Sote-ala tarvitsee yksilöllisiä ja rohkeita ratkaisuja

Ihmisten palveluntarve vaihtelee, joten tarvitsemme nykyistä yksilöllisempiä, räätälöityjä palveluja oikea-aikaisesti järjestettynä. Rinnekodit Oy:n johtaja Leila Rutanen näkee sote-alan nykytilanteen mahdollisuutena osallistaa niin työntekijät kuin asiakkaatkin kehittämään alaa yhdessä.

"Toiminnasta syntyvää tulosta Rinnekotien omistaja Diakonissalaitos käyttää oikeudenmukaisemman yhteiskunnan rakentamiseen", liiketoimintajohtaja Leila Rutanen sanoo. Kuva: Sami Perttilä
"Toiminnasta syntyvää tulosta Rinnekotien omistaja Diakonissalaitos käyttää oikeudenmukaisemman yhteiskunnan rakentamiseen", liiketoimintajohtaja Leila Rutanen sanoo. Kuva: Sami Perttilä

Vaikuttaminen on aina ollut tärkeää Rinnekodit Oy:tä johtavalle Leila Rutaselle
ja hän onkin työurallaan ollut johtamassa lukuisia historiallisia sote-alan muutoksia. Yhdeksi suurimmista hän nostaa sekä vanhusten että kehitysvammaisten hoidon siirtymisen laitoksista avopalveluihin.

Sote-alan nykytilanteen hän näkee valtavana mahdollisuutena osallistaa työntekijät ja asiakkaat kehittämään alaa yhdessä. Kun pääsemme eroon hyvää tarkoittavasta, mutta usein turhia kustannuksia aiheuttavasta ”kaikille samalla kauhalla" -periaatteesta, resurssit kohdentuvat vaikuttavammin.

– Ihmisten palveluntarve vaihtelee, joten tarvitsemme nykyistä yksilöllisempiä, räätälöityjä palveluja oikea-aikaisesti järjestettynä, Rutanen sanoo.

"Tarvitaan rohkeutta tehdä asioita toisin."

Rutasen urapolku alkoi julkiselta sote-sektorilta vanhuspalveluista.

– Nopeasti ymmärsin, että vanhus- ja vammaistyössä ei ole kyse pelkästään sosiaalipalveluista, vaan tarvitaan myös terveyden- ja sairaanhoidon osaamista. Siksi lähdin opiskelemaan sosiaaliohjaajasta sairaanhoitajaksi, sosionomiksi ja terveystieteiden maisteriksi.

Yhteispohjoismaisesta gerontologian maisteriohjelmasta (NordMaG) Rutanen sai uralleen uuden suunnan: yli 15 vuotta julkisella sote -
sektorilla johtotehtävissä toimittuaan hän kiinnostui yksityisestä sotealasta, jolla on työskennellyt toiset 15 vuotta työurastaan.

"Onnistunut palveluiden yhteensovittaminen auttaisi erityisesti vaikeassa tilanteessa olevia asiakkaita." 

Rutanen pelkää, että säästöjä etsitään sote-alalla peruspalveluita juustohöyläämällä, mikä aiheuttaa entistä enemmän päivystys- ja sairaalahoidon tarvetta. Sote-uudistuksen tavoitteena oli palvelujen entistä parempi yhteensovitettavuus ja saumattomuus. Hyvinvointialueiden piti poistaa siiloja, mutta valitettavasti siiloutuminen näyttää Rutasen mukaan lisääntyneen.

Onnistunut palveluiden yhteensovittaminen auttaisi erityisesti vaikeassa tilanteessa olevia asiakkaita. Lisäksi se selkeyttäisi monialaista yhteistyötä ja onnistuessaan tuottaisi myös taloudellisia vaikutuksia. 

Rutanen peräänkuuluttaa myös luottamusta: hoitajat ovat ammattilaisia, joiden osaamiseen pitää luottaa.

– ”Sitä mitä ei ole kirjattu, ei ole tehty” -vaatimuksesta tulisi luopua koti- ja asumispalveluissa. Mielekkäämpää olisi ajattelumalli, että palvelu toteutuu voimassa olevan suunnitelman mukaisesti ja vain mahdolliset poikkeamat kirjataan. Näin hoitajilla jäisi enemmän aikaa tärkeimpään, eli vuorovaikutukseen asiakkaiden kanssa, Rutanen sanoo. 

"Rinnekodit pystyy isona yhteiskunnallisena yrityksenä kehittämään jatkuvasti omaa toimintaansa", 

Rinnekodit Oy

  • Suomen neljänneksi suurin sosiaalipalveluja tarjoava yritys.
  • Diakonissalaitoksen kokonaan omistama, Suomen suurin yksityinen sote-alan yhteiskunnallinen yritys.
  • Tarjoaa sote-palveluja erityistä tukea tarvitseville ihmisille valtakunnallisesti 24 paikkakunnalla, asiakkaina 14 hyvinvointialuetta.
  • Työllistää 2 900 sote-alan ammattilaista, noin 4 500 asiakasta.
  • Liikevaihto 215 milj. euroa.

Teksti: Maija-Liisa Saksa

Commercial

Organisation information

Rinnekodit

Rinnekodit

Rinnekodit on kaupungistuvan Suomen erityispalvelujen tuottaja. Rinnekodit tarjoaa vaikuttavia sote-palveluja ikääntyneille, kehitysvammaisille, eri tavoin vammautuneille, riippuvuushäiriöisille ja asunnottomille henkilöille, lapsille ja nuorille sekä muille erityistä tukea tarvitseville ihmisille. Rinnekodit on myös merkityksellinen työpaikka noin 2 900:lle sote-alan ammattilaiselle, jotka tekevät työtä ammattitaidolla ja sydän mukana. Rinnekodit on osa Diakonissalaitoksen yleishyödyllistä säätiökonsernia. Rinnekodit – Elämän poluilla.

Professionals

Leila Rutanen

Leila Rutanen

johtaja, Rinnekodit Oy

Contact details

Postiosoite: Alppikatu 2, 00530 Helsinki asiakkuussuunnittelu@rinnekodit.fi

Rinnekodit in social media