12.09.2019

Notkeita ja ketteriä pakkausratkaisuja

Adara Pakkaus on moderni aaltopahvia ja aaltopahvipakkauksia valmistava yritys. Sen asiakkailleen valmistamia myymälätelineitä, laatikoita ja esittelytelineitä on esillä ja liikkeellä ympäri Suomen. Adaran tavoitteena onkin olla pakkausteollisuuden ja myymälämarkkinoinnin joustavin ja luotettavin kumppani Suomessa.

– Toimimme perinteisellä alalla ja pahvilaatikot itsessään ovat olleet aika samannäköisiä viimeiset sata vuotta. Adara on valmistanut pakkausratkaisuja Valkeakoskella vuodesta 1933, nykyisten seinien sisällä olemme olleet jo vuodesta 1963. Yritys on yksityisessä omistuksessa, joka onkin yksi vahvuuksistamme. Asiakkaan toiveisiin voidaan tarvittaessa nopeasti reagoida ja voimme esimerkiksi räätälöidä erilaisia asiakaskohtaisia ratkaisuja. Nopeana ja notkeana toimijana toteutus ei ainakaan jää byrokratiasta kiinni, kertoo Adaran myynti- ja markkinointijohtaja Mikko Erma.

Adara on Erman mukaan tavallista monipuolisempi pakkausalan asiantuntija. Yritys tuntee sekä kaupan että myymäläpakkausten vaatimukset ja henkilöstöllä on asiakaslähtöinen ja ammattitaitoinen ote työhönsä. Uuden sukupolven digikoneiden ansiosta yritys on myös tässä ajassa kiinni. 

– Digikoneemme on ehdoton keihäänkärki Suomessa, sillä valmistuu suurimmillaan yli kolmen metrin arkilla todella korkealaatuista painojälkeä. Riippumatta siitä, millainen aineisto on, vain kuluneen musteen määrällä on merkitystä. Eli toisin kuin usein luullaan, upean valokuvan painattaminen nelivärisenä saattaakin olla edullisempaa kuin kokomustan, tasaisen pinnan teettäminen. Valokuvat ja graafiset kuviot tekevät tuotteesta kuitenkin usein paljon houkuttelevamman. 

Tuote voi olla muutakin kuin pelkkä pahvipakkaus

Ala kehittyy jatkuvasti. Digikonetta täydennettiin kesän aikana järjestelmällä, jonka avulla voidaan tehdä vaihtuvaa painatusta. Ilman koneen erillistä pysäyttämistä voidaan tehdä vaikkapa 10 erilaista painoasua tai tehdä jokaisesta painatuksesta ”lennosta” uniikki tuote. 

– Kymmenessä vuodessa värimaailma on kasvanut hurjasti. Aiemmin painatuksessa tehtiin paljon vain 1–2 painoväriä, kun taas nykyään näkee paljon korkeatasoista väri-ilottelua vaikkapa olutsalkuissa ja muissa vastaavissa tuotteissa. 

Aaltopahvin suunnittelu on työnä melko vaativaa. Kuluttajan silmin hyvinkin simppeliin aaltopahvipakkaukseen voi kulua monta suunnittelutuntia. 

– Etenkin sisäosien miettimiseen tarvitaan 3D-hahmotuskykyä, jotta tuotetta tuetaan riittävästi. Tuotteen tulee myös pysyä kuljetuksessa ehjänä ja paikoillaan, Erma selventää.

Värimaailman kehittyessä on ovi auennut täysin uusille painomahdollisuuksille. Parhaimmillaan hyvin suunniteltu ja tyylikkäästi toteutettu pakkaus voi olla erittäin tehokas brändäysväline. Erma antaa esimerkin asiakkaastaan, jolle he valmistavat asiakkaita ilahduttavia, värikkäitä pakkauksia. 

– Kotimainen vaatemerki Billebeino panostaa myös pakkauksiinsa. Heille teemme tyylikkäitä kuljetuslaatikoita. Kun asiakas vaikka hakee tilauksensa postista, hän todennäköisesti yllättyy hienosta laatikosta itse tuotteen lisäksi. Laatikoita voidaan tehdä useita erilaisia, jolloin asiakasta voi ilahduttaa useamman kerran.

Ympäristötietoisuuden asialla 

Adara voitti viime vuonna pohjoismaisten pakkausalan toimijoiden kilpailussa ScanStar 2018 -palkinnon sekä sai maailman parhaiden pakkausten maininnan WorldStar 2018 -kilpailussa. WorldStar on vuosittain järjestettävä maailman pakkausjärjestöjen kilpailu. ScanStar irtosi Kaisa Pietilän Kotkamillsille suunnittelemalla kartonkikuppien keräyssäiliöllä, johon käytön jälkeen laitetut muovittomat juomakupit pinoutuvat. 

– Innovaatio kuuluu näin luontevalla tavalla arkeemme. Keräysastia on itsessään pahvia, eli se voidaan kuppeineen kaikkineen lajitella sellaisenaan kartonginkeräykseen. Englannissa tehtiin tutkimus, jonka mukaan jokainen ihminen käyttää vuodessa 45 kuppia eli yhteensä noin 2,5 miljardia kuppia. Se on hurja määrä. Aaltopahvihan on materiaalina erittäin ympäristöystävällinen ja kuitupohjainen, eikä sisällä mitään haitallista – sitä voisi periaatteessa vaikka syödä!

Kaupan ala on Erman mukaan murroksessa. Kotiin esimerkiksi tilataan nykyään mielellään ruokaa fyysisen kaupassa käymisen sijaan. Kaupan kassoilla on pyritty korvaamaan perinteisiä, kertakäyttöisiä muovipusseja kierrätettävillä biopusseilla tai kankaisilla kestokasseilla.

Vaikka pahvilaatikko ei korvaakaan muovipussia, kotiin tilattavan ruoan suhteen sillä on paikkansa ekologisena kuljetusvälineenä. Ympäristötietoisuus on ylipäätään globaali megatrendi ja sen merkitys on lisääntynyt jatkuvasti. Mekin haluamme olla siinä mukana kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. 

Teksti: Kati Keturi

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

Adara Pakkaus