Tasa-arvo on ammattiliiton johtajakolmikon työn ydintä

Olemme Suomessa tuudittautuneet siihen, että Suomi on tasa-arvon mallimaa. Käytännössä moni kohtaa tasa-arvoon liittyviä ongelmia uransa aikana ja muutenkin elämässä. Ammattiliitto Jytyn johtajakolmikko toimii tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden puolesta, jotta tulevaisuuden työelämä on kaikille parempi.

"Ammattiliitto on sinun puolellasi viemässä työelämän turvaa ja tasa-arvoa eteenpäin. Liittona tavoittelemme sitä, että samat oikeudet kuuluvat kaikille sukupuolesta riippumatta", Jytyn johtajakolmikko eli puheenjohtaja Jonna Voima, järjestöjohtaja Eveliina Reponen ja viestintäjohtaja Jaana Parkkola kertovat. Kuva: Sami Perttilä
"Ammattiliitto on sinun puolellasi viemässä työelämän turvaa ja tasa-arvoa eteenpäin. Liittona tavoittelemme sitä, että samat oikeudet kuuluvat kaikille sukupuolesta riippumatta", Jytyn johtajakolmikko eli puheenjohtaja Jonna Voima, järjestöjohtaja Eveliina Reponen ja viestintäjohtaja Jaana Parkkola kertovat. Kuva: Sami Perttilä

Työelämän tasa-arvo ei tapahdu itsestään vaan vaatii aktiivisia tekoja. Ammattiliitot ovat edistämässä yhdenvertaisuutta sekä lainsäädännössä että kaikessa muussa toiminnassaan. Tasa-arvotyö on kaikkien äänen vahvistamista, Ammattiliitto Jytyn järjestöjohtaja Eveliina Reponen toteaa.

Jyty on ammattiliitto, jonka jäsenistä 84 prosenttia on naisia. Jytyn jäsenet työskentelevät kunta-alalla, hyvinvointialueilla, yksityisellä sektorilla, järjestöissä ja seurakunnissa. 

Ammattiliitto on sinun puolellasi

– Suomessa korostetaan, että tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat tärkeitä, mutta sitoutuminen niiden toteuttamiseen on heikonlaista. Tähän pyrimme tekemään muutoksen. Tasa-arvo on kaikkien yhteinen asia ja yhteinen projekti, jota koko työelämä tarvitsee eli emme tee tasa-arvotyötä pelkästään siksi, että olemme naisvaltainen ammattiliitto, Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima korostaa.

Jyty on Voiman mukaan vähän kuin yhteiskunta pienoiskoossa. Jäsenistö on hyvin moniääninen noin 2000 ammattinimikkeellään.

"Teemme työtämme jäseniämme varten."

– Me ammattiliitossa teemme työtämme jäseniämme varten. Jäseniämme on kaikilla aloilla, minkä vuoksi tarkastelemme yhteiskuntaa laajasti ja kehitämme työelämää isossa kuvassa, Voima sanoo.

"Tasa-arvo on kaikkien yhteinen asia ja yhteinen projekti", muistuttavat Jonna Voima, Eveliina Reponen ja Jaana Parkkola. Kuva: Sami Perttilä

Alkaako ammattiliittojen renessanssi?

– Tällaisena vaikeana aikana konkretisoituu se, mihin ammattiliittoja tarvitaan. Ihmiset puhuvat nyt työelämän asioista enemmän kuin koskaan, kun huomaavat, että saavutetut edut eivät olekaan itsestään selviä – ei työttömyysturva, eikä työntekijöiden etuja huomioiva työlainsäädäntö vaan nämäkin on yhdessä saavutettu, Reponen sanoo.

Jytyn kolmikolle on tärkeää muistuttaa ammattiyhdistysliikkeen myönteisistä vaikutuksista, jotka eivät uutisotsikoissa näy.

– Työpaikoilla luottamusmiehemme tekevät jatkuvasti töitä työntekijöiden hyväksi ja usein hyvässä yhteistyössä työnantajien kanssa. Ammattiyhdistysliike on yhdessä työnantajien kanssa rakentanut Suomeen luottamukseen perustuvan toimintamallin, jolla työelämää kehitetään yhdessä. Sitä ei pidä rikkoa, mutta uudistumiskykyä pitää olla. Uskon, että tämä viestimme puhuttelee monia, Jytyn viestintäjohtaja Jaana Parkkola sanoo.

Teksti: Jari Peltoranta

Commercial

Organisation information

Ammattiliitto Jyty

Ammattiliitto Jyty

Jyty on ammattiliitto meille, jotka tartumme toimeen ja saamme työllämme arjen rullaamaan. Jytyläisiä toimii kunta-alalla, yksityisellä sektorilla, järjestöissä ja seurakunnissa. Jäsenistön suurimpia ammattialoja ovat sihteeri-, hallinto-, asiantuntija- ja ict-työ, nuoriso- ja järjestötyö, sosiaali- ja terveysala, kirjastoala sekä kasvatus ja koulutus. Ammattiliitto Jyty on tukenasi työelämässä ja vapaa-ajalla. Olemme STTK:n jäsenliitto.

Sillä sinun työsi on tärkeä.

Professionals

Eveliina Reponen

Eveliina Reponen

järjestöjohtaja, Ammattiliitto Jyty

 Jonna Voima

Jonna Voima

puheenjohtaja, Ammattiliitto Jyty

 Jaana Parkkola

Jaana Parkkola

viestintäjohtaja, Ammattiliitto Jyty

Contact details

Asemamiehenkatu 4 00520 Helsinki Liiton vaihde 020 789 3799, arkisin klo 9:00-15:00

Ammattiliitto Jyty in social media