Oman tien löytäminen on avain vahvaan johtajuuteen

Tiina Vilanderin matka on vienyt Kaarnakodin rivityöntekijästä koko yrityksen toimitusjohtajaksi. Kolme ensimmäistä vuotta Kaarnakodin johdossa ovat pitäneet sisällään lukuisia kriisejä, joista Vilander on selättänyt jokaisen.

"Usko omaan tekemiseen pitää pinnalla", sanoo Kaarnakodin toimitusjohtaja Tiina Vilander.
"Usko omaan tekemiseen pitää pinnalla", sanoo Kaarnakodin toimitusjohtaja Tiina Vilander.

Kun vastikään eronnut Tiina Vilander muutti kymmenen vuotta sitten vanhempiensa hoivakotibisneksen perässä pääkaupunkiseudulta Forssaan, hän ei osannut aavistaa, että edessä olisi vielä yksi suuri elämänmuutos. Uusi arki ja hoitoalan työ perheen omistamassa Kaarnakodissa asettuivat nopeasti uomiinsa. Sitten Vilanderin äiti, yrityksen pitkäaikainen toimitusjohtaja, sairastui vakavasti.

– Äidin sairaus ei aiheuttanut kriisiä ainoastaan perhepiirissä, vaan yhtä lailla hänen pitkään johtamassaan työyhteisössä. Äidin sairastuessa alkuvuodesta 2020 alkoi myös koronapandemia, joka johti koko hoitoalan ennalta arvaamattomaan kriisiin, Vilander muistelee. 

Nopeasti etenevä sairaus edellytti perheyritykseltä pikaisia päätöksiä. Vilanderin kohdalla tämä tarkoitti nimitystä Kaarnakodin toimitusjohtajaksi syksyllä 2021. 

– Isäni tarjosi pestiä alun perin veljelleni. Veljeni uskoi kuitenkin vakaasti, että vain minä voin suoriutua tehtävästä, Vilander taustoittaa.

"Äitini on antanut minulle mallin vahvasta naisjohtajuudesta."

Vaativan pestin vastaanottaminen ilman aiempaa johtamiskokemusta ei ollut Vilanderille itsestäänselvä päätös. Veljen kannustus ja erityisesti äidin esimerkki saivat hänet vastaamaan tarjoukseen myöntävästi.

– Äitini on tärkein suunnannäyttäjäni, joka on toiminut minulle aina mallina vahvasta naisjohtajuudesta ja tuumasta toimeen tarttumisesta. Päätös tuntui pian täysin luonnolliselta.

Haasteet voitetaan rohkeudella ja yhteistyöllä

Kolme vuotta Kaarnakodin johtajana ovat vieneet Vilanderin lukuisien kriisien läpi. Koronapandemia, hoitajien lakko, energiakriisi ja Ukrainan sota ovat tuoneet kaikki vuorollaan eteen vaikeita päätöksiä.

Poikkeuksellisen haastavista ajoista huolimatta Kaarnakoti seisoo vahvasti jaloillaan. Tämä osoittaa itseään ajoittain epäilleen Vilanderin tehneen monta asiaa oikein.

– Minulle on ollut aina tärkeää kuunnella työntekijöitäni. Emme olisi tässä ilman työyhteisön tukea ja luottamusta, hän kiittelee.

Vilander nostaa esiin myös tärkeän oivalluksen.

– Ajattelin ensin, että minun tulisi täyttää äitini saappaat. Sitten ymmärsin, että jalkaan on puettava omat kengät – siis löydettävä oma, tässä ajassa kiinni oleva tapa viedä Kaarnakodin toimintaa eteenpäin.

"Minulle on ollut aina tärkeää kuunnella työntekijöitäni."

Oivallus on rohkaissut Vilanderia toteuttamaan yrityksessä useita tarpeellisia uudistuksia. Hän kertoo keskittyneensä erityisesti henkilökunnan kouluttamiseen ja prosessien selkeyttämiseen. 

Onnistumiset ovat vahvistaneet uskoa omaan johtajuuteen.

– Alkuvaiheessa koin itseni herkästi ulkopuoliseksi kokeneiden yritysjohtajien keskellä. Nyt ramppikuume on lieventynyt huomattavasti. Usko omaan tekemiseen pitää pinnalla. 

Teksti: Saana Lehtinen

Commercial

Organisation information

Kaarnakoti Oy

Kaarnakoti Oy

Kaarnakoti Oy on yksityinen hoitokoti Jokioisilla, Kanta-Hämeessä. Se tarjoaa ympäri­vuorokautista asumis­palvelua aikuisille mielen­terveys- ja päihde­kuntoutujille, alkoholi­dementiaa sairastaville sekä psyykkisesti oireileville ja päihde­ongelmaisille ikään­tyneille henkilöille.

Professionals

Tiina Vilander

Tiina Vilander

toimitusjohtaja, Kaarnakoti Oy

Contact details

Särkeläntie 6 A, 2. krs, 30100 Forssa Sairaanhoitaja Mona Alakarjula 010 666 2085mona.alakarjula@kaarnakoti.com