Tukesin uusi oppimisympäristö yrityksille: ymmärrystä turvallisuudesta huolehtimiseen

Turvallisuus on osa vastuullisuutta. Jotta yritys voi sanoa toimivansa vastuullisesti, pitää sen tuotteiden, palveluiden ja toiminnan olla turvallista. Tukes on julkaissut tätä päämäärää tukevan Tunnen Tuotteeni -sivuston.

Tukesin uusi oppimisympäristö yrityksille: ymmärrystä turvallisuudesta huolehtimiseen

Turvallisuus- ja Kemikaalivirasto, eli Tukes, on viranomainen, joka valvoo laaja-alaisesti tuotteiden, palveluiden ja teollisen toiminnan turvallisuutta ja vaatimustenmukaisuutta. Nyt Tukes on lanseerannut yritysten turvallisuustyön tueksi Tunnen tuotteeni -oppimisympäristön, joka on luettavissa samannimisiltä www-sivuilta. 

Toiminnan tukemista

Tunnen tuotteeni -oppimisympäristö tuo lainsäädäntötietoa keskitetysti yhteen paikkaan yritysten hyödynnettäväksi. 

– Tunnen tuotteeni -sivuston tarkoituksena on auttaa yrityksiä ymmärtämään turvallisuuteen liittyvät vastuunsa ja hoitamaan niitä koskevat velvoitteensa. Eli kyse ei ole valvonnasta, vaan vastuullisen liiketoiminnan tukemisesta. Tuotteita ja yritysten toimintaa koskeva turvallisuuslainsäädäntö voi olla monimutkaisen tuntuista ja vaikeasti hahmotettavaa, etenkin pk-yrityksille, joilla on usein melko rajalliset resurssit. Ja koska lakiteksti voi olla vaikeaselkoista, on Tunnen tuotteeni -sivustolla asiat kerrottu ymmärrettävässä muodossa, konkreettisten esimerkkien avulla, sanoo ylitarkastaja Soili Huttunen Tukesista.

– Pyrimme ”suomentamaan” ja avaamaan lainsäädäntöasiat niin, että ne ovat mahdollisia oppia ja omaksua. Että yritykset pystyvät soveltamaan niitä käytäntöön. Toki esim. vaarallisten tuotteiden jakelu on myös huonoa liiketoimintaa, koska takaisinvedot ovat kalliita ja synnyttävät imagohaittaa yrityksille. Varsinkin nykyään, kun tieto kulkee nopeasti ja kuluttajat ovat valveutuneita.  

Alakohtaista informaatiota

Perimmäinen tavoite Tunnen Tuotteeni -oppimisympäristöllä on, että vaikutukset näkyvät Suomessa myytävien tuotteiden ja tarjottavien palveluiden turvallisuudessa. Oppimispuolen lisäksi Tunnen tuotteeni -oppimisympäristössä on tenttejä, joita suorittamalla yritys voi saada käyttöönsä TT-merkin.  Sen avulla voi osoittaa että toimii omalla sektorillaan vastuullisesti. Kyseessä ei ole tuotteisiin kiinnitettävä merkki, vaan tunnus jota yritykset voivat käyttää markkinointiviestinnässään.

– Koska Tunnen tuotteeni -oppimisympäristö on hiljattain avattu, tullaan sitä kehittämään ja laajentamaan jatkossa määrätietoisesti. Sivustolla on jo nyt esillä useita erikoisaloja, jotta yrityksissä voidaan yleisen laadunhallinnan lisäksi oppia ymmärtämään oman alan erityisvaatimuksia. Teemme tätä kehitystyötä mieluusti yhteistyössä yritysten kanssa, jotta lopputuloksesta saadaan todellisia tarpeita vastaava. Siksi kaikki yrityksiltä tuleva palaute ja kehitysideat ovat tervetulleita, Huttunen toteaa. 

Teksti: Teemu Simola

Commercial

Organisation information

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

Turvallisuuden puolesta ennalta ehkäisevästi

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on lupa- ja valvontaviranomainen, joka edistää tuotteiden, palveluiden ja teollisen toiminnan turvallisuutta ja luotettavuutta. Valvonta ulottuu kylpyvaahdosta suuronnettomuusvaarallisiin teollisuuslaitoksiin. Toiminnan tarkoitus on suojella ihmisiä, omaisuutta ja ympäristöä turvallisuusriskeiltä. Tukesin palveluksessa työskentelee n. 250 henkilöä. Virastolla on toimipisteet Helsingissä, Tampereella ja Rovaniemellä.

Professionals

Soili Huttunen

Soili Huttunen

ylitarkastaja, Tukes

Contact details

PL 66, 00521 Helsinki p. 029 5052 000 (vaihde)kirjaamo (at) tukes.fi

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) in social media