Meijerialan monipuolisuus kiehtoo

Ruokailutottumukset muuttuvat ajan mukana, mutta ruokailun tarve ei koskaan. Meijeristejä kouluttaa Hämeen ammatti-instituutti Hami, ja ala on viime vuosina laajentanut toimintakenttäänsä kaura- ja kasvispohjaisiin elintarvikkeisiin.

”Meijeriala elää maailman mukana ja kasvattaa markkina-aluettaan kulutustottumusten kehitystä myötäillen”, lehtori Jyri Kaunisto Hamilta kertoo.
”Meijeriala elää maailman mukana ja kasvattaa markkina-aluettaan kulutustottumusten kehitystä myötäillen”, lehtori Jyri Kaunisto Hamilta kertoo.

Hämeen ammatti-instituutti Hami kouluttaa Suomen ainoana oppilaitoksena meijerialan perustutkinnon suorittaneita meijeristejä, jotka valmistavat erilaisia meijerituotteita suomalaisten ruokapöytien tarpeisiin. Meijerialalle ominaista onkin jatkuva tuotekehitys, jossa pääsee hyödyntämään teknisen, mikrobiologian ja talousosaamisen lisäksi myös luovuutta.

– Meijeristeillä on elintarvikealalla monimuotoinen tehtäväkenttä, jossa tuotekehityksen tarve ei lopu koskaan. Ihmiset syövät ja tarvitsevat ruokaa aina. Meijeriala elää maailman mukana ja kasvattaa markkina-aluettaan kulutustottumusten kehitystä myötäillen, lehtori Jyri Kaunisto Hamilta sanoo.

”Meijeristeillä on elintarvikealalla monimuotoinen tehtäväkenttä".

Perinteisesti maitoteollisuuden toimijana tunnettu meijeriala on viime vuosien aikana laajentanut toimintakenttäänsä kaura- ja kasvispohjaisiin elintarvikkeisiin.

– Meijerialalla on totuttu luovaan ideointiin, joten ruokailutottumusten murroksen seurauksena toimiala on vienyt itseään eteenpäin innovoimalla tuotteita uusista raaka-aineista, Kaunisto kertoo.

Alalla on myös osattu luoda uutta liiketoimintaa sivuvirroista.

– Aikaisemmin maitotuotteiden hera ohjautui eläinten ravinnoksi, nykyisin se toimitetaan lastenruokateollisuuden raaka-aineeksi ympäri maailman, Kaunisto antaa esimerkin kestävästä toiminnasta.

Elämän paras päätös

Hämeen ammatti-instituutin meijerialan opintoihin valitaan vuosittain 30 opiskelijaa. Vuonna 2015 yksi heistä oli nyt vastavalmistunut meijeristi ja nykyinen bio- ja elintarviketekniikan insinööriopiskelija Iida Pirnes. Kutsumusala löytyi sattumalta.

Hämeen ammatti-instituutin meijerilinjalle valitaan vuosittain 30 opiskelijaa. Vuonna 2015 yksi heistä oli nyt vastavalmistunut meijeristi ja nykyinen bio- ja elintarviketekniikan insinööriopiskelija Iida Pirnes.

– Pikkuserkkuni opiskeli meijeristiksi ja hehkutti, että siellä pääsee tekemään itse jätskiä. En silloin oikein vielä tiennyt, mitä haluaisin tulevaisuudessa tehdä, joten rakkaudesta jäätelöön innostuin hakemaan Hamiin, Iida kertoo pilke silmäkulmassa ensikosketuksestaan nykyiseen ammattiinsa.

”Jäätelön ystävä löysi unelma-ammattinsa meijeristinä".

Nyt Iida kertoo sen olleen elämänsä paras päätös.

– Opiskelu meijeristiksi oli elämäni parasta aikaa. Toivoisin, että jokainen ihminen saisi sellaisen kokemuksen opiskelusta. 

Yhteishenki oli todella hyvä, eikä kuilua oppilaiden ja opettajien välillä ollut, vaan yhtä samaa tiimiä kaikki. Kun opiskelut hoituivat kunnialla, meille mahdollistettiin kaikkea ylimääräistä, kuten aivan mahtavia opintomatkoja, Iida muistelee hymyillen.

Iidaa kiehtoo alan monipuolisuus.

– Olen jo opiskelujeni aikana tehnyt töitä tuotteiden pakkaamisesta mehujen valmistamiseen, ja ensi kesänä pääsen työskentelemään sterilointiprosessin parissa. Tulevaisuudessa tähtään tuotekehitystehtäviin, Pirnes antaa omakohtaisia esimerkkejä alan laajoista urapoluista.

Teksti: Mari Korhonen

www.milkworks.fi

Commercial

Organisation information

Hämeen ammatti-instituutti Hami

Hämeen ammatti-instituutti Hami

Tervetuloa Hamiin opiskelemaan!

Oletko vailla ammattia, tutkintoa vai täydennyskoulutusta? Tule meille Hämeen ammatti-instituuttiin, valmennamme sinusta kestävän tulevaisuuden moniosaajan!

HAMI – kestävää ammattitaitoa!

Professionals

Jyri Kaunisto

lehtori, HAMI

Contact details

Visamäentie 35 A 13100 Hämeenlinna hami@hamk.fi

Hämeen ammatti-instituutti Hami in social media