11.12.2021

Miten tunnistat laadukkaan materiaalin ja tuotteen?

Eettistä ja ekologista on satsata vaatteissa laatuun sekä materiaaleissa että valmistustavassa. Omaa vaatekaappia kannatta rakentaa pitkäjännitteisesti – mieluummin laatua kuin määrää.

Miten tunnistat laadukkaan materiaalin ja tuotteen?

 1) Tunnustele materiaalia. Jos et tunnista koostumusta, niin katso materiaaliseloste. Luonnonmateriaalit sekoitetaan keskenään villa/silkki, villa/pellava tai 100% villa. Feressä emme sekoita keinokuituja luonnonkuituihin, sillä silloin menetetään luonnonkuidun parhaat ominaisuudet ja saadaan keinokuidun huonot ominaisuudet. Tuotetta ostaessa varmista, että kangas on 100% luonnonkuituja.

”Hyvistä materiaaleista käsityötaidolla valmistettu vaate, oikein huollettuna, kestää vuosikymmeniä ja sitä voidaan alteroida kantajansa elämän mukaan.” 
– Madame Fere

2) Tee rypistystesti. Ota reilusti kankaasta kiinni ja rutista nyrkissä kovaa. Jos kankaaseen jää teräviä ryppyjä, kangas on lyhytkuituista villaa, jolloin käyttöominaisuudet ovat huonommat. Tuote rypistyy ja myös nukkaa melko helposti. Kangas myös alkaa kiiltää käytössä. Jos kankaaseen tulee vain loivat rypyt ja rypyt häviävät “silmissä”, kangas on laadukasta, pitkäkuituista villaa. Tuote on helppohoitoinen ja pitkäikäinen. 

3) Vaatetta valitessasi varmista, että saumoissa on oikeat saumanvarat. Tällöin vaatetta voi alteroida elämän mukana, yksi koko ylöspäin tai yksi koko alaspäin. Pukua, pikkutakkia tai housuja ei ommella saumurilla.

”Roinan ostaminen on tietenkin jokaisen oma päätös. Mutta jos t-paita maksaa vaikkapa alle 50 €, niin sen tuottaminen ei kestä päivänvaloa. Tällöin on rikottu ympäristölainsäädäntöä, työaikalainsäädäntöä sekä työntekijöiden ansioita ja turvallisuutta”
– Madame Fere

4) Tuotteen hinta ja materiaali. Italiassa luonnonmateriaaleista käsityönä valmistettu tuote on Kauko-Itä valmistukseen verrattuna hinnakas, mutta käyttöiältään pitkäikäinen. Laadukas tuote maksaa enemmän ostettaessa, mutta kun hinta jaetaan käyttövuosille, niin se on edullinen investointi. Halpa hinta kertoo materiaalin laadusta, valmistusmenetelmästä ja valmistusmaasta.

5) Hyvät kengät tunnistaa kahdella kriteerillä, hinnalla ja tuotemerkillä. Kengissä hyvä merkki on todellakin laadun tae. Kengistä on vaikea päällepäin arvioida miltä nahka näyttää vuoden tai kymmenen vuoden päästä ja millä menetelmällä ne on valmistettu. Hyvästä nahasta huolellisesti tehdyt kengät maksavat noin 550€. Tästä halvemmissa kengissä on jo jouduttu tekemään kompromissejä nahan laadussa sekä valmistusmenetelmässä. Merkkikengät kestävät käyttöä vuosia ja oikein huollettuina jopa vuosikymmeniä. Kengissä hyvä merkki tarkoittaa, että kenkämerkki on ollut markkinoilla vähintään 30 vuotta, monet jopa toistasataa vuotta.

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

Madame Fere

Madame Fere

“Se mitä ei Madamelta löydy, sitä herrasmies ei tarvitse.”
-Madame Fere


Aukioloajat

Ma 12:00 - 19:00
Ti-To 11:00-18:00
Pe 11:00 - 15:00 Lauantait ja muut ajat joustavasti varaamalla aika 040 754 1465 (Madame)

Yhteystiedot

Bulevardi 6, 3. kerros p. 040 754 1465 (Madame)