Isolla sydämellä kehitysvammaisten hyväksi

Kehitysvammapalveluiden asiantuntija Validian yksikönjohtaja Satu Ristilä johtaa empatialla. Hänestä hyvä johtajuus näkyy ennen kaikkea osaavana ja sitoutuneena henkilökuntana, jonka hyvän hoidon ansiosta asiakkaat voivat nauttia elämästään.

"Kehitysvammaiset ovat aina olleet sydäntäni lähellä. Kunnioitan heitä ja koen, että he tarvitsevat kaltaisiani vahvoja ihmisiä tuekseen ja edistämään heidän asioitaan. Tämä on hyvä ala olla töissä", Satu Ristilä kertoo. Kuva: Sami Perttilä
"Kehitysvammaiset ovat aina olleet sydäntäni lähellä. Kunnioitan heitä ja koen, että he tarvitsevat kaltaisiani vahvoja ihmisiä tuekseen ja edistämään heidän asioitaan. Tämä on hyvä ala olla töissä", Satu Ristilä kertoo. Kuva: Sami Perttilä

Kehitysvammaisten asumisyksiköitä johtava Satu Ristilä tekee työtään arvopohjalta.

– Haluan, että johtamisestani huokuu empaattisuus ja lämpö. En ole mikään piinkova bisnesnainen.

Oman isän esimerkki oli tehnyt yrittämisestä Ristilälle varteenotettavan vaihtoehdon. Kun 1990-luvun lopun lama iski eikä vastavalmistuneelle kehitysvammaisten hoitajalle ollut kunnon töitä tarjolla, hän loi niitä itse.

Suomessa alettiin niihin aikoihin kehittää kehitysvammaisten avohuoltoa ja Ristilän äidin pikkusisko tarvitsi juuri sitä. Niinpä Satu Ristilä perusti Riihimäelle viisipaikkaisen hoitokodin kehitysvammaisille. Vuosien varrella asumisyksikkö laajeni mutta pysyi perheyrityksenä. Tällä hetkellä sitä pyörittää Ristilän veli.

"Ihan hyvä, ettei kaikkia haasteita tiedä etukäteen." 

– Kehitysvammaiset ovat aina olleet sydäntäni lähellä. Kunnioitan heitä ja koen, että he tarvitsevat kaltaisiani vahvoja ihmisiä tuekseen ja edistämään heidän asioitaan. Tämä on hyvä ala olla töissä, Ristilä kertoo.

Fuusio auttaa turvaamaan hyvän hoidon tulevaisuudessakin

Ristilä irtautui ensimmäisestä yrityksestään vuonna 2010. Hän asui silloin Lempäälässä, lapsia oli viisi ja työpaikan alkoi olla olennaista löytyä lähempää kotoa. Niinpä hän perusti silloisen miehensä kanssa Pirkanmaalle Asumispalvelu Ristilän.

– Olin huomannut, että asumispalvelukin voisi erikoistua. Siitä olisi hyötyä asiakkaille, kun toimintaa olisi helpompi suunnitella vastaamaan juuri heidän tarpeitaan, Ristilä kuvailee.

Validian omistamissa Pikonlinnan asumisyksiköissä hoidetaan kehitysvammaisia, joilla on erilaisia liitännäisvammoja, kuten neuropsykiatrisia haasteita. ”Meillä on mahtava ja sitoutunut henkilökunta, joka ansaitsee suuret kiitokset”, iloitsee yksikönjohtaja Satu Ristilä. Kuva: Sami Perttilä

Sopivat tilat löytyivät Kangas-alan Pikonlinnasta. Aluksi perustettiin kolme asumisyksikköä. Nyt niitä on jo viisi, joissa on yhteensä 43 paikkaa. Asiakkaina on vaikeasti tai keskivaikeasti kehitysvammaisia, joilla on myös mielenterveys- tai neuropsykiatrisia haasteita. Vuoden 2022 joulukuussa perustajakaksikko myi yrityksensä Validialle.

– Jatkan työtäni nyt Validialla ja vastaan edelleen Pikonlinnan asumisyksiköistä. Minulle oli tärkeää, että heidän strategiansa on tehdä maailman parasta vammaistyötä. Isolla yrityksellä on myös paremmat mahdollisuudet turvata asiakkaidemme palvelut ja tulevaisuus, kun Suomen sote-palvelut ovat suuressa murroksessa.

Haasteet kehittävät paremmaksi johtajaksi

Moni asia yrittäjyyteen ja johtajuuteen liittyen on tullut matkan varrella yllätyksenä.

– Ihan hyvä, ettei kaikkia haasteita tiedä etukäteen. Ihminen on onneksi sopeutuvainen, Ristilä naurahtaa.

Hänelle menestys on sitä, että osaava henkilökunta viihtyy töissä ja asiakkaat voivat hyvin ja nauttivat elämästään.

– Perhe on tuonut hyvää vastapainoa yrittäjyydelle. Olen myös saanut tavata urani aikana upeita yrittäjiä ja päättäjiä, jotka ovat opettaneet, että haasteista kehittyy eikä niinkään niistä leppoisista hetkistä.

Teksti: Emma Suominen

Commercial

Organisation information

Validia

Validia

Vammaispalveluiden asiantuntija

Monipuolisia palveluita fyysisesti vammaisille, kehitysvammaisille ja muille toimintaesteisille henkilöille, kuten asumis-, ja kuntoutuspalveluita, henkilökohtaista apua ja päivätoimintaa. Tavoitteemme on taata arvokas elämä kaikille ja tehdä Suomesta maailman paras maa vammaisille ja vammautuneille.

Professionals

Satu Ristilä

kehitysvammapalveluiden asiantuntija, yksikönjohtaja, Validia

Contact details

Mannerheimintie 107, 00280 Helsinki p. 020 33 1200

Validia in social media