Strategia johdetaan todeksi ihmisyyttä ymmärtämällä

Sivistys on haastavien olosuhteiden uudistusvoima, joka luo edellytykset avoimelle vuoropuhelulle ja yhteisymmärrykselle.

"Ongelmia ratkaistaan osaamisella ja haastavina aikoina sivistyksen merkitys korostuu", Susanna Niinistö-Sivuranta sanoo.
"Ongelmia ratkaistaan osaamisella ja haastavina aikoina sivistyksen merkitys korostuu", Susanna Niinistö-Sivuranta sanoo.

Sivistysalan yksityisten työnantajien edustaja Sivista sai tammikuun alussa uuden alaa syvällisesti ymmärtävän moniosaajan toimitusjohtajakseen. Helsingin yliopiston opetuksen ja oppimisen kehitysjohtajan tehtävistä Sivistaan siirtynyt Susanna Niinistö-Sivuranta on uudesta työstään silminnähden innoissaan. Eikä suotta. Nyt ollaan opettaja- ja vararehtoritaustaisenkin kasvatustieteiden tohtorin suurimman intohimon, sivistyksen, äärellä monipuolisemmin kuin koskaan aikaisemmin.

– Minulla on sisäsyntyinen kiinnostus ja kyky ymmärtää syy-seuraus -suhteita suuressa kuvassa ja polttava tarve päästä vaikuttamaan asioihin sivistyksen keinoin. Nyt saan tehdä tätä kaikkea laajennetulla vaikutuspiirillä varhaiskasvatuksesta yliopistomaailmaan, kulttuuritoimialaan ja urheiluun, Niinistö-Sivuranta sanoo. 

"Minulla on polttava tarve päästä vaikuttamaan asioihin sivistyksen keinoin."

– Ongelmia ratkaistaan osaamisella ja haastavina aikoina sivistyksen merkitys korostuu. Olen kutsumukseni äärellä päästessäni yhdistämään kaiken kokemukseni ja näkemykseni suomalaisen sivistysosaamisen kunnianpalauttamiseen yhdessä osaavan tiimin kanssa, Niinistö-Sivuranta hehkuttaa ja kutsumus välittyy.

Herkät tuntosarvet

Sivistyksen lisäksi ihmisten kohtaamista aidosti inspiroituva toimitusjohtaja on kulkenut urallaan eteenpäin voimaannuttavien esihenkilöiden ja herkkien tuntosarvien johdattelemana. Johtajan työssä laadukkaat päätökset ovat syntyneet syvällisestä tietoperusteisesta ymmärryksestä, jonka on mahdollistanut taidoista kultaisin: kyky kuulla ja nähdä ihminen.

–  Johtajuudessa mikään asia ei ole niin haastava kuin ihmisten välisten suhteiden ymmärtäminen ja ihmisyyteen liittyvien haasteiden ratkaiseminen. Samalla mikään asia ei myöskään ole yhtä tärkeä kuin kyky kohdata ihmisiä erilaisissa elämäntilanteissa välittävästi ja luottamusta vahvistavasti. 

"Mikään asia ei ole yhtä tärkeä kuin kyky kohdata ihmisiä erilaisissa elämäntilanteissa välittävästi ja luottamusta vahvistavasti." 

– Asioihin löytyy aina ratkaisu, mutta jos vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa epäonnistuu, yhteistyön edellytyksenä olevan ymmärryksen puute ja luottamuspula estävät ratkaisujen toteuttamisen, Niinistö-Sivuranta sanoo.

Vaikuttava sanoma

Aitojen kohtaamisen, hiljaisten signaalien havaitsemisen ja empaattisen kuuntelun lisäksi Niinistö-Sivuranta painottaa sanoittamisen vaikutusta ja harmonisoivan johtamisen merkitystä.

– Turvallisessa tunneilmapiirissä vaikeat asiat käsitellään, mutta niissä ei vellota. Vaikeina aikoina johtajan vastuulla on toivon sanoman levittäminen. Joka hetki on mahdollisuus valita sanat, jotka antavat voimaa ja valoa mielenmaisemaan, Niinistö-Sivuranta sanoo.

Teksti: Mari Korhonen

Commercial

Organisation information

Sivistysala ry (Sivista)

Sivistysala ry (Sivista)

Sivistysala Sivista on perustettu vuonna 1993 nimellä Opetusalan ja Sivistystyön Työnantajayhdistys ry. Edustamme 400:aa yksityistä sivistysalan työnantajaa, joiden palveluksessa työskentelee 69 000 alan asiantuntijaa. Jäsentemme toiminta kattaa kasvatuksen ja opetuksen, tieteen ja tutkimuksen, taiteen ja kulttuurin sekä liikunnan ja urheilun alat. Olemme Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen.

Professionals

Susanna Niinistö-Sivuranta

Susanna Niinistö-Sivuranta

toimitusjohtaja, Sivista

Contact details

Eteläranta 10, FI-00130 Helsinki Puhelin +358 9 1728 5700

Sivistysala ry (Sivista) in social media