Uusi elämä läppäreille – pidempi elinkaari säästää luontoa

Elektroniikkajäte on kasvava ongelma. Suomalaisyritys mahdollistaa uuden elämän työkäytöstä poistuville tietokoneille ja muille IT-laitteille. Näin vähenevät niin jäte kuin päästötkin.

Uusi elämä läppäreille – pidempi elinkaari säästää luontoa

Maailmassa syntyy joka vuosi 50 miljoonaa tonnia elektroniikkajätettä, siis noin 14,5 Eiffel-tornin painon verran joka ikinen päivä.

Suuri osa tästä on turhaa, sillä melkein kaikkien tuotteiden elinkaarta on mahdollista pidentää. Kun esimerkiksi kannettava tietokone on palvellut toimistokäytössä, se voi saada uuden elämän esimerkiksi oppilaitoksessa.

Tämän ajatuksen ympärille perustettiin 25 vuotta sitten kiertotalousyritys 3stepIT, jonka käsien kautta kulkee nykyään yli puoli miljoonaa laitetta vuosittain.

Mika Enbergin mielestä vastuullinen liiketoiminta on näinä aikoina jopa velvollisuus. ”Meidän tulee luoda innovaatioita, kuten kiertotalousratkaisumme laajentaminen terveysteknologian palveluksi”, hän sanoo. Kuva: Terjo Aaltonen

– Joka kolmas yritysten tai julkishallinnon käytössä oleva tietokone, sanoo toimitusjohtaja Mika Enberg.

Asiakkaita on pk-yrityksistä pörssiyritysten kautta kuntiin ja valtionhallintoon.

Tietoturvan kautta uuteen kotiin

3stepIT:n palvelussa on nimensä mukaisesti kolme askelta: ensin asiakkaita autetaan valitsemaan laitteet, sitten seurataan niiden käyttöä ja elinkaaren lopussa vaihdetaan ne uusiin.

Laitteet palaavat tällöin käsittelykeskukseen Vantaalle, missä ne huolletaan ja tyhjennetään tietoturvallisesti. Sen jälkeen niille etsitään uusi koti.

Suurin tuoteryhmä ovat kannettavat tietokoneet, mutta myös iso määrä älypuhelimia ja audiovisuaalisia laitteita saa 3stepIT:n avulla toisen tai kolmannen elämän.

– 98 prosenttia löytää uuden elämän esimerkiksi oppilaitoksista tai yrityksistä, Enberg sanoo.

Loput kaksi prosenttia käytetään varaosina tai toimitetaan kumppaniyrityksille materiaalikierrätykseen.

Elinkaaren pidentäminen pienentää laitteiden hiilijalanjälkeä yli 36 prosenttia. Lisäksi Asset-järjestelmä ja rahoitus antavat asiakkaille ennustettavuutta laitteiden kustannuksiin ja elinkaareen.

– Se on kustannustehokasta, tiedetään missä laitteet ovat, ja näin taataan, että jokaisella on toimivat työkalut oman työn tekemiseen.

Vastuullisuuden trendi kasvussa

Koronapandemia kasvatti käytettyjen laitteiden kysyntää. Esimerkiksi koulut hankkivat paljon IT-laitteita, jotka oppilaat ja opettajat saattoivat viedä kotiin. Se oli yksittäinen kysyntäpiikki, mutta vastuullisen kuluttamisen trendi on ollut Enbergin mukaan nähtävillä jo jonkin aikaa.

– Aina se on ollut tärkeää, mutta nyt se on konkreettisempaa. Meidän asiakkaat haluavat tietää tarkemmin, kuinka paljon juuri heidän toimintansa säästää päästöjä.

Käytännössä kaikki ICT-laitteet saadaan uusiokäyttöön. 3stepIT huoltaa ja tyhjentää kaikki laitteet turvallisesti. 98 % laitteista löytää toisen elämän. Loput menevät 

Asiakasyritykset saavat 3stepIT:n  avulla selkeitä lukuja vastuullisuusraportteihinsa. Lainsäädäntökin on kirittänyt monia, sillä yhteiskuntavastuun raportointi on tullut pakolliseksi suurille yhtiöille. Julkisella puolella hankintalaki rohkaisee vastuullisiin hankintoihin.

Enbergin mielestä nouseva trendi on, että yritykset hankkivat yhä enemmän käytettyjä laitteita.

– Usein halutaan esimerkiksi 80 prosenttia uusia ja 20 prosenttia käytettyjä.

Ympäristö kiittäisi, jos käytettyjen osuus nousisi.

– Kiertotalousratkaisumme auttaa organisaatioita hankkimaan myös uusinta teknologiaa vastuullisemmin, kun laitteiden elinkaarta voidaan jatkaa ohjaamalla ne uusiokäyttöön toisaalle.

Teksti: Esa Salminen

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

3stepIT

3stepIT

Kiertotalouskumppanisi teknologian vastuullisuuspolulla

Autamme asiakkaitamme saavuttamaan vastuullisuutta ja liiketoimintaa koskevat tavoitteet huolehtimalla teknologian elinkaaresta. Kiertotalousratkaisumme 3 askelta auttavat sinua hallitsemaan organisaatiosi koko IT-laitekantaa hankinnasta hallintaan ja uusimiseen asti. Kutsumme tätä teknologian elinkaaren hallinnaksi.

- Liikevaihto: 694,2 miljoonaa euroa
- Työntekijöitä: 428
- Laitteita uusiokäyttöön: yli 560 000
- Hiilidioksidipäästöjä: vältetty 91 465 tonnia
- Elektroniikkajätettä vältetty: 1 332 tonnia
- Uusiutuvan energian osuus: 100 %

Artikkelin asiantuntijat

Mika Enberg

Mika Enberg

toimitusjohtaja, 3stepIT

Yhteystiedot

Mechelininkatu 1A, 00180 Helsinki, Finland T: +358 10 525 32003stepit@3stepit.com

3stepIT somessa