Arvostettu arkkitehtuuri kestää aikaa ja elämää

Korkealaatuinen arkkitehtuuri luo hyvinvointia, ja kestävällä suunnittelulla ratkaistaan rakentamisen ympäristöhaittoja. Monialainen yhteistyö ja rakennetun ympäristön käyttäjät ovat avainasemassa elämää kestävästi palvelevien ympäristöjen luomisessa ja ylläpitämisessä.

Suomalaisen arkkitehtuurin ja muotoilun liputuspäivää vietetään 3.2.
Suomalaisen arkkitehtuurin ja muotoilun liputuspäivää vietetään 3.2.

Rakentamisen ja rakennusten käytön aikaiset päästöt aiheuttavat suuren osan maailman hiilidioksidipäästöistä, joten kestävällä arkkitehtuurilla, valveutuneilla tilaajilla ja ympäristövaikutukset tiedostavalla päätöksenteolla on vaikuttava asema Suomen hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamisessa. Sen lisäksi ratkaiseva rooli on rakennuksia käyttävillä ihmisillä.

– Hyvä suunnittelu ja rakentaminen eivät yksin riitä, rakennuksista on myös pidettävä huolta. Mitä enemmän rakennettua ympäristöä arvostetaan ja siitä koetaan osallisuutta, sitä paremmin siitä huolehditaan. Vanhan rakennuksen tai esimerkiksi huonekalun kunnossa pitäminen on kestävyyttä parhaimmillaan, Miina Jutila Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfolta sanoo.

Yhteistyöllä ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävään tulevaisuuteen

Arkkitehtuuri ja muotoilu ovat olleet suuressa roolissa suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan rakentamisessa, mikä on osaltaan luonut Suomesta mielikuvaa innovatiivisten ja laadukkaiden ratkaisujen kehittäjänä. 

– Suomalainen suunnittelu tunnetaan käytännönläheisyydestään. Esimerkiksi astiankuivauskaapit kehitettiin aikoinaan helpottamaan suomalaisnaisten arkea. Sittemmin ne ovat levinneet maailmallekin. 

”Hyvä suunnittelu ja rakentaminen eivät yksin riitä, rakennuksista on myös pidettävä huolta."

Tänä vuonna kansainvälisen huomion kohteena on suomalaisittain perinteinen kiertotalouden ratkaisu huussi, joka on valloittanut arkkitehtuurin merkittävimmän esittelyareenan, Venetsian arkkitehtuuribiennaalin, Jutila antaa esimerkkejä kestävistä kotimaisista ratkaisuista.

Suomalaisella arkkitehtuurilla on potentiaalia toimia vihreän siirtymän edelläkävijänä myös suuremmassa mittakaavassa. 

– Meillä on pitkät perinteet puurakentamisessa, ja osaamisellamme on paljon annettavaa kansallisten ja kansainvälistenkin päästötavoitteiden saavuttamisessa, Jutila päättää.

Teksti: Mari Korhonen

Commercial

Organisation information

Archinfo

Archinfo

Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo luo kiinnostusta suomalaista arkkitehtuuria kohtaan ja lisää rakennetun ympäristön arvostusta. Vahvistamme arkkitehtuurin yhteiskunnallista merkitystä ja vaikutamme rakennetun ympäristön kehittymiseen kohti kestävämpää huomista. Teemme suomalaisen arkkitehtuurin arvoja ja osaamista tunnetuksi kansainvälisesti.

Olemme yksi opetus- ja kulttuuriministeriön tukemasta kahdeksasta taiteen alan tiedotuskeskuksesta. Meidät perusti kymmenen vuotta sitten viisi keskeistä arkkitehtuurin alan toimijaa.

Professionals

Miina Jutila

Miina Jutila

viestintäpäällikkö, Archinfo

Contact details

Hämeentie 19 A, 00500 Helsinki info@archinfo.fi

Archinfo in social media