Tekoäly auttaa myös globaaleissa kestävyyshaasteissa

Erilaiset tekoälysovellukset tuovat jo helpotusta moniin rutiinitöihin, mutta helsinkiläisessä Cloudkraftissa tekoäly on valjastettu ratkomaan myös globaaleja haasteita. Kohteina ovat mm. kestävä kaupunkisuunnittelu ja elintarviketeknologia.

Mussavir Ahmedin luotsaama Cloudkraft hakee nyt yhteistyö- ja tuotekehityskumppaneita muun muassa elintarviketeollisuudesta.
Mussavir Ahmedin luotsaama Cloudkraft hakee nyt yhteistyö- ja tuotekehityskumppaneita muun muassa elintarviketeollisuudesta.

Tekoälyn läpimurrosta on puhuttu jo vuosikymmeniä ja nyt nuo ennusteet ovat myös toteutumassa. Useimmat meistä ovat toivottaneet helppokäyttöiset ja älykkäät tiedonhaku- ja käsittelysovellukset tervetulleiksi, sillä ne tuovat selkeää helpotusta esimerkiksi erilaisten yhteenvetojen, raporttien tai verkkosisältöjen luomisen.

Tekoäly on myös alue, johon helsinkiläinen teknologia-startup Cloudkraft on lisännyt panoksiaan. Samalla tämä ulkoistettuja tuotekehityspalveluja tarjoava yritys on hakenut yhteistyökumppaneita entistä enemmän sellaisilta toimialoilta, joilla on ratkottavanaan globaaleja haasteita. 

– Tekoäly on jo apuna monissa arkipäiväisissä ongelmissa, mutta se soveltuu myös terveelliseen ja kestävään ruoantuotantoon, turvallisiin elinympäristöihin sekä terveydenhuoltoon liittyvien innovaatioiden kehittämiseen ja testaamiseen, toimitusjohtaja Mussavir Ahmed vakuuttaa.

Elintarvikkeisiin uutta tuotantoteknologiaa

Elintarviketuotannossa hän nostaa yhdeksi esimerkiksi ruoan säilyvyyteen liittyvät haasteet, joita Cloudkraft ratkoo yhdessä Fresh Food Oy:n kanssa.

Ahmed muistuttaa, että tuoreiden ja laadukkaiden elintarvikkeiden kysyntä on kasvanut viime vuosina jatkuvasti. Samalla on toisaalta lisääntynyt tarve parantaa niiden säilyvyyttä.

”Tekoäly on jo apuna monissa arkipäiväisissä ongelmissa, mutta se soveltuu myös terveelliseen ja kestävään ruoantuotantoon, turvallisiin elinympäristöihin sekä terveydenhuoltoon liittyvien innovaatioiden kehittämiseen ja testaamiseen."

Tämän yhtälön ratkaiseminen vaatii uudenlaista jalostusteknologiaa, jossa yhdeksi potentiaaliseksi vaihtoehdoksi on noussut kuivatus ja nesteytys. Tässä kehitystyössä Fresh Foods hyödyntää Cloudkraftin tekoälyosaamista ja algoritmeja. 

– Tuotteiden entistä parempi säilyvyys on arvokas ominaisuus esimerkiksi retkeilijöille, mutta myös kaikille niille, jotka haluavat säilyttää ruokaa pidempään ja ilman erillistä jäähdyttämistä. Hyvästä säilyvyydestä on hyötyä myös kriisitilanteissa ja niihin varautumisessa, Ahmed listaa.

Kestävämpää kaupunkikehitystä

Cloudkraft pureutuu tekoälyn avustamana myös toiseen globaaliin haasteeseen eli muuttoliikkeeseen ja kaupungistumiseen.

Vaikka koronapandemia toi meillä Suomessa pienen jarrutuksen muuttoliikkeeseen, on ihmisvirta maaseudulta kaupunkiseuduille jatkunut maailmalla entiseen malliin. Uudet tulokkaat kiihdyttävät asuntorakentamista, mutta lisäävät samalla myös liike- ja teollisuustilojen tarvetta.

Ahmedin mukaan muuttoliikkeen ja kaupungistumisen hallitseminen kestävästi ja tehokkaasti onnistuu vain kehittämällä tekoälypohjaisia järjestelmiä.

– Tekoälyn avulla huomioidaan niukentuvat resurssit, vähennetään rakentamisen ympäristövaikutuksia, parannetaan elämänlaatua sekä mahdollistetaan älykkäiden ja toisiinsa yhdistettyjen kaupunkialueiden kehittäminen. Tämä vastaa kasvavan väestön tarpeisiin, mutta minimoi samalla kasvun ja kaupungistumisen kielteiset vaikutukset ympäristöön ja infrastruktuuriin, Ahmed tiivistää.

Teksti: Timo Sormunen

Commercial

Organisation information

CloudKraft Oy

CloudKraft Oy

• Perustettu vuonna 2018 Helsingissä
• Tuotekehitys- ja analytiikkapalveluihin erikoistunut asiantuntijayritys
• Tiimi koostuu kokeneista AI-asiantuntijoista Suomessa ja Aasiassa

Professionals

Mussavir Ahmed

toimitusjohtaja, CloudKraft Oy

Contact details

p. +358 442 446 786info@cloudkraft.eu