Sukitus säästää aikaa ja kustannuksia

Jo noin puolet kiinteistöjen putkiremonteista hoidetaan perinteisen linjasaneerauksen sijaan sukittamalla. Suosion kasvua selittävät järkisyyt: sukitus on nopeampi, vähemmän asumista haittaava ja selvästi edullisempi vaihtoehto.

Sukitus säästää aikaa ja kustannuksia

Putkiremontti herättää taloyhtiöissä edelleen monenlaisia kauhukuvia. Päällimmäisenä on mielikuva kuukausia kestävästä sotkuisesta työmaasta, jonka keskellä asuminen on käytännössä mahdotonta.

Takaraivossa kummittelevat usein myös kustannukset, jotka ovat jo lähtökohtaisesti kipurajoilla ja saattavat töiden edetessä nousta vielä selvästi niiden yli.

Monessa iäkkäämmässä kiinteistössä putkiremontteja saatetaankin lykätä näistä syistä vuodesta toiseen. Samalla voi jäädä huomaamatta, että perinteiselle linjasaneeraukselle on olemassa myös vähemmän asumista haittaavia ja myös kustannustehokkaampia vaihtoehtoja, muistuttaa espoolaisen Sukitusvalvonta Pro Oy:n toimitusjohtajan Heikki Jyrämä.

– Sukituksessa vanhojen viemäreiden sisään tuodaan uusi putki, joka kestää taas vuosikymmeniä eteenpäin. Esimerkiksi kolmekerroksisen kerrostalon viemärit sukitetaan reilussa viikossa. Myös kustannukset jäävät noin puoleen raskaaseen putkiremonttiin ja purkutyöhön verrattuna. Ei siis ihme, että sukituksen suosio kasvaa nyt nopeasti, Jyrämä toteaa.

Hybridiremontissa säästytään purkutöiltä

Samaa kertovat myös Kiinteistöliiton tilastot, joiden mukaan jo noin puolet linjasaneerauksista hoidetaan sukituksella.

– Perinteisessä linjasaneerauksessa kaikki uusitaan kerralla kylpyhuoneita myöten. Sukitukseen perustuvassa hybridimallissa voidaan sen sijaan korjata ensin pelkät viemärit. Sen jälkeen uusitaan käyttövesiputkistot pinta-asennuksina ja saneerataan kylpyhuoneita tarpeen mukaan, Jyrämä selvittää. Projektijohtaja Marko Soikkelin mukaan pääosa linjasaneerausten kustannuksista syntyy juuri työtunneista. Ja niitä kuluu, kun uusien putkien tieltä on ensin purettava pois vanhaa. Pahimmillaan purettavaksi voi joutua vain muutamaa vuotta aiemmin korjattu kylpyhuone.

“Hybridimallissa viemäri-, käyttövesi- ja sähkösaneeraukset voidaan jakaa useamman vuoden aikajänteelle. Näin se on kiinteistön ja asunnon omistajalle myös taloudellisesti kevyempi vaihtoehto.

– Hybridimallissa rakenteita ei tarvitse juurikaan avata tai purkaa. Lisäksi viemäri-, käyttövesi- ja sähkösaneeraukset voidaan jakaa esimerkiksi 5–10 vuoden aikajänteelle. Näin se on myös taloudellisesti kevyempi vaihtoehto. Myös taloyhtiöiden lainan saanti helpottuu, kun yhden ison lainan sijasta haetaan jokaiselle urakalle oma, joka maksetaan pois ennen seuraavaa urakkaa, Soikkeli selvittää.

Asiantuntemusta asiakkaan hyväksi

Viemärisukituksen hinta on perinteisessä kerrostalohuoneistossa noin 100 euroa neliöltä. Mikäli samalla uusitaan myös käyttövesiputket ja sähköt, nousee hinta noin 400 euroon neliötä. Asunnoissa voidaan asua töiden ajan, toki pieni asumishaitta hybridiremontissakin on. Sukitusvalvonta Pro Oy toimii linjasaneerausprojekteissa asiakkaan edunvalvojana, joka ottaa hankkeen haltuun ensimetreistä lähtien.

– Teemme tarvittavat kuntotutkimukset, kilpailutamme ja seulomme parhaat tekijät. Lisäksi valvomme, että työt valmistuvat ajallaan eikä laadusta tingitä, asiantuntijakaksikko tiivistää.

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

Sukitusvalvonta Pro Oy

Sukitusvalvonta Pro Oy

- Henkilöstöä 4 kpl
- Liikevaihto 2022 noin 600 000 euroa
- Erikoistunut viemärisukitusten suunnitteluun, kilpailutukseen ja valvontaan, sekä viemäreiden kuntotutkimuksiin, märkätilakartoituksiin ja putkiremonttien projektinjohtoon
- Kotipaikka Espoo, toiminta-alueena Etelä-Suomi

Sukitusvalvonta Pro Oy somessa