Poikkeuksellisen vaativan rakennussuunnittelun edelläkävijä

Modernien sairaalahankkeiden suunnittelu on monipuolisesti vaativaa ja edellyttää laaja-alaista osaamista. Arkkitehtitoimisto Tähti-Set Oy yhteistyökumppaneineen on parhaillaan mukana kolmessa maamme suurimmassa käynnissä olevassa sairaalahankkeessa. Niissä rakennetaan seuraavan kymmenen vuoden aikana täysin uusia tai peruskorjataan vanhoja sairaalatiloja useita satojatuhansia neliömetrejä.

Poikkeuksellisen vaativan  rakennussuunnittelun edelläkävijä

Arkkitehtitoimisto Tähti-Set Oy:n erikoisosaaminen perustuu pitkään historiaan  ja yritys onkin yksi maamme vanhimmista arkkitehtitoimistoista. Toiminta on jatkunut keskeytyksettä vuodesta 1933, jolloin Jaakko Tähtinen perusti toimistonsa Tampereelle. Huolellisesti järjestetystä arkistosta löytyy piirustuksia jopa 1920-luvulta. 

– Olemme jo hieman suunnitelleet yrityksen 100-vuotisjuhlaa, vaikka 90-vuotisjuhla onkin tulossa ensin, myhäilee toimitusjohtaja ja osakas, arkkitehti SAFA Toni Väisänen. Hänen lisäkseen yrityksen osakkaita ovat hallituksen puheenjohtajana toimiva Johanna Into ja varatoimitusjohtaja Niina Rissanen, hekin molemmat SAFA arkkitehtejä. 

Alun pienestä arkkitehtitoimistosta on kasvanut Tampereella ja Helsingissä toimiva n. 60 henkilöä työllistävä, erityisesti sairaalarakentamiseen erikoistunut suunnittelutoimisto. Sairaaloiden lisäksi yritys suunnittelee myös muita julkisia kohteita, esimerkiksi liike-, kulttuuri-, liikunta- ja koulurakennuksia sekä pysäköintilaitoksia.

Kehityksen kärjessä

Tähti-Set on aina halunnut olla kehityksen kärjessä ja historiansa aikana yritys onkin suunnitellut mm. maamme ensimmäisen jäähallin Tampereen Hakametsään sekä Koskikeskus-ostokeskuksen Tammerkosken rannalle. Lähemmäksi tämänhetkistä erikoisosaamista sijoittuvat ensimmäinen yhteispäivystys-uudisrakennus Hämeenlinnaan sekä Tays etupihahankkeen D-siipeen suunnittelut Suomen ensimmäiset lato-leikkaussalit,  joissa tehdään useita leikkauksia samanaikaisesti. 

Tähti-Set Oy yhteistyökumppaneineen on mukana kolmessa käynnissä olevassa suuressa sairaalahankkeessa, joten töitä riittää myös uusille taitaville tekijöille. Kuva: Tays-etupihahanke, Lasten ja nuorten sairaala.

Yritykselle onkin kertynyt monipuolista kokemusta erilaisista hybridirakennuksista, joihin sijoitetaan toisilleen synergiaetuja tuovia toimintoja. 

– Olemme myös ensimmäisiä arkkitehtitoimistoja, jotka ovat olleet mukana uusissa hankintamalleissa eli suunnittelualliansseissa erityisesti sairaalarakentamisessa, selvittää Väisänen.

Ympäristöarvot ja hiilijalanjäljen pienentäminen nousevat tällä hetkellä vahvasti esiin kaikissa suunnitteluhankkeissa ja myös tässä Tähti-Set haluaa olla edelläkävijä.

– Hyvänä esimerkkinä tästä on Helsingissä rakennusvaiheen kynnyksellä oleva Laakson yhteissairaala – hanke, jossa noudatetaan kaupungin strategian mukaisia kiertotaloustavoitteita. Alueelle rakennetaan uutta sekä peruskorjataan vanhaa vaiheittain peräti 150 000 neliömetrin verran seuraavan kymmenen vuoden aikana. Tässäkin kohteessa, kuten jo vuosien ajan muissakin töissämme rakennusten käyttö- ja muuntojoustavuus on tärkeä päämäärämme,  kertoo Into.

Suurten sairaalaprojektien suunnittelu on aina yhteistyötä. Tähti-Setillä onkin paljon yhteistyökumppaneita ympäri Suomea, joiden kanssa isoja hankkeita viedään läpi.

Vuodesta 2016 Tähti-Set Oy:ta johtaneet Toni Väisänen, Johanna Into ja Niina Rissanen ovat kehittäneet yrityksen toimintaa onnistuneesti. Tavoitteenamme on luoda ympäristöjä joissa on hyvä olla, näin toimimme myös oman henkilöstön ja työympäristön suhteen.

– Vaikka me Tähti-Setissä toimimme kahdessa eri kaupungissa ja yksi työntekijöistämme on Iso-Britanniassa asti, teemme kaikki töitä yhdessä. Tämä tiimityöskentely sekä omien työtovereiden että yhteistyökumppaneiden kanssa onkin mielestäni työmme suola, sillä voimme pallotella asioita toistemme kanssa.  Kun meillä on talossa sekä nuoria että kokeneita suunnittelijoita, me kaikki opimme toisiltamme joka päivä. Lisäksi sairaalasuunnittelu on vaativuutensa vuoksi hyvä ponnahduslauta hyvin erityyppisiin projekteihin sekä suunnittelijoille että myös yritykselle, iloitsee Rissanen.  

Vapautta ja vastuuta

Korona-aika toi etätyöskentelyn kaikille tutuiksi ja mahdollisti myös uudenlaisen tiimityöskentelyn asuinpaikasta riippumatta.

– Me pyrimmekin huomioimaan erilaiset persoonat ja työskentelytavat, jotta jokaiselle löytyy paras mahdollinen tapa tehdä töitä. Lisäksi koen, että meillä jokainen saa vastuuta. Emme myöskään rajoita suunnitteluvapautta, sillä arvostamme monenlaista osaamista, toteaa Rissanen.

Teksti: Maija-Liisa Saksa

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

Tähti-Set Oy

Tähti-Set Oy

Arkkitehtitoimisto Tähti-Set Oy:n historia ulottuu vuoteen 1933, jolloin arkkitehti Jaakko Tähtinen perusti toimiston Tampereelle. Toisen polven arkkitehti Antti Tähtinen jatkoi yrityksen toimintaa vuoteen 1996. Nykyisin toimistossamme on 3 osakasta: toimitusjohtaja Toni Väisänen, Johanna Into ja Niina Rissanen.

Vuonna 2020 aukesi Tähti-Set Oy:n toimipiste Mannerheimintielle, Helsinkiin. Toimipisteen vetovastuuseen nimettiin Jari Saajo, joka myös valittiin johtoryhmän 7. jäseneksi.

Kokonaisuudessaan yrityksen väkimäärä on lähes tuplaantunut vuosien 2019-2021 välisenä aikana.

Artikkelin asiantuntijat

Toni Väisänen

toimitusjohtaja ja osakas, arkkitehti SAFA, Tähti-Set Oy

Johanna Into

arkkitehti SAFA, hallituksen puheenjohtaja, Tähti-Set Oy

Niina Rissanen

varatoimitusjohtaja, arkkitehti SAFA, Tähti-Set Oy

Yhteystiedot

Mannerheimintie 10400250 Helsinki Puhelinvaihde: +358 (0)3 3124 9000etunimi.sukunimi@tahti-set.com

Tähti-Set Oy somessa