Vihreän siirtymän edelläkävijyyttä – tukiasemien akut sähköjärjestelmän säätöreservinä

Elisan tukiasemien akkureservistä on rakennettu älykkäästi ohjattu, hajautettu virtuaalinen voimalaitosratkaisu, joka toimii osana Suomen sähköjärjestelmän kriittistä säätöreserviä. Ratkaisu on esimerkki uudenlaisesta kuluttajapuolen joustosta, jota uusiutuva energia vaatii tuekseen.

Vihreän siirtymän edelläkävijyyttä – tukiasemien akut sähköjärjestelmän säätöreservinä

Sähköverkon tasapaino tarvitsee tukea, kun tuotannon ja kulutuksen tasapaino häiriintyy, jos esimerkiksi tuulivoiman tuotanto ei vastaa tarvetta. Elisan kehittämä virtuaalinen voimalaitos, DES (Distributed Energy Storage), tarjoaa Suomen kantaverkkoon varavoimalähteen, jota voidaan käyttää sähköverkon häiriötilanteessa tai huippukysynnän aikana. 

– Käytännössä 150 MWh:n virtuaalivoimalaitos lataa tukiasemien akkuja alhaisen sähkönkysynnän aikana, jolloin sähkö on edullista ja syöttää sähköä takaisin korkean kulutuksen aikana. Näin se tasaa sähkönkulutuksen huippuja ja kalliita hintoja, kertoo Elisan tekoäly- ja erityisprojektien johtaja Jukka-Pekka Salmenkaita.

Valoisa tulevaisuus

– Tietoliikennetoimiala voi olla merkittävä tekijä sähköverkkojen säätötoiminnassa. DES-ratkaisumme oli syntyessään Euroopan suurin hajautettu virtuaalinen voimalaitos. Samantyyppistä eri teollisuusalojen sektorit ylittävää kehitystä on muillakin mantereilla, Salmenkaita sanoo.

 – Perinteisesti sähköverkon säätö on hoidettu nopeasti reagoivilla fossiilisilla polttoaineilla, eli tuotantopää on joustanut. Kun sään mukaan vaihtelevan tuuli- ja aurinkoenergian käyttö kasvaa, tarvitaan ratkaisuja myös kuluttajapuolen jouston lisäämiseksi. Tässä akut toimivat erinomaisesti.

– Tarjoamme DES-ratkaisua myös muille teleoperaattoreille kansainvälisesti. Euroopassa tukiasemien akkuenergiaa voitaisiin hyödyntää 100-kertainen, ja Kiinassa jopa 1000-kertainen määrä Elisan Suomen toteutukseen verrattuna.

– Akkujen kapasiteetti kehittyy vauhdikkaasti. On vain ajan kysymys, että älykästä ohjausta aletaan hyödyntää laajemmin, Salmenkaita toteaa.

"Tietoliikennetoimiala voi olla merkittävä tekijä sähköverkkojen säätötoiminnassa", kertoo Elisan tekoäly- ja erityisprojektien johtaja Jukka-Pekka Salmenkaita.

Teksti: Teemu Simola

Commercial

Organisation information

Elisa Oyj

Elisa Oyj

Elisan missio on digitalisaatiolla kestävä tulevaisuus. Olemme tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden sekä 5G:n edelläkävijä. Tarjoamme vastuullisia ja kestäviä ratkaisuita yli 2,8 miljoonalle kuluttaja-, yritys- ja julkishallinnon asiakkaallemme päämarkkina-alueellamme Suomessa ja Virossa, sekä kansainvälisesti yli 100 maassa. Suomessa Elisa on tietoliikennepalveluiden markkinajohtaja, kansainvälisesti yhteistyökumppaneitamme ovat mm. Vodafone ja Tele2. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä. Liikevaihto 2022 oli 2,1 miljardia euroa ja henkilöstöä 5 600 yli 20 maassa. Elisa on hiilineutraali yhtiö.

Professionals

 Jukka-Pekka Salmenkaita

Jukka-Pekka Salmenkaita

tekoäly- ja erityisprojektien johtaja, Elisa Oyj

Elisa Oyj in social media