Aihepiirit
16.05.2020

Antennilasit mullistavat mobiilikodin

Liittymän pitäisi olla nopeinta sorttia, mutta silti yhteys tökkii?

Tilanne on valitettavan tuttu monelle. Tänä keväänä etätyöt ja -opiskelut ovat viimeistään osoittaneet toimivan verkon kullanarvoiseksi.

Ratkaisu heikkoon mobiiliverkkoon voi olla ikkunoissa. Pihlan Antennilasit keräväät mobiiliverkon signaalin ja jakavat sen sitten tasaisesti ikkunasta huoneeseen.

– Taloista halutaan energiatehokkaita, ja silloin seinärakenteet ja selektiivi-ikkunat vaimentavat tehokkaasti mobiilisignaalia. Selektiivilasin ohut näkymätön, metallipinta tekee ikkunasta lämpimämmän, mutta vaimentaa samalla mobiiliverkon signaalin kulkemista tukiasemasta talon sisälle, kertoo Pihlan markkinointipäällikkö Mika Kanervo.

Seinien ja ikkunoiden vaimennuksen lisäksi verkossa käytettävien laitteiden toimintaan vaikuttaa muun muassa rakennuksen etäisyys tukiasemasta.

– Mitä kauemmas tukiasemasta mennään, sitä heikompi signaali on.

Nopeutuvan datasiirron vuoksi mobiiliverkon kapasiteettia kehitetään jatkuvasti. 5G-verkko laajenee Suomessa vähitellen, ja sen signaali läpäisee seinämateriaaleja heikommin kuin 3G- ja 4G-verkkojen signaali. Siksi Antennilasin käyttö ikkunoissa on järkevää myös verkon tulevia muutoksia ajatellen.

Etäarki helpottui

Antennilasin jujuna on ikkunalasin pintaan laseroitu huomaamaton kuviointi, joka toimii käytännössä antennina. Antenni vastaanottaa ja jakaa signaalin laajasti koko huoneeseen. Tämä huomattiin konkreettisesti mikkeliläisessä Surkan perheessä.

– Nyt kun kaikki asuinalueella ovat kotona lähes jatkuvasti, tuli netistä liian hidas miehen tehdä töitä, pojan opiskella sekä muiden perheenjäsenten hoitaa muita juttuja, perheen äiti
Railatuulia Surkka kertoo.

Railatuulia Surkan perheen arki helpottui Antennilasin ansiosta.

Antennilasi asennettiin Surkan puurakenteisen omakotitalon kodinhoitohuoneeseen. Sen jälkeen kaistaa on riittänyt kaikkeen päivittäiseen tarpeeseen.

– Kännykällä tutkittuna ero on erittäin suuri: kodinhoitohuoneessa 4G-verkko tulee nyt puhelimeen 50,2 megan nopeudella, kun talon toisessa päässä nopeus on edelleen vain 18,4 megaa. Nyt kaikki toimii, Railatuulia Surkka iloitsee.

Lämmöneristys pysyy

Pihlan Antennilasi on kehitetty yhteistyössä antenniteknologiaan erikoistuneen suomalaisen yrityksen Stealth
Casen kanssa. 

– Mikä parasta, ikkunan lämmöneristys ja kaikki muutkin ominaisuudet säilyvät. Antennilasin kanssa ikkuna on yhtä kestävä kuin tavallinen ikkuna, ja sen huolto ja pesu tapahtuvat tavalliseen tapaan. Myös kaihtimet ja esimerkiksi auringonsuojalasit toimivat Antennilasin kanssa, Mika Kanervo toteaa.

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

Pihla

  • Suomen johtava ovi- ja ikkunavalmistaja (tunnetuimmat brändit Pihla, Tiivi, PihlaPro)
  • Tuotanto kokonaisuudessaan Suomessa
  • Liikevaihto: 126 milj. euroa (2019)
  • Suomen kattava ja koulutettu jälleenmyynti- ja asennusverkosto
  • Henkilöstö: n. 800 ammattilaista
  • Osa kansainvälistä Inwido- konsernia (liikevaihto viime vuonna 670 milj. euroa)