Kestävästi hyvän elämän jäljillä

Kestävä valinta yhtäällä ruokkii kestävyyttä toisaalla. Kaipuu merkitykselliseen työhön ja hyvinvoivaan arkeen johdatti uudelle urapolulle, jonka tuloksena kauppojen hyllyille ilmestyi seuraavan sukupolven kestävämpi valmisruoka.

Kuva: Arto Markkanen
Kuva: Arto Markkanen

Intohimoisesti terveyteen ja ruokaan suhtautuva Valérie Asunta oli tehnyt pitkän uran kansainvälisen yrityksen tuotelanseerauksien parissa, mutta kaipasi lisää positiivista vaikuttavuutta työpanokselleen. Yrittäjänä koko ikänsä työskennellyt Martti Paatela puolestaan oli polttanut energiansa loppuun ja alkoi tutkia ravinnon merkitystä hyvinvoinnille. 

Yksi asia johti toiseen ja nyt Asunta ja Paatela ovat pyörittäneet kahden vuoden ajan yhteistä Rebl Eats -yritystä, jonka kasviproteiinipohjaiset valmisateriat ja nopeat aamu- ja välipalat ovat saatavilla yli 500 K-Marketista sekä Wolt Marketista. Kysyntä kasvaa ja ensi vuonna tavoite on palvella koko Suomea. Menestyskonsepti syntyi toisinajattelulla ilman suuria investointeja.

”Lihaton vaihtoehto voi pidentää elinikää puoli tuntia ja samalla maistua parhaalta."

  – Tuotteidemme taustalla on ajatus siitä, että sekä ihmisen että ympäristön hyvinvointi lähtee pienistä teoista – eikä tietokaan ole haitaksi. Esimerkiksi hotdogin syöminen voi vähentää elinikää 36 minuuttia¹, kun taas lihaton vaihtoehto voi pidentää sitä puoli tuntia. Ympäristön kannalta jokaisen porsaasta saatavan kalorin tuottaminen vie 15 kalorin verran viljaa². Tilannetta voi verrata siihen, että heittäisi neljätoista lautasellista pastaa roskiin aina samalla kun itse syö yhden. Siksi onkin tärkeää tehdä vegeruuasta maukkain vaihtoehto, Paatela sanoo.

Vaikuttavia tekoja matalalla kynnyksellä

Laskelmat osoittavat, että globaalisti kasviproteiinien käytön kasvu nykyisestä kahden prosentin markkinaosuudesta kahdeksaan toisi jo yhtä ison säästön hiilidioksidipäästöissä kuin jos 95 % nykymaailman lentoliikenteestä pysähtyisi³.

Vaikutus on iso, mutta vieraiden kasviproteiinien käyttö kotikeittiössä haastaa kokkausrutiinit. Niitä ei grillattu lapsuudenkodissa. Maussa onnistuminen vaatii aikaa, joka monesti on kortilla.

–  Huoli ympäristöstä on tuonut markkinoille maailmanlaajuisesti yli 500 kasviperäistä proteiinin lähdettä, ja suurin osa niistä on alittanut odotukset. Jos ruokaa ei saa maistumaan ja kokemus on pettymys, ostoskoriin päätyy seuraavalla kerralla suurella todennäköisyydellä tutumpi kanaleike kauraproteiinin sijaan, Asunta kuvailee.

Lihansyöjät pitävät Ragu Pappardelleä herkullisena. Rebl Eats on hauduttanut kasviproteiinit timjamilla ja fenkolilla maustetussa tomaattikastikkeessa.

Rebl Eats tekee vastuullisista valinnoista helppoja tarjoamalla tutun makuisia annoksia valmisaterioina. 

–  Haluamme osoittaa, että kokeneissa käsissä terveellisempi proteiini voi olla myös maukkain vaihtoehto. Hyvinvointia lisätäkseen ei myöskään tarvitse muuttaa kaikkea kerrallaan. Muutama kasvisateria enemmän viikossa on pikku juttu arjessa, mutta iso asia suuressa kuvassa. Jos tutkijoita on uskominen, voimme saada tunnin lisää terveitä elinminuutteja jokaisesta kasvisruokapäivästä. 

Entä jos pitäisi nimetä yksi hittiruoka ylitse muiden? Rebl Eatsin suosituin resepti on Ranskankin ruokakilpailussa palkittu Ragu Pappardelle, lihaton versio pasta bolognaisesta. Maku tulee pitkään haudutetusta, fenkolilla ja tinjamilla maustetusta tomaattikastikkeeta. Suuretkin herkkusuut julkkiksia myöten ovat ottaneet tämän omakseen. Aterioita on kahdessa vuodessa myyty yli miljoona kappaletta. 

– Terveellinen ihmiselle on ystävällinen ympäristölle, joten yhdellä valinnalla ajaa kummankin etua, Asunta ja Paatela kiteyttävät.

Lähteet: 
1) Nature Food Journal, 2021. https://doi.org/10.1038/s43016-021-00343-4
2) Yale School of Management. https://cbey.yale.edu/our-stories/disrupting-meat 
3) BCG alternative proteins report. 22.22023

Teksti: Mari Korhonen

Commercial

Organisation information

Rebl Eats

Rebl Eats

We believe that plant-based food has a key role in driving better tomorrow for the climate and our health. That is why our purpose is to reduce meat consumption by using our mad cooking skills for making plant-based food your go-to option. Impact without compromise.

Professionals

Valérie Asunta

perustaja, toimitusjohtaja, Rebl Eats

Martti Paatela

perustaja, yrittäjä, Rebl Eats

Contact details

Rebl Eats in social media