Rakentaminen

22.05.2020

Kivivillajäte ekologisesti kierrätykseen tehtaalta ja rakennustyömailta

Rakennusten julkisivuissa käytettävien pelti-villa-pelti-elementtien valmistuksessa ja asennuksessa rakennustyömailla syntyy kivivillan hukkapaloja. Ylijäämävilla oli aiemmin kaatopaikalle vietävää ongelmajätettä, mutta nyt Areco Profiles Oy ja Eko-Expert Oy tuottavat yhteistyössä villajätteestä uutta eristettä.

Kivivillajäte ekologisesti kierrätykseen tehtaalta ja rakennustyömailta

– Valmistamme pelti-villa-pelti-elementtejä, joita sahatessa ja muotoillessa  syntyy kivivillajätettä. Tuotantomäärämme kasvaessa myös tuotannossa syntyvän jätevillan määrä on kasvanut. Aiemmin jätevillalle ei ole oikein ollut järkevää hyötykäyttöä, mikä on ollut meille ekologinen ja taloudellinen huolenaihe. Villajäte on aiemmin luokiteltu ongelmajätteeksi ja sen kaatopaikalle viemisestä on jouduttu maksamaan ongelmajätemaksu, Areco Profiles Oy:n myyntijohtaja Kasper Siintola kertoo.

Tämä ongelma ratkesi, kun kumppaniksi löytyi Eko-Expert Oy, jonka kanssa yhteistyössä rakennettiin yli jäävälle villamateriaalille kierrätyspalvelu.

Areco Profiles Oy on entinen TPE Spirit Oy, joka kaksi vuotta sitten siirtyi yrityskaupalla osaksi ruotsalaista Areco-konsernia. Yritys on yksi Suomen suurimmista sandwich-peltielementtivalmistajista.

Uusi kierrätysjärjestelmämme on poistanut yhden murheen asiakkaidemme elämästä. Rakennustyömailla syntyvää villaelementtijätettä ei tarvitse enää kuljettaa kaatopaikalle, Areco Profiles Oy:n myyntijohtaja Kasper Siintola toteaa.

Ongelmajätteestä raaka-aineeksi

– Nyt tehtaaltamme ei enää tule elementtituotannon jätevillaa, vaan uuden eristetuotteen kierrätysraaka-ainetta, Siintola iloitsee.

Samalla ratkaistiin rakennustyömaiden hukkapalaongelma. Rakennustyömailla on ollut tähän asti ongelmana se, että valmiselementtien koko ei aina mene yksiin rakennuksen seinän mittojen kanssa, jolloin pilarivälien ylimpiä elementtejä joudutaan leikkaamaan ja halkaisemaan. Elementteihin sahataan myös ikkuna- ja oviaukotuksia.

– Isolla työmaalla syntyy paljon kivivillajätettä, ja siellä on vain rajattu määrä jätelavoja. Me hoidamme nyt villajätteen poiskuljetuksen kierrätykseen, jolloin villa ei turhaan täytä työmaan jätelavoja.

Areco Profiles perii villajätemateriaalin kierrätyksestä pienen vastaanottomaksun, joka on paljon alhaisempi kuin ongelmajätteen kaatopaikkamaksu.

– Asiakas ottaa yhteyttä, kun jätevillanippu on haettavissa. Käymme hakemassa nipun, otamme siitä pellit irti ja hyötykäytämme villat. Myös hukkapeltipalat menevät kierrätykseen.  Asiakkaamme ovat tykänneet palvelustamme, koska se on hyvin selkeä ja toimiva ilman mitään piilokuluja ja on poistanut yhden murheen heidän elämästään, Siintola sanoo.

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

Areco

Areco

Areco Profiles on ketterä peltielementtivalmistaja, joka kykenee toimimaan nopeasti ja joustavasti suuryritysten hallitsemalla alalla. Dare to be different!