Taikatahdissa opitaan ja leikitään lapsen yksilöllisyyttä kunnioittaen

Oululainen Musiikkipäiväkoti Taikatahti avaa Helsingin Kaisaniemen toimipisteen talvella 2021. Taikatahdin tavoitteena on kasvattaa lasta vastuullisuuteen, yhteisöllisyyteen, ystävyyteen, luottamukseen ja erilaisuuden kunnioittamiseen. Päiväkodin ja esiopetuksen uudenaikaset ja kodikkaat tilat tukevat myös moniaistillista yksilö- ja pienryhmäohjausta.

Taikatahdissa opitaan ja leikitään lapsen yksilöllisyyttä kunnioittaen

Taikatahdin toimitusjohtaja ja pedagoginen johtaja Liisa Lohilahti kertoo, että Taikatahdissa oppiminen tapahtuu teemallisina sisältökokonaisuuksina toiminnallisen tutkimisen sekä pienryhmä- ja projektityöskentelyn kautta. 

– Musiikkikasvatus ja tanssi ovat tärkeä osa jokapäiväistä toimintaamme. Varhaiskasvatus sisältää musiikkileikkikoulutoiminnan, joten harrastusta toteutetaan päiväkotipäivän aikana, hän sanoo.

– Etsimme parhaillaan lasta rakastavaa ja pedagogisesti innostunutta henkilöstöä, jonka koulutamme itse pedagogiikkamme periaatteisiin. Tavoitteena on saada varhaiskasvatushenkilöstöä, jolla on kuvataiteisiin, näytelmätaiteeseen, tanssiin tai musiikkiin liittyvää osaamista, hän kuvailee. 

“Opetus perustuu vuorovaikutukseen ja leikkimiseen.

Suomalaisiin oloihin mukautettua italialaista Reggio Emilia -kasvatusfilosofiaa on toteutettu Taikatahdissa jo vuodesta 1998 lähtien. Lapsilähtöisessä pedagogiikassa lapsi on oman oppimisensa keskiössä. 

Päiväkodin vaihtuvissa projekteissa eri sisältöalueet, esimerkiksi kuvaamataito, musiikki, äidinkieli, ympäristöoppi ja matematiikka, nivotaan yhteen. Oppilaat tekevät muun muassa musiikkinäytelmiä ja omaa musiikkia. 

Taikatahdissa tuodaan luonto sisälle äänielementtien sekä kasvien ja vesiaiheiden kautta. 

Rakkauden pedagogiikkaa

Liisa Lohilahti kertoo, että musiikkipäiväkodissa keskitytään tukemaan lapsen tervettä minäkuvaa yhteistyössä vanhempien kanssa. 

– Meille on tärkeää, että lapsi on tyytyväinen itseensä, mutta tietää myös omat kasvun haasteensa. Autamme lasta kehittämään itseään rakkaudellisessa ilmapiirissä. Lapset oppivat iloitsemaan oppimisestaan yhdessä toistensa kanssa. Tavoitteena on, että lapsi hyväksyy itsensä ja muut sellaisina kuin he ovat. 

Opetus perustuu vuorovaikutukseen ja leikkimiseen. 

– Leikin avulla harjoitellaan opittuja asioita ilman, että tarvitsee pelätä virheitä. Luovuus lisää oppimiskykyä, Lohilahti muistuttaa. 

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

Taikatahti Oulu ja Helsinki

Taikatahti Oulu ja Helsinki

Taikatahti on toteuttanut suomalaisiin oloihin mukautettua italialaista Reggio Emilia -kasvatusfilosofiaa vuodesta 1998 lähtien. Lapsilähtöisessä pedagogiikassa lapsi on oman oppimisensa keskiössä. Päiväkodin vaihtuvissa projekteissa eri sisältöalueet, esimerkiksi kuvaamataito, musiikki, äidinkieli, ympäristöoppi ja matematiikka, nivotaan yhteen. Oppilaat tekevät muun muassa musiikkinäytelmiä ja omaa musiikkia.