen opetteleminen: miten huolehditaan hygieniasta, kodin siisteydestä jne. 

Perhekuntoutuksessa voi olla kerralla kolme perhettä. Toivottavaa olisi, että päihdekuntoutukseen perhe tulisi jo raskausaikana. Leikki-ikäiset lapset voivat tulla mukaan vanhempiensa kanssa.  Hoitojaksot perhekuntoutuksessa ovat yleensä pitkiä, puolesta vuodesta vuoteen. Tällä saadaan myös hyviä tuloksia.

– Viime vuonna perhekuntoutuksessa olleista 80 prosenttia on edelleen päihteettömiä, iloitsee Solonen. 

– Yksilökuntoutuksessa meillä on paikkoja 13 henkilölle. Valitettavan usein kunnat myöntävät yksittäisille asiakkaille lyhyitä maksusitoumuksia, jopa vain kuukaudeksi. Siinä ajassa pystymme tarjoamaan vasta ensiaskeleita kohti päihteettömyyttä ja erittäin harva pystyy jättämään päihteet noin lyhyessä ajassa. Tilastoistamme näkee selvästi, että kuntoutuksen tulokset ovat suoraan verrannollisia hoitojakson pituuteen, korostaa päihdekuntoutuksen ohjaaja Päivi Kölhi.

Monipuolista osaamista

Kostamokodissa päihdekuntoutuksen tukena on 13 ammattitaitoista moniosaajaa terveyden- ja sosiaalihuollon sekä perhe- ja neuvolatoiminnan alalta. Psykiatrian erikoislääkäri käy Kostamokodilla joka viikko. 

Asiakkaat voivat myös kokeilla hyvinvointinsa tueksi lääkkeettömiä hoitomuotoja kuten Neurosonic matalataajuus värähtelytuolia, akupunktiota ja vyöhyketerapiaa. 

Terveyttä ja hyvinvointia edistävät myös ympäröivä upea luonto, useita kertoja viikossa lämpiävä rantasauna, säännölliset kuntosaliharjoittelumahdollisuudet sekä musiikkitila erilaisine soittimineen.

Kostamokoti on osa Honka­lampi-konsernia, jossa työsken­telee yli 500 ammattilaista 22 paikkakunnalla. Honkalampi tarjoaa monialaisia palveluja mm. työllistymiseen, asumi­seen, henkilökohtaisen apuun, terapiaan ja kuntoutukseen liittyen.

 

Teksti: Maija-Liisa Saksa

 

 

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

Kostamokoti

Kostamokoti

Tarjoamme Kostamokodissa psykososiaalista päihdekuntoutusta kognitiivisella työotteella. Yhteisömme mahdollistaa myös korvaushoidon osana psykososiaalista kuntoutusta.
Päihdekuntoutuspalvelumme on suunnattu täysi-ikäisille huume-, alkoholi- ja sekakäyttäjille, niin miehille, naisille kuin pariskunnillekin. Päihdekuntoutuskotimme sijaitsee Käsämässä, noin 27 kilometrin päässä Joensuun keskustasta.
Palveluumme kuuluu myös vauva-/lapsiperheille suunnattu päihdekuntoutus, jonka perustana ovat lapsen tarpeet, etu ja terve kehitys.

Yhteystiedot

Pitkälammentie 12, 83430 Käsämä 013 312 790 info@kostamokoti.fi