Johtajaksi kasvanut – ihminen numeroiden takana

Tilitoimisto Satakerran toimitusjohtaja Kati Jalojärvi on kirjaimellisesti kasvanut luotsaamansa yhtiön johtajan saappaisiin. Yritys on kasvanut matkan mukana. Pienestä perheyrityksestä on tullut osa kansainvälistä suuryritystä, mutta arvot ovat pysyneet samoina. Menestystarinan takana ovat huolenpito ja rehellisyys.

Kuva: Sami Perttilä
Kuva: Sami Perttilä

Äitinsä vuonna 1987 perustamaan yritykseen 30 vuotta sitten auttamaan tulleesta Kati Jalojärvestä ei koskaan pitänyt tulla kirjanpitäjää. Toisin kuitenkin kävi. Viimeistään huippupisteet taloushallintoalan arvostetussa KLT-tutkinnossa paljastivat timanttisen substanssiosaamisen, ja verenperintönä saatu luontainen lahjakkuus tuli näkyväksi. Jalojärvi hyväksyi, että numerot vetävät puoleensa ja lopetti niiden väistelyn.

– Olen työskennellyt yrityksessämme koko ikäni, mutta alkuun tein aivan muita kuin kirjanpitäjän töitä. Olin kiinnostunut ohjelmistoista ja sain niiden tutkimisen ja kehittämisen vastuualueekseni. Tähän päivään mennessä olen tehnyt yhtiössämme aivan jokaista työtehtävää. Se onkin ollut rikkaus, että perheyhtiömme on antanut minulle mahdollisuuden valita roolini vuosien varrella melko vapaasti kiinnostuksen kohteideni pohjalta, utelias ja taitojaan jatkuvasti jalostava toimitusjohtaja kertoo.

"Haluatteko parhaan?"

Toimitusjohtajan pestissä Jalojärvi aloitti vuonna 2012. Siirtymä oli luonnollinen, sillä osa työntekijöistä oli tuttuja Katille jo lapsuudesta. Johtajuuden taitoja Jalojärvi hioi Aalto-yliopistossa suorittamalla kansainvälisesti tunnustetun johtamisen EMBA-maisteritutkinnon 2011–2013.

– Opintojeni aikana sain kipinän kansainvälistymiseen, josta äitini ansiokkaan työn ja pienen onnenkantamoisen seurauksena tulikin totta hieman yllättäen. Tuttu tilintarkastaja soitti minulle ja kertoi, että eräs yhtiö Tallinnasta oli kysellyt häneltä hyvän tilitoimiston perään. Tilintarkastaja oli vastannut, että haluatteko parhaan. Äitini työn jäljiltä perheyrityksellämme oli hyvä maine, josta olemme pitäneet kiinni. Asiakassuhteet ovat parhaimmillaan kokonaisen työuran mittaisia, ja niistä pidetään huolta kokonaisvaltaisesti ja kunnialla, Jalojärvi kiteyttää.

"Yhtiössä lapsuudesta lähtien"

Yhteydenoton seurauksena Satakerran osakkaiden enemmistö myytiin saksalaiselle Rödl & Partnersille. Satakerrasta tuli osa globaalia konsernia perheyrityksen arvoilla. 

Kasvun paikka

Kansainvälinen kasvu toi pöydälle uusien mielenkiintoisten haasteiden lisäksi myös kipukohtia. Kunnianhimoisesti kaiken yritystoimintaan liittyvän omakohtaisesti hallinnut Jalojärvi joutui kohtaamaan omat rajalliset resurssinsa. Rahkeet eivät enää riittäneet kaikkeen ja oli osattava luopua, luottaa ja delegoida.  

– Minun on saatava jatkuvasti oppia uutta, jotta viihdyn työssäni. Yhtäkkiä uuden oppimista ja tekemistä olikin niin paljon, että rajat tulivat vastaan. Kun hyvinvointi joutui koetukselle, korjausliike oli tehtävä. Ei ole olemassa vain työhyvinvointia vaan hyvinvointi on kokonaisuus, jota toimitusjohtajana haluan vaalia yrityksessämme. Se on kaiken perusta, Jalojärvi toteaa.

Hyvinvoivat ihmiset

Satakerrassa onkin voitu hyvin koko elämänmittaisia uria. Yhtiössä eletään aikaa, jolloin pisimmät työurat tulevat päätökseen. Pitkäaikaisimman työntekijän eläköidyttyä Jalojärvi lupasi kunnioittaa tämän uraa täyttämällä hänen toiveensa. Ihan minkä tahansa. 

–  Vastaus oli balettiesitys. Saamansa piti, Jalojärvi naurahtaa.

Kati etsi itselleen netistä balettiasun, veti sen toimistossa ylleen, pisti Joutsenlammen soimaan ja ryhtyi tanssiin. Aivan kuten silloin 5 vuotiaana pikkutyttönä. Elämänmittainen työura päättyi liikutuksen kyyneliin.

Teksti: Mari Korhonen

Commercial

Organisation information

Satakerta Rödl & Partner

Satakerta Rödl & Partner

Mitoitamme palvelumme yrityksesi tarpeiden mukaan aina rutiinitehtävistä päätöksen tukeen saakka – toisin sanoen huolehdimme kokonaisvaltaisesti koko yrityksesi taloushallinnosta. Myös lakipalvelut ovat saatavissa saman katon alta.

Pyrimme tekemään arjestasi mahdollisimman vaivatonta. Siksi käytämme talous-, palkka- ja yhtiöhallinnossa mahdollisimman paljon digitaalisia työkaluja.

Olemme huolehtineet asiakkaidemme kirjanpidosta jo yli 30 vuotta ja monet ensimmäisistä asiakkaistamme ovat asiakkaitamme edelleen.

Professionals

Kati Jalojärvi

Kati Jalojärvi

toimitusjohtaja, Tilitoimisto Satakerta

Contact details

Kalevankatu 6, 3 krs. 00100 Helsinki p. +358 (0)400 136 480info.satakerta@roedl.com