Framtidens hus är empatiska

Allting, föremål och människor kommer att vara anslutna till varandra och denna utveckling kommer också att återspeglas i byggnaderna. I synnerhet kontor och offentliga utrymmen blir smarta genom teknologi. För många kan smarta hus innebära minskande mänskliga kontakter, men Tomi Teikko, som grundat Emphatic Building -lösningen, vill göra byggnaderna alltmer människocentrerade. I den här artikeln förklarar Tomi i vilken riktning utvecklingen av moderna kontor går.

Framtidens hus är empatiska

I Emphatic Building är ett smart hus bara en biprodukt

Emphatic Building är en tjänst som har till syfte att förverkliga en så bra slutanvändarerfarenhet som möjligt, eftersom en intuitiv arbetsmiljö leder till bättre arbetsmotivation och engagemang. 

Tjänsten samlar in information från användarna själva samt från IoT-enheter, som mäter till exempel utnyttjandegrader och luftkvalitet. All denna information visualiseras till en digital tvilling till lokalerna, i vilken användarna kan se den information som är användbar för dem. Dessutom kan ledningsgruppen till exempel fatta bättre beslut utifrån data när det gäller välbefinnande på arbetsplatsen och utrymmesanvändning. 

– I kontorsmiljöer syftar tjänsten till exempel till att minska onödigt underhållsarbete och förbättra slutanvändarupplevelsen genom att lösa vardagliga problem, oavsett om man behöver boka konferensrum i förväg eller bara gå in. Alltså saker som gör vardagen smidigare.

Den här typen av data kan också tillföra ledarskapet mer empati, när man vet mer om människornas faktiska erfarenheter." 

– Det som skiljer oss från andra smarta huslösningar, är att vi inte först och främst löser husets problem, vilket är en biprodukt för oss. Emphatic Building är ett redskap, med vilket du exempelvis kan bestämma vart du vill gå och arbeta. Det beslutet påverkas av många faktorer, såsom teamkamraterna, luftkvaliteten eller ljudnivån. Så vi visualiserar de data som slutanvändaren använder för att fatta ett beslut. Vanligtvis används detta i så kallat activity-based-arbete, där man kan byta arbetsstation flera gånger under dagen. Naturligtvis genererar det också rapporter om arbetsstationernas nyttjandegrad som en biprodukt.

Emphatic Building digital tvilling

– Härnäst kommer vi att fokusera på att underlätta rapporteringen. För närvarande samlar tjänsten in muntlig och skriftlig feedback om hur människor upplever sin miljö. Jag tror att vi i framtiden kommer att kunna samla in information om människors erfarenheter, till exempel genom biodata. På så sätt skulle det vara lättare att hitta och lösa situationer som hindrar människors arbete.

– Den här typen av data kan också tillföra ledarskapet mer empati, när man vet mer om människornas faktiska erfarenheter. Med hjälp av empatiska lösningar kan man underlätta ledarskapet och förbättra välbefinnandet i arbetet.

Skanna QR-koden för mer information om Empathic Building

Commercial

Organisation information

Haltian

Haltian

Founded in 2012 by ex-Nokia top professionals, now having a global customer base from Fortune 500 customers to the most promising start-ups. Haltian is the most successful and acknowledged spin-off from Nokia globally. Whatever your idea, it can be made into premium quality product at Haltian.

Professionals

Tomi Teikko

Tomi Teikko

Emphatic Building grundare