Teknologia

28.10.2019

Verkkoapteekkipalvelut laajenevat: Apteekit siirtyvät uuteen verkkoapteekkialustaan

Suomen Apteekkariliitto ja IT- ja ohjelmistopalvelukonserni Solteq Oyj ovat rakentaneet yhdessä moniapteekkiympäristön, joka tarjoaa keskitetyn verkkoapteekkialustan myös pienille apteekeille.

Verkkoapteekkipalvelut laajenevat: Apteekit siirtyvät uuteen  verkkoapteekkialustaan

Suomen Apteekkariliitto ja IT- ja ohjelmistopalvelukonserni Solteq Oyj ovat rakentaneet yhdessä moniapteekkiympäristön, joka tarjoaa keskitetyn verkkoapteekkialustan myös pienille apteekeille. Syksyn 2019 aikana Solteq rakentaa yli 200 verkkoapteekkia ympäri Suomea. 

Suomen Apteekkariliitto haluaa tarjota kaikille jäsenilleen edullisen ja helppokäyttöisen verkkoapteekkialustan. 

– Näin varmistamme, että yksityiset apteekit voivat antaa asiakkailleen parasta mahdollista verkkoapteekkipalvelua, kertoo Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler.

– Keskitetyn alustan kautta verkkoapteekin perustamis- ja käyttökustannukset ovat hyvin kohtuulliset verrattuna siihen, että jokainen apteekki rakentaisi itse oman verkkoapteekkinsa. 

Solteq toteutti keskitetyn moniapteekkiympäristön Adoben Magento -alustalle, johon rakennettiin muun muassa integraatio Suomen Apteekkariliiton ylläpitämään tuotetietokantaan. 

Tuotetietokannassa on valmiina 24 000 tuotteen tuotetiedot, joista apteekkien on helppo valita verkkokauppaan tulevat tuotteet muutamalla klikkauksella.

Tietoturvallisuus edellä 

Suomen Apteekkariliitolle on tärkeää, että verkkoapteekkialusta on tietoturvallinen. Luottamuksellisten asiakastietojen on pysyttävä yksittäisen apteekin sisällä. 

– Useimmat suomalaiset asioivat pääsääntöisesti yhdessä apteekissa. Mitä useampi lääke asiakkaalla on käytössä, sitä tärkeämpää on, että oma apteekki hallitsee lääkehoidon kokonaisuuden sekä verkossa että kivijalka-apteekissa, Charlotta Sandler sanoo.

Verkkoapteekkiasioinnista on tehty asiakkaalle helppoa. Asiakas tunnistautuu Suomi.fi -palvelussa verkkoapteekkiin. Hän voi kirjoittaa lääkkeen nimen hakukenttään tai hakea lääkkeen nimen Oma Kannasta. 

Reseptiasioissa farmaseutti ottaa aina yhteyden asiakkaaseen. Näin varmistetaan, että asiakas saa hintaneuvontaa ja neuvoja lääkkeen käyttöön.

– Kun lääke on maksettu, apteekki lähettää lääkkeen Eezeryn, Postin, Matkahuollon tai muun kuljetusliikkeen kautta asiakkaalle. Lääkkeen voi hakea myös apteekista tai noutolokerosta apteekin aukioloaikojen ulkopuolella. 

Jokainen apteekki voi rakentaa alustalle oman näköisensä verkkoapteekin. 

– Pyrimme siihen, että apteekit voivat lisätä verkkoapteekkiinsa tunnistettavia elementtejä. Esimerkiksi verkkoapteekin visuaalisuutta voidaan muokata kunkin apteekin toiveiden mukaisesti. Tulevaisuudessa tunnistettavuutta voi lisätä esimerkiksi chatissa palveleva tuttu farmaseutti. Verkkoapteekin käyttöönotto on nopeaa, koska pohja ja integraatiot ovat valmiina ja tietoturva kunnossa, Solteqin myynti- ja markkinointijohtaja Minna Ruusuvuori kertoo. 

Oheispalvelut laajenevat verkkoapteekkien myötä

Apteekit ovat pitkään tarjonneet lääkkeiden kotiinkuljetuksia kotihoidon asiakkaille, mutta verkkoapteekkien myötä pikakuljetus tulee muidenkin ulottuville. Esimerkiksi verkkoapteekin elokuussa käyttöön ottanut Tapiolan apteekki tarjoaa lähistölle Eezery-kuljetuspalvelua, jolla asiakas saa neljässä tunnissa lääkkeet kotiinsa.

eApteekkialusta ja turvallinen tunnistautuminen helpottavat kalliiden yksilöllisten lääkkeiden varaamista ilman apteekkikäyntiä. Asiakas saa myös halutessaan viestin, kun lääke on loppumassa. Lisäksi sähköisesti voi antaa valtuudet lääkeasiointiin.

– Verkkoapteekeissa on mahtava määrä tuotetietoa, jonka avulla asiakas voi vertailla hintoja ja tuotetietoja ostopäätöksensä tueksi, Charlotta Sandler muistuttaa.

Teksti: Eila Lokka | Kuva: Matti Keski-Kohtamäki

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

Solteq

Solteq

Solteq is a Nordic software house specializing in digital business solutions. Our mission is to simplify the digital world to make a better tomorrow. We are a partner who knows what it takes to win in digital disruption by making customer success stories with remarkable solutions that deliver lasting value.