Heidi Lautjärvi kirjoittaa yritysten rikoksista työn ohella

Työnantaja Boco IP suhtautui kirjahankkeeseen joustavasti ja kyseli, miten Lautjärvi jaksaa.

Kuva: Maria Hedengren Photography
Kuva: Maria Hedengren Photography

Jokaisella yrityksellä on eettiset ohjeet ja sisäiset tarkastukset, mutta ne eivät välttämättä tarkoita mitään, sanoo tietokirjailija Heidi Lautjärvi.

Hän on pian lähdössä Yhdysvaltoihin markkinoimaan uutta kirjaansa ”White-Collar Business Crime”. Kirja kertoo valkokaulusrikollisuudesta useiden esimerkkien kautta.

Lautjärven mukaan isompia rikoksia ei tapahtuisi, jos järjestelmä toimisi.

Jos esimerkiksi yrityksen työntekijä varastaa tuotantolinjalta tuotteen ja jää kiinni, hän luultavasti menettää työpaikkansa ja saattaa olla, että perhekin jättää. Jos yritysjohtaja tekee rikoksen, jossa aiheutetaan kärsimystä suurille ihmisjoukoille, esimerkiksi tuhotaan ympäristöä tai myydään ruokaa, joka ei ole sitä mitä sen väitetään olevan, kohtelu on toinen.

– Iso kansainvälinen yritys saattaa maksaa ihan tutkinnan alkuvaiheessa sakot, ja tutkinta päättyy siihen. Johtaja jatkaa paikallaan ja jatkaa jetset-elämäänsä, hän kuvaa.

Työn ohessa illat ja viikonloput

Heidi Lautjärvi vaihtoi työpaikkaa samoihin aikoihin, kun hän allekirjoitti kirjan kustannussopimuksen.

– Olin jo haastattelussa avoin, että tällainen tilanne olisi tulossa, hän sanoo.

Työnantaja, Boco IP, oli myötämielinen ja joustava.

– Pyrimme tukemaan Heidiä kirjan kirjoittamisessa niillä keinoin, mitä oli käytettävissä. Lähinnä tämä toteutui siten, että pyrimme järjestämään Heidille mahdollisuuden pitää töistä vapaata joko lomina tai työaikajouston avulla sekä mahdollisuuden ottaa palkatonta vapaata, sanoo Boco IP:n toimitusjohtaja Karri Leskinen.

– Meille on erittäin tärkeää, että kaikki työntekijämme voivat hyvin.

"Kirja kertoo valkokaulusrikollisuudesta useiden esimerkkien kautta."

Kirjan kirjoittamisen aikana HR-osasto kyselikin säännöllisesti Lautjärven jaksamisesta.

– Ilman muuta haluamme luoda työntekijöille mahdollisuuksia toteuttaa intohimojaan ja toki työnantajana olemme ylpeitä työntekijöidemme saavutuksista ja ylpeydellä kerromme muille, miten monilahjakkaita bocolaiset ovat, 
Leskinen sanoo.

Ei heti kolmatta kirjaa

Tällä hetkellä Lautjärvi keskittyy työhönsä Boco IP:n viestintä- ja markkinointijohtajana. Kolmatta kirjaa ei ihan heti ole tulossa.

– Tosin niin minä sanoin sen ensimmäisen kirjankin jälkeen, hän nauraa.

Lautjärvestä tuntuu, että pajatso on tyhjennetty isoimmista rikoksista, mutta toki jos yritysjohtajat jatkavat materiaalin tuottamista, lisää aineistoa voi olla. Mieluummin hän kuitenkin toivoisi, että vaikkapa Euroopan unioni ottaisi aiheesta koppia ja korjaisi järjestelmää niin, että rikokset aidosti loppuisivat.

Teksti: Esa Salminen

Commercial

Organisation information

BOCO IP

BOCO IP

Boco IP on aineettoman omaisuuden hallintaan erikoistunut patenttitoimisto

Ovatko immateriaalioikeudet olennainen osa sinun yrityksesi liiketoimintaa ja varallisuutta? Tuovatko immateriaalioikeudet yrityksellesi kilpailuetua ja lisäarvoa - ja ovatko ne markkinointietu? Jos eivät, pysähdy hetkeksi. Kauttamme suojatut oikeudet varmistavat, että sinun innovaatiosi ja brändisi pysyvät omissa käsissäsi ja saat niistä sen taloudellisen hyödyn, mikä sinulle kuuluu.

Boco IP on aineettoman omaisuuden hallintaan erikoistunut patenttitoimisto, joka on perustettu vuonna 1928. Toimimme kansainvälisesti ja palvelemme luottamuksellisesti ja joustavasti. Boco IP on patenttialalla arvostettu toimija, joka tunnetaan monipuolisesta osaamisestaan. Toimintamme on ihmisläheistä ja luotettavaa. Asiantuntijayhteisömme kykenee luomaan strategista arvoa asiakkaan liiketoiminnalle.

Professionals

Heidi Lautjärvi

Heidi Lautjärvi

tietokirjailija

Contact details

Kansakoulukatu 3, 00100 Helsinki Puh: +358 9 686 6840mail@bocoip.com