Kehityksen kärjessä

Tunnettu ilmastovastuun asiantuntijayritys Nordic Offset on laajentanut toimintansa vastuullisuustyön kaikkiin osa-alueisiin. Kestävyysraportoinnin syväosaamista tuo uusi johtava asiantuntija ja partneri Sirkku Palmuaro.

Nordic Offsetin asiantuntijat Heini Koutonen, Maija Saijonmaa ja Sirkku Palmuaro auttavat yrityksiä kehittämään vastuullisempia liiketoimintamalleja. Oman arvoketjun ilmastovaikutusten selvittäminen on hyvä ensimmäinen askel yrityksen vastuullisuustyössä. Kuva: Arto Markkanen
Nordic Offsetin asiantuntijat Heini Koutonen, Maija Saijonmaa ja Sirkku Palmuaro auttavat yrityksiä kehittämään vastuullisempia liiketoimintamalleja. Oman arvoketjun ilmastovaikutusten selvittäminen on hyvä ensimmäinen askel yrityksen vastuullisuustyössä. Kuva: Arto Markkanen

Nordic Offsetin uusin voima, syyskuussa 2023 partnerina ja konsultointiliiketoiminnan johtajana aloittanut Sirkku Palmuaro on ollut aiemmin vaikuttamassa sekä EU-tason että globaalin kestävyysraportoinnin vaatimusten kehitykseen Euroopan arvopaperimarkkinavalvojan työryhmissä. Myös pitkä tausta kansainvälisen yritysraportoinnin vaativissa asiantuntijatehtävissä on hyödyksi uusien kestävyystietovaatimusten ymmärtämisessä.  

– Kun tietää, mitä kestävyysraportoinnilta käytännössä vaaditaan, niin on todella hienoa päästä konkreettisesti auttamaan yrityksiä vastuullisuus- ja raportointityössä, Sirkku Palmuaro sanoo. 

– Kestävyystietoon kohdistuvat uudet laatuvaatimukset ovat samanlaisia kuin tilinpäätösraportoinnissa. Kyse ei ole pelkästään vastuullisuusviestinnästä vaan lakisääteisestä, määrämuotoisesta raportoinnista.

Sidosryhmät rahoittajista ja sijoittajista asiakkaisiin haluavat jatkuvasti lisää tietoa yritysten kestävyysvaikutuksista. Tähän tarpeeseen EU vastaa kestävyysraportointidirektiivillään, joka velvoittaa lähivuosina Suomessakin ison yritysjoukon kestävyysraportoinnin piiriin: ensin isot listayhtiöt, sitten suuret listaamattomat ja listatut yritykset ja lopulta myös listatut pk-yritykset – sekä välillisesti kaikki näiden arvoketjujen yritykset. Direktiivin tavoitteena on tuottaa vertailukelpoisempaa ja läpinäkyvämpää kestävyystietoa.

– Kestävyystiedon vakavuus nousee, koska se tulee mukaan hallituksen hyväksymään toimintakertomukseen ja ulkopuolisen varmennettavaksi. Yrityksen tulee antaa tietoa kestävyysseikkojen yhteydestä sen strategiaan ja hallinnointiin sekä kestävyysmittareistaan ja -tavoitteistaan. Tätä kaikkea koskevat tarkat vaatimukset.

Koko paketti samasta talosta

Vuonna 2008 perustetun Nordic Offsetin tiimi koostuu korkean tason asiantuntijoista, jotka pystyvät tarjoamaan vastuullisuuskonsultointia kestävyystyön kaikkiin osa-alueisiin ilmasto- ja muiden kestävyysvaikutusten arvioinnista EU:n kestävyysraportointiin. Palveluvalikoimaan kuuluvat muun muassa hiilijalanjäljen laskenta, päästövähennystoimenpiteiden tunnistaminen ja toiminnan päästöjen linjaaminen Pariisin sopimuksen 1,5 asteen tavoitteeseen esimerkiksi soveltamalla Science Based Target -aloitetta, päästöjen kompensointi, ESG-analyysit, elinkaariarviointi, ympäristötuoteselosteet ja luontovaikutusten arviointi.

”Työ aidosti kestävämpää liiketoimintaa kohden kannattaa aloittaa tänään." 

– Tarkastelemme asiakkaan vastuullisuuskontekstia kokonaisuutena ja tarjoamme kuhunkin tarpeeseen sopivat vastuullisuuden palvelut. Haluamme auttaa asiakkaitamme kohti aidosti kestävämpää liiketoimintaa, Nordic Offsetin perustajaosakas Maija Saijonmaa sanoo. 

EU:n uusiin raportointivelvoitteisiin valmistautuminen kannattaa aloittaa olennaisuusanalyysilla, jossa huomioidaan sekä yhtiön kestävyysvaikutukset ulospäin että yhtiön taloudelliseen asemaan ja tulokseen vaikuttavat kestävyysriskit ja -mahdollisuudet. Sen perusteella määräytyy, mitä tietoja yrityksen tulee esittää. Olennaisuusanalyysi tuottaa myös tietoa yhtiön vastuullisuustavoitteiden asettamiseen ja vastuullisuusstrategian luomiseen. Alati muuttuvassa toimintaympäristössä auttaa ammattitaitoinen ja vastuullisuuden toiminta- ja sääntely-ympäristön kehitystä tarkasti seuraava asiantuntijakumppani.

– Työ aidosti kestävämpää liiketoimintaa kohden kannattaa aloittaa tänään. Urakka saattaa tuntua isolta, mutta parhaimmillaan työ kirkastaa yrityksen omaa suuntaa ja luo uusia mahdollisuuksia, Palmuaro sanoo.

Teksti: Meri Savonen

Commercial

Organisation information

Nordic Offset Oy

Nordic Offset Oy

Nordic Offset Oy on vuonna 2008 perustettu ilmastovastuun asiantuntijayritys. Meillä on vahva osaaminen ja näyttö ilmastokonsultoinnista eri toimialoilla ja olemme Suomen johtava hiilijalanjäljen hallinnan asiantuntija. Tarjoamme asiakkaillemme työkaluja ja ratkaisuja ilmastonmuutoksen haasteisiin vastaamisessa ja ilmastovastuullisen toiminnan kehittämisessä.

Toimimme asiantuntijakumppanina hiilineutraaliuden, hiilinegatiivisuuden ja nettonollan saavuttamiseen liittyvissä projekteissa. Konsultointipalvelumme avulla yritykset ja yhteisöt voivat kehittää ilmastovastuutaan uudelle tasolle. Autamme selvittämään hiilijalanjäljen ja tarvittavat päästövähennystoimenpiteet, asettamaan kunnianhimoiset päästövähennystavoitteet sekä kumoamaan jäljelle jäävät päästöt luotettavasti. Lisäksi tuemme asiakkaitamme ilmastovastuun viestimisessä ja raportoinnissa.

Professionals

Maija Saijonmaa

Maija Saijonmaa

johtava asiantuntija, Nordic Offset Oy

Sirkku Palmuaro

Sirkku Palmuaro

konsultointiliiketoiminnan johtaja, partneri, Nordic Offset

Contact details

Keilaniementie 1, 02150 Espoo, Finland p. +358 10 340 0080info@nordicoffset.com

Nordic Offset Oy in social media