16.05.2020

Moderni ja tehokas kierrehylsytehdas tuo luotettavuutta ja kustannustehokkuutta paperiteollisuuden prosesseihin

Aikataulut kiristyvät myös teollisessa tuotannossa; eri vaiheet on synkronoitava niin, että prosessi etenee ilman odottamattomia keskeytyksiä. Tuotantoaikataulujen kaltaiset luotettavuustekijät nousevat yhä tärkeimmiksi yhteistyökumppaneiden valintakriteereiksi.

– Paperitehtaat tekevät töitä koko ajan lyhyemmällä aikajänteellä, toteaa liljendalilaisen Topcore Oy:n toimitusjohtaja Michael Reinholm. – Reagointikyvyn merkitys kilpailutekijänä korostuu. Tämä heijastuu väistämättä myös alihankintaketjuihin.

Topcore Oy on perheyritys, joka valmistaa kierrehylsyjä, joiden ympärille paperi ja kartonki rullataan. Teollisuusrobotit eivät anna rullille armoa, joten hylsyjen mitta- ja lujuusvaatimukset ovat tiukat. Vaarana on rullan hajoaminen kesken prosessin, mikä merkitsee tuotannon keskeytymistä ja pahimmillaan miljoonaluokan vahinkoja.

Laadukkaita kierrehylsyjä 34 vuoden kokemuksella

Raaka-aineet ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan hylsykartonki ja liima. Taito piilee oikeiden kartonkien valinnassa ja hyvässä liimauksessa.

Topcoren koko tuotantoprosessi on automatisoitu, mutta tietyissä tilanteissa kokenut ihmissilmä ja kädentaito ovat korvaamattomia. Koneen ajamisen oppiminen ja hallitseminen kestää vuosia. Kädentaito ja tuntuma ratkaisevat.

Tehokas kuivatus tuo lisätehokkuutta tuotantoon ja lyhentää toimitusaikoja.

Laajat, kotimaisilla puupelleteillä lämmitettävät kuivatus- ja varastotilat antavat Topcorelle mahdollisuuden ajaa järkevät määrät yhtä hylsykokoa. Tämä tuo kustannustehokkuutta ja tarjoaa entistä paremmat mahdollisuudet siihen lisäarvoon, jonka ansiosta Topcore toimitusjohtajansa mukaan ”loistaa tähtenä” alan toimijoiden keskuudessa: ylivertaisiin toimitusaikoihin.

– Todellinen lisäarvo asiakkaalle syntyy siitä, että pystymme todella lyhyisiin toimitusaikoihin ja asiakas pystyy täten pitämään omat tuotantoprosessinsa käynnissä, Michael Reinholm painottaa. 

– Ketterästi ja tarvittaessa hyvinkin lyhyellä vasteajalla toimiva kuljetusketju on osoittautunut meille erittäin tärkeäksi kilpailueduksi.

Ketjun toimivuuden varmistaa pienen yrityksen joustavat toimintamallit, sekä Topcoren käyttämä kuljetusyhtiö, joka löytyy kadun toiselta puolelta ja on valmiina lähtöön suorastaan minuuttiaikataululla.

Ammattitaitoisen henkilöstön merkitys näkyy kaikessa tekemisessä. Michael Reinholm kehuukin työntekijöiden olevan ”valtavan hyviä ja täydellä innolla mukana”. Yhteiseen tavoitteeseen sitoudutaan, ja sen saavuttamiseksi tehdään töitä yhteisvoimin.

Taloudelliset tunnusluvut kertovat, että tässä on myös onnistuttu. Henkilökunnan määrä on kaksinkertaistunut viimeisen 4 vuoden aikana. Vaihtuvuutta on vain kesätyöntekijöissä, ja kokeneimmat hylsyammattilaiset ovat pysyneet talossa jopa 30 vuotta.

Tyhjä reikä saattaa kuulostaa sivullisen korvaan yhdentekevältä osalta, mutta sillä on hyvinkin painava merkitys suomalaisen paperiteollisuuden maineelle ja menestykselle. Taloudelliset suhdanteet saattavat heiluttaa niin toimialaa kuin alihankintaketjuakin, mutta Liljendalissa uskotaan, että onnistumisen perusajatus löytyy jatkossakin sieltä, mihin Topcore sen jo vuonna 1986 paalutti; tinkimättömään pyrkimykseen tehdä kaikki, mitä voidaan asiakkaan tyytyväisyyden eteen.

Prosessissa on monta kohtaa, joissa oikaiseminen toisi hetkellistä kustannussäästöä. Michael Reinholm tietää kuitenkin, että pitkän aikavälin menestys edellyttää jotain ihan muuta.

– Mieluummin tehdään laadukkaasti.

Topcore Oy

  • 8000 tonnia hylsyjä vuodessa
  • Keskimäärin 5 rekka-autollista toimituksia päivässä
  • Liikevaihto 6,5 MEUR
  • 17 työntekijää

Teksti: Timo Mansikka-aho

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

Topcore Oy

Topcore Oy Ab on vuonna 1986 perustettu perheyritys, jonka huippuosaamista ovat korkealaatuiset, asiakkaiden tarpeiden mukaan räätälöidyt kierrehylsyt. Olemme moderni, Pohjoismainen hylsytehdas ja valmistamme 8 000 tonnia kierrehylsyjä vuodessa eri teollisuuden alojen tarpeisiin.