Vastuullisesta kympin tytöstä vastuullisuuden johtajaksi

Ymmärrys ihmisistä mahdollistaa yhteistyön ja yhteisymmärryksen luomisen asioista. Kun asioiden merkitys ymmärretään, vastuusta tulee yhteinen.

"Kun tiimin tuntee yksilötasolla, ihmisistä saa parhaat puolet esiin. Näin luontaiset vahvuudet vahvistuvat, eikä tärkeää osaamista menetetä,"  Tokmannin henkilöstö- ja vastuullisuusjohtaja Sirpa Huuskonen sanoo.
"Kun tiimin tuntee yksilötasolla, ihmisistä saa parhaat puolet esiin. Näin luontaiset vahvuudet vahvistuvat, eikä tärkeää osaamista menetetä," Tokmannin henkilöstö- ja vastuullisuusjohtaja Sirpa Huuskonen sanoo.

Tokmannin henkilöstö- ja vastuullisuusjohtaja Sirpa Huuskonen on ihmisten johtamisen, työlainsäädännön ja vastuullisen liiketoiminnan kokenut konkari, joka on kulkenut urallaan vapaasti intohimojensa saattelemana. Menestys kouluopinnoissa avasi mahdollisuudet moneen, joista Huuskonen valitsi ihmiset ja oikeuden. Nyt vastuullinen kympin oppilas huolehtii siitä, että ihmisiä ja pörssiyhtiön liiketoimintaa johdetaan vastuullisesti.

– Olen aina tykännyt olla ihmisten kanssa tekemisissä, ja merkittävin uraani ohjaava tekijä onkin ollut mahdollisuus työskennellä ihmisten parissa. Pohdin hammaslääkärin opintojakin, mutta ajattelin oikeustieteellisen mahdollistavan laaja-alaisemman urapolun. Valmistuttuani suoritin tuomioistuinharjoittelun ja istuin käräjät. Sieltä suuntasin järjestömaailmaan työmarkkinalakimieheksi neuvottelemaan työehtosopimuksia, josta sain syväluotaavan ja pitkälle kantaneen ymmärryksen työlainsäädännöstä, Huuskonen avaa uransa ensimetrejä.

"Jokainen ihminen haluaa kokea olevansa työssänsä merkityksellinen, ja johtajana tehtäväni on osoittaa ihmisille heidän merkityksensä työyhteisössä. Se tapahtuu läsnäolevissa kohtaamisissa, joissa ihmiselle ja vuorovaikutukselle annetaan tilaa."

Laman vaikutukset työmarkkinoihin toimivat sysäyksenä siirtyä uralla eteenpäin.

– Työ järjestökentässä muuttui jossain vaiheessa poliittisemmaksi, eikä se tuntunut omalta. Halusin ennemmin olla mukana luomassa ihmisille uusia työmahdollisuuksia kuin taistella laman keskellä tuloksetta tuulimyllyjä vastaan. Minulle on tärkeää, että teen merkityksellisiä asioita, joilla on vaikuttavuutta. Koen turhauttavana sen, jos joudun toimimaan vasten parempaa tietoa ja maalaisjärki ohjaisi toimimaan toisin. Ajan saatossa olen myös oppinut luottamamaan enemmän arviointikykyyni, Huuskonen toteaa hymyillen.

Oikeudenmukaisen työelämän vaikuttajanainen  

Lainsäädännön syvällinen ymmärrys on antanut ihmisten kanssa kotonaan olevalle Huuskoselle työkalut vaikuttaa ihmisten ja suomalaisten hyvinvointiin kansallisilla ja kansainvälisillä markkinoilla. Huuskonen on muun muassa edistänyt suomalaisten yritysten kansainvälistymistä Suomen Ulkomaankauppaliiton lakiasiaintoimistosta käsin, kilpailuttanut liikennettä HSY:llä, ollut fuusioimassa kahta suuryhtiötä, toiminut henkilöstöjohtajana globaaleilla markkinoilla ja viimeisimpänä astunut Tokmannin henkilöstöjohtajan saappaisiin samana päivänä, kun yhtiö listautui pörssiin vuonna 2016. Sen jälkeen Huuskonen on rakentanut ympärilleen kokonaan uuden tiimin, joka pelaa reilusti samaa peliä.

"Vuosikymmenten kokemuksella Huuskonen näkee johtajuuden tärkeimpänä ja samalla haastavimpana tehtävänä pitää ihmiset puolellaan." 

–   Rekrytoin työnkuvasta riippumatta vain ihmisiä, jotka ovat aitoja tiimipelureita. Olenkin onnistunut saamaan ympärilleni superhyvän tiimin, joka puhaltaa yhteen hiileen organisaation jokaisella tasolla. Yhdessä tekeminen on luonut yhteisymmärrystä ja vähentänyt yksiköiden välistä vastakkainasettelua ja kilpailua, Huuskonen kertoo.

Yksilöllisiä kohtaamisia yhdenvertaisesti

Vuosikymmenten kokemuksella Huuskonen näkee johtajuuden tärkeimpänä ja samalla haastavimpana tehtävänä pitää ihmiset puolellaan. Se edellyttää kykyä kohdata yksilöt yksilöllisesti ja samalla yhdenvertaisesti. 

"Rekrytoin työnkuvasta riippumatta vain ihmisiä, jotka ovat aitoja tiimipelureita. Olenkin onnistunut saamaan ympärilleni superhyvän tiimin, joka puhaltaa yhteen hiileen organisaation jokaisella tasolla", Tokmannin henkilöstö- ja vastuullisuusjohtaja Sirpa Huuskonen kertoo. Kuvassa Mäntsälän Tokmannin osaavaa ja iloista henkilökuntaa.

– Jokainen ihminen haluaa kokea olevansa työssänsä merkityksellinen, ja johtajana tehtäväni on osoittaa ihmisille heidän merkityksensä työyhteisössä. Se tapahtuu läsnäolevissa kohtaamisissa, joissa ei juosta kellon perässä vaan ihmiselle ja vuorovaikutukselle annetaan tilaa. Siihen kannattaa panostaa, sillä hyvinvoivan henkilöstön hedelmät satavat suoraan liiketoiminnan laariin, Huuskonen toteaa.

Yksilölliset kohtaamiset ovat mahdollisia, kun johtaja tuntee itsensä ja ymmärtää yksilöiden erilaisuutta. Tokmannilla ihmisten erilaisuutta vaalitaan ja opitaan tunnistamaan yhdessä koko tiimin kesken.

– Erilaiset ihmiset toimivat ja reagoivat samoissa tilanteissa eri tavoin. Kun ymmärtää, miten itse reagoi ja peilaa sitä toisen tapaan toimia, katsontakanta laajenee ja ärsytyskynnys madaltuu, Huuskonen kertoo kokemuksen syvällä rintaäänellä ja jatkaa:

– Kun tiimin tuntee yksilötasolla, ihmisistä saa parhaat puolet esiin. Näin luontaiset vahvuudet vahvistuvat, eikä tärkeää osaamista menetetä.

Johtajan ego syrjään

Vuosien varrella Sirpa Huuskonen on oppinut, että menestyäkseen on uskallettava palkata tiimiinsä itseään vahvempia asiantuntijoita. Aina sen hyväksyminen, että uusi tulokas ylittää erikoisosaamisellaan oman kyvykkyyden, ei ole ollut helppo pala purtavaksi. 

"Vastuullisuus muuttuu sanahelinästä teoiksi, kun jokainen ymmärtää sen merkityksen osana omaa työtään."

–  Se on kysynyt henkistä kasvua ja egon sivuuttamista. Johtaja on täsmälleen niin vahva kuin tiiminsä. Jos johtaja luottaa vain omaan osaamiseensa ja haluaa paistatella yksin valokeilassa, ei hänellä kovin kauaa ole tiimiä puolellaan. Johtajana parhaana paistattelu tarkoittaakin itseensä keskittymisen sijaan valokeilan kohdistamista itsestä pois päin työyhteisöön, Huuskonen kiteyttää.

Vastuullista kaupankäyntiä

Muuttuvassa markkinassa työyhteisön luottamus ja yhteisymmärrys ovat entistäkin kriittisemmässä roolissa. Vastuullisen kaupankäynnin vartijanakin Tokmannilla vaikuttavan Huuskosen tehtävänä on juurruttaa vihreän siirtymän edellyttämät toimintamallit osaksi työyhteisön arkea arvoketjun jokaisessa vaiheessa. 

– Vihreä siirtymä vaikuttaa liiketoimintamme prosesseihin laaja-alaisesti ja muuttuvan EU-lainsäädännön mukana pysyminen edellyttää aktiivista vuoropuhelua henkilöstön ja sidosryhmien kesken. Vastuullisuus muuttuu sanahelinästä teoiksi, kun jokainen ymmärtää sen merkityksen osana omaa työtään, Huuskonen päättää.

Teksti: Mari Korhonen

Commercial

Organisation information

Tokmanni Group Oyj

Tokmanni Group Oyj

Tokmanni on Suomen suurin halpakauppaketju. Noin 4 100 tokmannilaista helpottaa ihmisten arkea ja juhlaa tarjoamalla monipuolisen ja ajankohtaisen valikoiman kotimaisia ja kansainvälisiä merkkituotteita sekä muita laadukkaita tuotteita aina edulliseen hintaan. Noin 200:n eri puolilla Suomea sijaitsevan myymälänsä ja verkkokauppansa ansiosta Tokmanni on aina lähellä palvelemassa ihmisiä. Vuonna 2021 Tokmannin liikevaihto oli 1 142 miljoonaa euroa ja vertailukelpoinen liikevoitto 106 miljoonaa euroa. Tokmannin osakkeet on listattu Nasdaq Helsingin pörssilistalle.

Professionals

Sirpa Huuskonen

henkilöstö- ja vastuullisuusjohtaja, Tokmanni

Contact details

Isolammintie 1 04600 MÄNTSÄLÄ Tel. +358(0)300 472 220

Tokmanni Group Oyj in social media