Teknologiasta tukea jokaisen hyvinvointiin

Satakunnan ammattikorkeakoulun RoboAI Health -tiimissä tutkitaan ja kehitetään yksilön ja yhteisöjen hyvinvointia, terveyttä ja osallisuutta edistäviä ratkaisuja teknologian avulla. Hankkeissa tehdään tiivistä yhteistyötä mm. sote-sektorin toimijoiden kanssa ja viedään hyvinvointia edistäviä työkaluja testaukseen sekä työntekijöille että asiakkaille.

Tutkijat Minna Kangasniemi (kuntoutusohjaaja) ja Nina Karttunen (sh) ovat mukana hyvinvointia edistävissä hankkeissa.
Tutkijat Minna Kangasniemi (kuntoutusohjaaja) ja Nina Karttunen (sh) ovat mukana hyvinvointia edistävissä hankkeissa.

Hyvinvointi koostuu monesta eri osa-alueesta. Tiedetään, että ravinto, fyysinen aktiivisuus ja riittävä lepo vaikuttavat kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Lisäksi olisi hyvä ajoittain seurustella ihmisten kanssa muutenkin kuin tietokoneen ruudun välityksellä. Tämä tiedostaen emme kuitenkaan aina ehdi panostaa omaan jaksamiseen ja/tai arjen kiireet tuovat omia haasteita. Koko ihmisen keho, mieli ja suhde yhteisöön ovat osa hyvinvointia, ja hyvinvointi on taas osa työhyvinvointia. On tärkeää huomioida, että jokin fyysinen rajoite tai vamma saattaa toimia hidasteena ja jopa esteenä hyvinvoinnin saavuttamisessa. Hyvinvoinnin tulee olla kaikkien saavutettavissa huolimatta esimerkiksi liikuntarajoitteista.

Testaamalla käyttökokemuksia ja hankintapäätöksiä 

Satakunnan ammattikorkeakoulun hyvinvointi- ja terveysteknologian hankkeissa tuodaan hyvinvointia lähemmäs työyksikköjä ja yksilöitä mm. tarjoamalla hyvinvointi- ja terveysteknologiaa testaukseen matalalla kynnyksellä. Testaustoimintaa on sekä julkisella että yksityisellä puolella. Toiminnan tavoitteena on muun muassa esitellä ja antaa käyttöön erilaisia apuvälineitä esimerkiksi liikkumisen ja koordinaation tukemiseen sekä kuntoutukseen. Erilaisilla teknologiaratkaisulla kannustetaan liikkumaan, osallistamaan ja tarjoamaan elämyksiä kaikille ikäryhmille mahdollisista rajoitteista huolimatta. 

Testausympäristöjä on mm. kouluissa, lastensuojeluyksiköissä ja sairaaloiden eri osastoilla ja yksiköissä. Lisäksi SAMKilla on rauhallisia tiloja, jossa sekä työntekijät että opiskelijat voivat rentoutua halutessaan. Tilat on sisustettu aistiystävällisesti. Moni viettää suuren osan päivästä aisteja kuormittavissa ympäristöissä. Vastapainoksi tulee antaa aivoille ja aisteille aikaa rauhoittua ja palautua aistikuormasta. Aistiesteettömyydessä arvioidaan, millainen ympäristö kuormittaa tai vastaavasti auttaa palautumaan. Aistiesteettömät ratkaisut auttavat kaikkia, ja osalle ne ovat sujuvan arjen kannalta välttämättömiä.  

"Toiminnan tavoitteena on muun muassa esitellä ja antaa käyttöön erilaisia apuvälineitä esimerkiksi liikkumisen ja koordinaation tukemiseen sekä kuntoutukseen."

Virtuaalitodellisuutta (virtual reality, VR) voidaan käyttää mm. rentoutumisen tukemisessa hyödyntämällä esimerkiksi ilmaisia sovelluksia ja Youtuben luontovideoita. VR-lasit mahdollistavat työntekijöille mikrotaukojen pitämisen työpäivän aikana. Lisäksi rentoutumisen tueksi löytyy paljon erilaisia hyvinvointiteknologialaitteita esim: matalataajuusvärähteinen patja, joka tasapainottaa autonomista hermostoa, rauhoittavaan palleahengitykseen ohjaava unirobotti ja autonomista hermostoa tasapainottava laite (vagus- eli kiertäjähermostimulaattoori). Teknologiatestaus mahdollistaa sen, että erilaisia laitteita vertailemalla voidaan löytää jokaiselle paras tapa rentoutua.

Data tunteiden tunnistamisen apuna

Hyvinvointiteknologia tarjoaa ihmisille välineitä seurata, ylläpitää ja parantaa hyvinvointia.

– Laitetestaukset auttavat asiakkaita osallistumaan hoitoonsa. Teknologian avulla he konkreettisesti näkevät ja kokevat, mitä kehossa ja mielessä tapahtuu, kun he esim. rentoutuvat. Asiakas on aina oman tilanteensa paras asiantuntija ja hänen kokemuksiaan voidaan käyttää hyödyksi hoidossa, kertoo terveydenhuollon ammattilainen testauksen jälkeen.

Teknologian avulla voidaan kerätä tietoa esimerkiksi fyysisestä aktiivisuudesta, unen laadusta, stressitasoista ja ravitsemuksesta. Tämä tieto voi auttaa yksilöitä tunnistamaan ongelmia. Tärkeintä on kuitenkin itse kuulostella kehoaan ja tuntemuksia. Monesti aamulla herätessään tietää ilman älykelloakin, kuinka on nukkunut tai tunteeko kehossaan jännityksen nostavan sykettä. Teknologian avulla saa kuitenkin tietoa pidemmältä ajalta ja sen avulla saa työkaluja oman hyvinvoinnin kohentamiseen terveellisten elintapojen ohella. Saatu tieto herättelee miettimään omaa hyvinvointia. 

Teksti: Nina Karttunen ja Minna Kangasniemi 

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

SAMK

SAMK

Satakunnan ammattikorkeakoulu on noin 6000 opiskelijan ja 400 työntekijän monialainen ja kansainvälisesti suuntautunut korkeakoulu. Länsirannikon vaikutusalueellamme olemme merkittävä osaajien tekijä, kehittäjä, kansainvälistäjä ja yrittäjyyden edistäjä.

Artikkelin asiantuntijat

Minna Kangasniemi

Minna Kangasniemi

Tutkija, kuntoutusohjaaja, SAMK

Nina Karttunen

Nina Karttunen

tutkija, sairaanhoitaja

Yhteystiedot

Satakunnankatu 23, 28130 Pori Suora linja yrityksille (02) 623 4800kirjaamo@samk.fi

SAMK somessa

Organisaation artikkelit