OULU – Digitaalisen terveyden edelläkävijä

Terveysteknologia on yksi nopeimmin kasvavista korkean teknologian aloistamme. Viime vuonna Suomen vienti nousi 2,43 miljardiin euroon, josta huomattava osuus oli Oulun alueen yrityksillä. Alueelle onkin muodostunut maamme toiseksi merkittävin, voimakkaasti kehittyvä ja monipuolinen terveysteknologian huippuosaamisen keskittymä.

Oulussa toimii ainutlaatuinen yhteiskehittämisen toimintamalli terveydenhuollon ammattilaisille ja yrityksille. Siinä yritykset voivat kehittää ideoitaan mm. kolmessa erilaisessa OuluHealth Labsin innovaatioympäristössä. Kuva: Tero Suutari, BusinessOulu
Oulussa toimii ainutlaatuinen yhteiskehittämisen toimintamalli terveydenhuollon ammattilaisille ja yrityksille. Siinä yritykset voivat kehittää ideoitaan mm. kolmessa erilaisessa OuluHealth Labsin innovaatioympäristössä. Kuva: Tero Suutari, BusinessOulu

Oulussa on luotu yrityksille erinomaiset puitteet korkean teknologian tuotteiden ja palvelujen kehittämiseen, sillä kaupunki on juuri sopivan kokoinen yritysten verkostoitumista ja kansainvälistymistä ajatellen. 

Oulu on digitaalisen terveyden edelläkävijä ja tunnetaan maailmalla innovaatioistaan sekä OuluHealth- ekosysteemistään. Tulevaisuuden terveysteknologian ja palveluiden kehittämiseksi Oulussa on yrityksille tarjolla mm 5G-testiympäristö. Myös 6G-tutkimus on saanut jo lähtölaukauksensa nimenomaan Oulussa ja sen tuomat tulokset tulevat aikanaan osaksi teknologista kehitystä.

– Meillä testataan käytännössä korkeita teknologioita. Yritykset hyödyntävät mm. tekoälyä, BigDataa, lääketieteen kuvantamista, painettavaa elektroniikkaa ja virtuaaliteknologiaa. Verkostossamme yritykset, korkeakoulut, tutkijat ja terveysalan ammattilaiset kehittävät yhdessä innovatiivisia ratkaisuja sekä sairauksien ehkäisyyn ja hoitoon että ihmisten terveyden ja elämän laadun parantamiseen, kertoo Health & Life Science -toimialan asiakkuuspäällikkö Heidi Tikanmäki BusinessOulusta.

Ouluun maailman älykkäin sairaala

Tämän hetken suurin projekti / hanke on Tulevaisuuden sairaala OYS 2030. Oulun yliopistollinen sairaalan toiminta ja tilat modernisoidaan maailman älykkäimmäksi sairaalaksi, jossa uusin huipputeknologia yhdistyy moderneihin tiloihin ja ajantasaiseen osaamiseen. Oulun alueella on päälle 100 korkean teknologian terveys- ja hyvinvointialan yritystä.

– BusinessOulun Health & Life Science -tiimi tukee yritysten kasvua ja kansainvälistymistä. Etsimme myös yrityksille uusia liiketoimintakumppaneita sekä yhteistyömahdollisuuksia alan tutkimuslaitosten kanssa sekä edistämme yritysten vientiä alan tärkeimmissä kansainvälisissä tapahtumissa, selvittää toimialakoordinaattori Joanna Seppänen.

Ainutlaatuinen OuluHealth Labs

OuluHealth on yksi Euroopan johtavista terveysalan ekosysteemeistä. Sen ainutlaatuisuus on OuluHealth Labs -testausympäristöt, jotka tarjoavat yrityksille mahdollisuudet tuote- ja palvelukehityksen eri vaiheisiin kolmessa erilaisessa innovaatioympäristössä:

OYS TestLab toimii Oulun yliopistollisessa sairaalassa. Siellä yritykset sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset voivat kehittää ja testata ideoitaan aidon kaltaisessa sairaalaympäristössä. Sen muuntojoustaviin tiloihin voidaan simuloida erilaisia yksiköitä, kuten esimerkiksi leikkaussali, poliklinikka tai vuodeosasto. 

Oamk SimLab on Oulun ammattikorkeakoulun tiloissa toimiva simulaatio- ja studioympäristö, jossa myös opiskelijat voivat osallistua kehitystyöhön. Ympäristössä on mm. potilassimulaattoreita ihmisen peruselintoimintojen sekä hoitotoimenpiteiden simulointeihin mm. pelastusalan ammattilaisille.

Oulu WelfareLabissa yritysten kehitys- ja testausalustoina voivat olla esim. koti, terveyskeskus tai sairaala, eli ympäristö, jossa kehitettävä tuote tai palvelu tulee aidosti toimimaan. Näin yritykset saavat arvokasta palautetta tuotteensa kehitystyöhön aidoilta käyttäjiltä.

– Yritykset ovat tervetulleita OuluHealth Labs-toimintaamme, vaikka innovaatio olisi vasta idea-asteella. Kehitettävä kohde voi olla melkein mitä tahansa lääkinnällisestä laitteesta palveluun tai mobiiliapplikaatioon, korostaa Tikanmäki.

Kutsumme Terveys- ja Life Science -toimialojen yrityksiä mukaan verkostoomme niin Suomesta kuin ulkomailta. Tule luomaan kanssamme tulevaisuuden terveyttä!Oulu mahdollistaa Health & Life Science-toimialan yrityksille tehokkaan ja globaalisti ainutlaatuisen toimintaympäristön tukemaan yritysten kasvua, kilpailukykyä ja yhteiskehittämistä. Tuemme terveyttä ja hyvinvointia edistävien innovatiivisten ratkaisujen ja uusien liiketoimintamallien kehittämistä. Tarjoamme maksuttomia palveluja, joiden kautta yritys saa mm. uusia kontakteja ja lisää näkyvyyttä. Lisäksi autamme löytämään liiketoimintamahdollisuuksia mm. messuilla, seminaareissa ja verkostoitumistilaisuuksissa sekä Suomessa että ulkomailla. 

Lisätietoja:
Heidi Tikanmäki 
asiakkuuspäällikkö
Health & Life Science
BusinessOulu
www.ouluhealth.fi

Oululaisia innovatiivisia terveysalan ratkaisuja:

 • Oura – hyvinvointisormus
 • ProWellness – digitaalisia ratkaisuja pitkäaikaissairauksien hoitoon ja ennaltaehkäisyyn
 • Optomed – kädessä pidettävät silmänpohjakamerat
 • Medanets – maailman paras mobiilisovellus hoitotyöhön
 • Neurosonic – ainutlaatuinen teknologia parempaan uneen, palautumiseen sekä stressittömämpään elämään
 • Nukute – hengitysteiden etävalvonta- ja diagnostiikkaratkaisut
 • QuietOn - aktiiviseen vastameluteknologiaan pohjautuvat nukkumiskorvatulpat 
 • Monidor –infuusiohoidon etävalvonta
 • Cerenion – tekoälyä hyödyntävä ratkaisu tehohoitopotilaan aivotoiminnan mittaamiseen
 • Peili Vision – virtuaalitodellisuudessa toimiva työkalu neurologiseen kuntoutukseen 
 • Kipuwex – etämonitorointilaite kivunmittausominaisuudella 
 • Near Real – videovastaanotto


Teksti: Maija-Liisa Saksa

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

BusinessOulu

BusinessOulu

BusinessOulu palvelee sinua ja yritystäsi sen kaikissa vaiheissa aina perustamisesta kasvuun ja kansainvälistymiseen. Kumppanina ja kasvun mahdollistajana varmistamme Oulussa toimiville yrityksille tunnistettuihin asiakastarpeisiin vastaavat kokonaisratkaisut sekä kilpailukykyisen liiketoimintaympäristön verkostoineen.

BusinessOulu serves you and your company at all its stages, from establishment to growth and internationalisation. As a partner and enabler of growth, we offer solutions that meet identified customer needs, as well as a competitive business environment and networks for companies operating in Oulu.

Artikkelin asiantuntijat

Heidi Tikanmäki

Health & Life Science -toimialan asiakkuuspäällikkö, BusinessOulu

Joanna Seppänen

toimialakoordinaattori, BusinessOulu

Yhteystiedot

Hallituskatu 36 A 90100 Oulu, Finland (08) 558 558 10info[at]businessoulu.com

BusinessOulu somessa