Muutosta johtamalla kohti tulevaisuuden kiertotaloutta

Walkin Annika Sundell tekee monimutkaisesta yksinkertaista, vaalii uteliaisuutta sekä edistää jatkuvan oppimisen ja paremman ymmärryksen kulttuuria. Samaan aikaan hän luo visiota paremmasta tulevaisuudesta johtaessaan joukkojaan läpi muutosten.

Annika Sundellin uraa ovat kuljettaneet hänen uteliaisuutensa ja intohimonsa innovaatioihin. Alusta alkaen häntä on innostanut halu luoda jotakin uutta ja parempaa.
Annika Sundellin uraa ovat kuljettaneet hänen uteliaisuutensa ja intohimonsa innovaatioihin. Alusta alkaen häntä on innostanut halu luoda jotakin uutta ja parempaa.

Kun Annika Sundell tuli Walkille töihin vuonna 2018, yhtiön taival kohti kasvua ja laajenemista oli juuri alkamaisillaan. Sundellin tehtävä oli viedä eteenpäin kestävään kehitykseen perustuvia innovaatioita, ja hän heittäytyi haasteeseen täysillä.

Vuosiin on mahtunut merkittävää kasvua, ja liikevaihto on noussut 300 miljoonasta 750 miljoonaan euroon. Lisäksi yhtiö on hyvässä vauhdissa matkalla kohti vuoden 2030 kestävyystavoitettaan, joka on käyttää ainoastaan uusiutuvista raaka-aineista valmistettuja ja valmistaa täysin kierrätettäviä tai kompostoituvia materiaaleja.

Walkin innovaatioista, liiketoiminnan kehittämisestä ja kestävästä kehityksestä vastaavana johtoryhmäläisenä Sundell hyödyntää laajaa kokemustaan ohjatessaan yhtiötä. Walkin kestävyystyö on hänen harteillaan: hän vastaa siitä, että kehitys- ja tutkimustyö keskittyy tulevaisuuteen katsoviin ratkaisuihin ja innovaatiot muovautuvat konkreettiseksi liiketoiminnaksi. Sundellin tehtävä ei ole ainoastaan huolehtia sääntelyn noudattamista, vaan yhtiö haluaa aktiivisesti edistää kestävää tulevaisuutta.

Monimutkainen työnkuva heijastaa koko alaa koskettavaa muutosta. Miten Sundell tasapainottelee muutoksessa?

– Haaste piilee siinä, että toimintaympäristö kuten lainsäädäntö muuttuu jatkuvasti ja tuloksia on vaikea mitata, hän kuvailee. 

"Emme me innovoi vain liiketoiminnan kasvua. Me muokkaamme tulevaisuutta."

– Aiemmissa rooleissani menestystä mitattiin usein yksittäisillä talousluvuilla. Nyt palastelemme monimutkaisia tavoitteita pienemmiksi projekteiksi ja tehtäviksi ja muutamme kurssia, kun uusin tieto sitä edellyttää.

Sundell painottaa läpinäkyvyyden merkitystä monimutkaisuuden purkajana. Tarjoamalla jäsennellyt mutta joustavat raamit hän varmistaa, että työryhmät pitävät ison kuvan mielessä myös pieniä haasteita ratkoessaan. Merkkipaalujen saavuttamisen juhliminen yhdessä tuo itsevarmuutta.

– Asiantuntijuuteen ja kehitykseen keskittyvällä alalla on tärkeää arvostaa heureka-hetkiä ja tunnistaa yhteistyön merkitys. Perinteiset liiketoiminnan mittarit keskittyvät lopputulokseen, mutta meidän matkaamme määrittelevät sen aikana saadut arvokkaat oivallukset.

Sundellin uraa ovat kuljettaneet hänen uteliaisuutensa ja intohimonsa innovaatioihin. Alusta alkaen häntä on innostanut halu luoda jotakin uutta ja parempaa, minkä vuoksi hän hakeutui opiskelemaan polymeeriteknologiaa. Kun hän tänä päivänä näkee aiemmin teoreettisten konseptien muuttuvan oikeiksi innovaatioiksi, hän haluaa koetella rajoja entistäkin määrätietoisemmin.

"Asiantuntijuuteen ja kehitykseen keskittyvällä alalla on tärkeää arvostaa heureka-hetkiä."

Materiaalien muutoksessa mukanaolo on ainutlaatuisen palkitsevaa varsinkin pakkaus- ja rakennusaloilla, jotka koskettavat miljoonia ihmisiä joka päivä. Vaikka Sundell aloitti Walkilla tarkoituksenaan vauhdittaa yhtiön siirtymää kohti kiertotaloutta, muutoksen valtavuus on ylittänyt odotukset. 

– Emme me innovoi vain liiketoiminnan kasvua. Me muokkaamme tulevaisuutta, jossa toimillamme on perustavanlaatuinen vaikutus planeettaamme, Sundell sanoo.

Commercial

Organisation information

Walki Oy

Walki Oy

Walki on suomalainen materiaalivalmistaja, jonka tavoitteena on kiihdyttää maailman siirtymää jätteettömiin pakkausmateriaaleihin ja lisätä energiatehokkaiden materiaalien käyttöä eri teollisuudenaloilla. Walki kehittää kiertotaloutta edistäviä materiaaleja, jotka käytetään niin ruokapakkauksissa kuin teollisissa tuotteissa. Vuonna 2022 konsernin liikevaihto oli yli MEUR 700 miljoona euron. Konserni työllistää noin 1700 henkilöä 11 maassa.

Walki transforms materials for a circular future and towards a sustainable society by extending products life cycle and embracing resource efficiency. We are an industry leading advanced materials conversion specialist delivering transformative, sustainable solutions to solve the most demanding challenges in packaging and the built environment. We design and produce packaging and technical materials that meet the highest functional properties and key sustainability targets.

Professionals

Annika Sundell

Annika Sundell

Executive Vice President - Innovation and Business Development, Sustainability, Walki Oy

Contact details

Ahventie 4 A 15 FIN-02170 Espoo Finland Tel: 358 (0)205 36 3111walki@walki.com

Walki Oy in social media