Kestävän rakentamisen edelläkävijä tuo purkuhankkeet päivänvaloon

Rakennuspurkamisen toimiala on viimeisen kymmenen vuoden aikana kehittynyt vastuullisempaan, turvallisempaan ja läpinäkyvämpään suuntaan, mutta resurssien uudelleenkäytössä on vielä isoja askelia otettavana.

Kestävän rakentamisen edelläkävijä tuo purkuhankkeet päivänvaloon

Rakennusalan läpikotaisin tunteva rakennusmestari, purkukonkari ja Lotus Demolitionin toimitusjohtaja Kimmo Palomäki vie määrätietoisesti toimialaa kohti kestävää kehitystä. Lotus Demolition purkaa paitsi rakennuksia myös purku- ja koko rakennusalan vanhentuneita käytänteitä. 

–  Rakennuspurkamisen toimiala on kasvanut Suomessa satojen miljoonien eurojen bisnekseksi, ja markkinajohtajana näen velvollisuutenamme toimia kestävän kehityksen suunnannäyttäjänä. Olemme tehneet valtavia ponnistuksia työturvallisuuden, ympäristöasioiden sekä projektien seurannan ja laskennan kehittämiseksi, jotta voimme kantaa entistä paremmin kortemme kekoon kiertotalouden edistäjänä. Talossamme on nyt kaikki tietotaito ja käytännön osaaminen tuottaa kierrätysmateriaaleja sekä luoda mahdollisuuksia rakennusosien tehokkaammalle uusiokäytölle, ja iloksemme myös monet kilpailijat ovat seuranneet jalanjälkiämme, Palomäki sanoo.

Purkuhankkeiden projektiseuranta läpinäkyväksi

Rakennusmateriaalien uusiokäyttöä jarruttaa nykyisellään ketjun pirstaleisuun ja prosessien toimimattomuus, jonka vuoksi saatavilla olevat materiaalit eivät kohtaa 
optimaalisella tavalla niitä tarvitsevia toimijoita.

”Rakennuspurkuala  toimii kestävän kehityksen suunnannäyttäjänä".

– Voimme purkaa ehjänä lähes mitä tahansa, jos materiaaleille saadaan luotua kysyntää ja prosessit sujuvat. Tällä hetkellä ketju on aivan levällään, Palomäki toteaa.

Yhtiö ratkaisee vallitsevaa haastetta tuomalla tietotaitonsa läpi-
näkyväksi koko yhteiskunnan kestävän kehityksen tueksi. Digitaaliseen dataan pohjautuva LotusExtra-projektiseurantapalvelu kertoo purkuhankkeen etenemisestä, materiaaleista ja purkamisen hiilijalanjäljestä reaaliajassa eri osapuolille. 

– Läpinäkyvä ja ajantasainen tieto tukevat muun muassa erilaisten jakeiden uudelleenkäytön suunnittelua ja toteuttamista. Palveluun kuuluu myös sertifioitu hiilijalanjäljen laskenta, joka osaltaan edistää kestävien toimintamallien kehittämistä. Näin autamme asiakkaitamme ympäristötavoitteiden määrittämisessä ja toteuttamisessa etunenässä jo nyt ennen kuin EU:n sääntely sitä velvoittaa, Palomäki kertoo.

”Palveluun kuuluu sertifioitu hiilijalanjäljen laskenta".

Kestävästi kehityksen kärjessä

Kiertotalouden edistämisen rinnalla Lotus Demolition tekee pitkäjänteistä työtä purkutyön päästöjen vähentämiseksi. Tuoreimpana hankkeenaan yhtiö toi markkinoille LotusLower-palvelun, joka tarjoaa asiakkaalle mahdollisuuden valita purkutyö uusiutuvalla polttoöljyllä.

– Raskaat työkoneet aiheuttavat suurimman osan purkutyön päästöistä, joten polttoainevalinnalla on merkittävä vaikutus hankkeen hiilijalanjälkeen. Uusiutuvan polttoöljyn hiilidioksidipäästöt ovat koko tuotteen elinkaaren ajalla jopa 90 % perinteistä polttoöljyä pienemmät, Palomäki päättää.

Teksti: Mari Korhonen

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

Lotus Demolition Oy

Lotus Demolition Oy

Lotus Demolition Oy on purkamisen markkinajohtaja ja suunnannäyttäjä, joka tarjoaa asiakkailleen kokonaisvaltaisia purkupalveluita ja ainoana alalla reaaliaikaisen seurannan asiakkaalle hänen purkukohteestaan. Toimimme valtakunnallisesti Suomessa ja hoidamme lisäksi purkuprojektit myös kansainvälisesti. Olemme osa pohjoismaista Lotusta, joka on purku-, kuljetus-, ja kierrätysliiketoimintaa harjoittava perheyhtiö. Emoyhtiömme pääkonttori sijaitsee Ruotsissa. Yhtiön liikevaihto on noin 120 miljoonaa euroa ja se työllistää pohjoismaiden suurimpana purkualan yrityksenä noin 450 ammattilaista.

Artikkelin asiantuntijat

Kimmo Palomäki

Kimmo Palomäki

toimitusjohtaja, Lotus Demolition Oy

Yhteystiedot

Kalliosolantie 2, 01740 Vantaa p. +358 20 732 0280info@lotusdemolition.fi

Lotus Demolition Oy somessa