Löydä Saimaan kätketyt aarteet

Saimaa UNESCO Global Geopark sijaitsee eteläisen Saimaan alueella, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon syleilyssä. Geoparkin alue on muotoutunut miljardien vuosien aikana tähän hetkeen asti. Saimaa syntyi viimeisimmän jääkauden vaiheessa ja jään virtaus sekä sulamisvesien vaikutukset ovat piirtäneet alueelle ikuiset jäljet.

Kuva: HeidiKristiinaVisuals
Kuva: HeidiKristiinaVisuals

Saimaan laguunimainen, saarien rikkoma kokonaisuus, jossa maisema vaihtuu karuista erämaisemista hiekkarantoihin nostaa esille alueen arvokkaan geologian. Ikivanha kallioperä peittoaa ikänestorina mennen tullen esimerkiksi Keski -Euroopan Alpit, jotka ovat syntyneet vain muutamia kymmeniä miljoonia vuosia sitten. 

Saimaa UNESCO Global Geoparkin tehtävänä on vaalia alueen ainutlaatuista geologiaa ja nivoa kudelmaan myös luonnon- ja kulttuuriperintöä. 

Saimaa UNESCO Global Geoparkissa toteutuu matka maapallon ja ihmisen historiaan. Kuva: Heli Rautanen

– Kansainväliset Unesco Global Geoparkit (UGG) ovat verrattavissa kansallispuistoihin ja Unescon maailmanperintö- ja biosfäärikohteisiin, kertoo toiminnanjohtaja Heli Rautanen

Saimaa UNESCO Global Geoparkin geokohteet ovat suurelta osin tuttuja matkailukohteita kuten Imatrankoski, Lappeenrannan linnoitus ja Astuvansalmen kalliomaalaukset. Geologia ja kulttuuriperintö sekä maisemalliset arvot yhdistyvät esimerkiksi Ruokolahden kirkonmäellä. 

– Kirkonmäki on tärkeä myös kulttuurihistoriallisesti. Suomalaisille hyvin tuttu Albert Edelfeltin (1854–1905) maalaus ”Ruokolahden eukkoja kirkonmäellä” on luonnosteltu paikan päällä, kirkon kupeessa. 

Saimaa UNESCO Global Geoparkin tehtävänä on vahvistaa alueen elinvoimaa ja yrityskumppaneita, Saimaa Geopark Partnereita, on jo 99. Yritysyhteistyön kautta Saimaa Geopark on Unescon vastuullisuuden sanansaattaja ja kannustaa yrityksiä toimimaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Rikas kulttuurihistoria, luonto, ruokaperinne ja lähiruoka ovat geologian ohella ehtymätön aarreaitta yrittäjien hyödynnettäväksi.  

– Partnereiden tuotteet ja palvelut löytyvät Outdoor Active- luontomatkailualustalta. Alustalta matkailija löytää retkeilyreitit, majoitus- ja ravintolapalvelut, aktiviteetit ja kohdetiedot sekä näppärästi varata ja ostaa haluamansa tuotteen ja palvelun.  

Outdoor Active- luontomatkailuportaali Saimaa Geopark info: www.outdooractive.com/fi/geo-region/saimaa-geopark/30174965

Commercial

Organisation information

Saimaa Geopark Finland

Saimaa Geopark Finland

SAIMAA UNESCO GLOBAL GEOPARK.

Saimaa on itäisen Suomen aarre. Saimaa tunnetaan kauniista maisemista, omaleimaisista kaupungeistaan ja kauniista kirkonkylistään. Saimaalla on ainutlaatuisia geologisia, arkeologisia ja kulttuurihistorian nähtävyyksiä, jotka odottavat kävijöitä.

Geoparkin yksi tavoite on lisätä alueen asukkaiden kotiseudun tuntemusta ja arvostusta avaamalla alueen geologista perintöä ja tuomalla se osaksi paikallisyhteisöjen elämää. Koulut sekä muut oppilaitokset ja yhteisöt voivat hyödyntää geoparkin sisältöjä opetuksessa monin tavoin. Tavoitteena on lisätä geopark-alueen arvostusta sekä paikallisesti että kansainvälisesti.

Saimaa Geopark sai UNESCO Global Geopark -statuksen keväällä 2021.

Professionals

Heli Rautanen

toiminnanjohtaja, Saimaa Geopark Finland

Contact details

Saimaa Geopark yhdistys: Virastokatu 2 55100 Imatraheli.rautanen@saimaageopark.fi

Saimaa Geopark Finland in social media