27.11.2020

Konenäölle ja tekoälylle kysyntää yhteiskunnan monimutkaisimpien ongelmien ratkomiseen

Tekoäly ja konenäkö ratkovat millisekunneissa aiemmin mahdottomana pidettyjä tehtäviä. Huawei Technologies on yhtenä maailman johtavista ICT -yrityksistä sitoutunut luomaan huipputeknologiaa yhteistyökumppaniensa käyttöön, jotta maailmasta tulisi entistä älykkäämpi paikka kehittää yksinkertaisia ratkaisuja yhteiskunnan monimutkaisiin ongelmiin.

Huawei Atlas on laskenta-alusta, joka nopeuttaa erityisesti konenäköön liittyvää ohjelmistokehitystä ja sovellusten käyttöönottoa. 

– Tämän uusimman innovaatiomme tavoitteena on helpottaa ihmisten elämää yhteistyössä parhaimpien tekoälytoimijoiden kanssa. Suomi on tekoälyn edelläkävijämaa, ja olemme tyytyväisiä voidessamme kontribuoida paikalliseen ekosysteemiin teknologiallamme, kertoo myyntijohtaja Ari Kärkkäinen.

Atlas laskenta-alusta soveltuu skaalautuvan tekoälylaskennan käyttöönottoon monissa eri tilanteissa. Sen pienimpiä moduuleja voidaan hyödyntää mm. valvontakameroissa. Tällöin kamerassa tapahtuva laskenta ei siirrä dataa mihinkään, vain laskennan anonyymi analyysi hyödynnetään. Teknologian avulla voidaan esimerkiksi tarkkailla tehdasprossin laatua. Konenäkö  etsii ja paikantaa reaaliaikaisesti poikkeaman, mihin tarvitsee reagoida poistamalla esimerkiksi virheellinen tuote linjalta.

– Tarjoamme yhteistyökumppaneillemme myös raskasta laskentakapasiteettia vaativaa tekoälymallien koulutusta sekä mallien käytännön toteutusta. Pystymme tarjoamaan riittävän laskentakapasiteetin myös esimerkiksi tekoälylaboratorioille, selvittää Kärkkäinen.

Esimerkkinä ratkaisun käytännön toteutuksesta Huawei ja suomalainen Silo AI ovat yhdistäneet voimansa luomalla Atlas laskenta-alustaan perustuvan tekoälyratkaisun julkisten tilojen käytöstä, turvaväleistä ja kasvomaskien käytöstä. Siinä seurataan sisätiloissa tapahtuvaa ihmismassojen liikehdintää täysin anonyymisti. Ratkaisussa hyödynnetään useita web-, turva- tai infrapunakameroita ja niiden data analysoidaan laitteen sisällä itsenäisesti millisekunneissa. Tietoturva säilyy, sillä kameroista lähtee eteenpäin vain anonyymi analyysi, jonka perusteella loppukäyttäjä, esim. ostoskeskus, pystyy reagoimaan tapahtumaan.  

Kehitystyöhön panostetaan

Huaweilla on tutkimus- ja tuotekehityskeskukset Helsingissä ja Tampereella, ja se työllistää yli 500 työntekijää Suomessa. 

– Olemme laajentamassa toimintaamme, sillä Suomessa on korkeatasoista osaamista. Sovellamme itse tekoälyä mm. audio- ja kuvantamisalgoritmeissä, tietoturvassa sekä sovelluskaupan suosituksissa. Teknologiamme kehittämiseen käytämme mielellämme myös Suomesta löytyvää huipputason tekoälyosaamista, korostaa Kärkkäinen. 

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

Huawei Technologies Oy (Finland)

  • Maailman suurin verkkolaitevalmistaja
  • Ydintoimialueet: televiestintäverkostot, IT, älylaitteet ja pilvipalvelut
  • Yritys työllistää 194 000 työntekijää yli 170 maassa ja on yksityinen, täysin työntekijöidensä omistama
  • Suomen päätoimipiste Helsingissä vuodesta 2008, lisäksi tutkimus- ja tuotekehityskeskukset Helsingissä ja Tampereella
  • Suomessa työllistetään yli 500 henkeä, liikevaihto 290 miljoonaa euroa