Naiset metsäteollisuuden huipulla

Näkökulmien rikkaus on valttia jatkuvasti kehittyvällä teollisuuden alalla, jossa vaikuttamista tehdään ihmislähtöisesti ympäristö edellä.

Kuvassa vasemmalta oikealle: Susanna Gunnar, henkilöstöjohtaja, Anne Uusitalo, johdon assistentti, Johanna Viitala, talousjohtaja, Satu Huhtela, viestintäjohtaja, Hanna Lahtela, toimintojen kehittämisjohtaja, Päivi Suutari, toimitusjohtaja.
Kuvassa vasemmalta oikealle: Susanna Gunnar, henkilöstöjohtaja, Anne Uusitalo, johdon assistentti, Johanna Viitala, talousjohtaja, Satu Huhtela, viestintäjohtaja, Hanna Lahtela, toimintojen kehittämisjohtaja, Päivi Suutari, toimitusjohtaja.

Pakkaus- ja elintarviketeollisuuskartonkia, laminaattipaperia ja ekologisia puutuotteita valmistavan MM Kotkamillsin juuret ovat vanhat, mutta toimintakulttuuri moderni. Monimuotoisuutta vaalivan ja erilaisuutta arvostavan yhtiön johtoryhmässä istuu naisia lähes yhtä paljon kuin miehiä, ikäjakauma on laaja ja osaaminen monialaista. Yhtiön toimitusjohtaja Päivi Suutari, talousjohtaja Johanna Viitala, henkilöstöjohtaja Susanna Gunnar, toimintojen kehittämisjohtaja Hanna Lahtela, viestintäjohtaja Satu Huhtela sekä johdon assistentti Anne Uusitalo ovat päätyneet metsäteollisuuden pariin eri taustoista, mutta kantava ajatus toiminnan taustalla on yhteinen. 

– Asenne ratkaisee, ei sukupuoli. Tarvitaan uskallusta tarttua rohkeasti tilaisuuksiin ilman turhaa kainostelua. Kaikkea ei tarvitse eikä voi osata, virheet ovat tärkeä osa kasvua ja kuuluvat lajiin myös korkeimmalla huipulla, MM Kotkamillsin johtoryhmän naiset juttelevat yhdessä tuumin toisiaan täydentäen.

Kestävästi kehittyvä 

Tänä vuonna I50-vuotisjuhlavuottaan viettävä kotkalaisperusteinen yhtiö murtaa metsäteollisuuteen kytkeytyneet myytit miesvaltaisuudesta ja harmaiden savupilvien sävyttämästä tehdasmiljööstä. Tämän päivän metsäteollisuudessa kehitetään ympäristölle ystävällisiä ratkaisuja vastuullisin menetelmin. Mahdollisuus edistää kiertotaloutta ja rakentaa kestävämpää maailmaa ovatkin houkutelleet alalle yhä enemmän myös naisia. 

– Oli ilahduttavaa huomata, että myös kesätyöntekijöidemme keskuudessa naisten osuus oli merkittävästi kasvanut. Sukupuolijakauman tasoittuminen alalla rikastuttaa näkökulmia ja luo paremmat edellytykset laadukkaalle päätöksenteolle, Gunnar sanoo.

Kotkan tehdas kasvaa kestävästi kohti korkeampaa kiertotalousastetta. Tänä vuonna yhtiö päätti 30 miljoonan euron investoinnista kartongin jatkojalostukseen.

– Investoinnin seurauksena pystymme hyödyntämään entistä tehokkaammin tuotannon sivuvirrat. Samalla tehtaallemme aukeaa myös 30 uutta vakituista työpaikkaa, kun uudet koneet ja laitteistot starttaavat vuoden 2024 alussa, Suutari vinkkaa. 

Ihmisläheisesti vahva

MM Kotkamillsilla kehitetään kestävästi myös työyhteisöä. Johtamisen hierarkiat ovat menneen talven lumia, ja naisjohtajat näkevät tärkeimpinä vahvuuksinaan tunneälykkyyden ja ihmistuntemuksen.

– Ihmisiä on johdettava yksilöinä, se mikä toimii yhdelle, ei johda tuloksiin toisella. Yksilön huomaaminen edellyttää kykyä olla läsnä ja kuunnella aidosti, johtoryhmän naiset summaavat.

Kaiken pohjalla on luottamuksen kulttuuri, joka mahdollistaa menestyksen.

– Kun puitteet työnteolle ja työssä onnistumiselle ovat kunnossa, tyytyväisyys ja innostus työtä kohtaan lisääntyvät. Hyvällä fiiliksellä päästään parempiin tuloksiin, ihmisläheisesti vahvat johtajat päättävät keskustelun hymyssä suin.

Teksti: Mari Korhonen

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

MM Kotkamills

MM Kotkamills

Accelerating circularity through collaborations

We have the vision and means to enable immediate and lasting change. Using our expertise in wood, a renewable resource, we help companies to deliver more sustainable alternatives. For our solutions to have a broader impact, we develop smart relationships that accelerate the circular economy.

Artikkelin asiantuntijat

Päivi Suutari

toimitusjohtaja, MM Kotkamills

Johanna Viitala

talousjohtaja, MM Kotkamills

Susanna Gunnar

henkilöstöjohtaja, MM Kotkamills

Hanna Lahtela

kehittämisjohtaja, MM Kotkamills

Satu Huhtela

viestintäjohtaja, MM Kotkamills

Anne Uusitalo

johdon assistentti, MM Kotkamills

Yhteystiedot

P.O. Box 62-63 FI-48101 Kotka, Finland tel. +358 5 210 11

MM Kotkamills somessa