16.09.2019

Artjärven aurinko työllistää koko perheen

Sata kilometriä Helsingistä sijaitsee Artjärvi maalaismaisemineen. Kymmenen lapsen äiti perusti vuonna 2016 kahvilan Pyhäjärven rannalle. Vanha toiminimi vaihtui uuteen, Artjärven Aurinkoon, jonka mukaan kahvila nimettiin. Moni asiakas on vuosien varrella tuumannut, että se Aurinko on yrittäjä itse.

Liikeidean keskeisin tekijä oli saada perheen duplo-palikoille uudet leikkijät; kahvilan leikkialue on nähtävyys sinänsä. Pian avaamisen jälkeen valikoimiin tuli myös lounas, joka tilausleivonnaisten ohella muodosti suurimman osan liikevaihdosta. Pari vuotta sitten lounas-kahvilan päätyyn avattiin pieni kyläkirppis. Viime vuonna kyläkeskuksessa sijaitsevasta Ravintola Artjärvestä tuli osa Artjärven Aurinkoa, ja muutoksen myötä tuli kuvioon työntekijät. A-oikeuksin varustettu ravintola työllistää kaksi kokkia ja tarjoilijaa. Ravintola tarjoaa erilaisia tapahtumia karaoken ja biljardin lisäksi. Viime itsenäisyyspäivän kunniaksi avattiin ravintolan alakertaan omatoimikirjasto. Hyllytys toimii vapaaehtoisvoimin, ja sähkölukko hoitaa aukioloajat. Kirjastossa on myös tietokoneet, Postin pakettiautomaatti, sekä toisen naisyrittäjän itsepalvelukukkakioski. Kirjaston naapurissa olisi tilaa lääkärin vastaanotolle, muttei halukasta ole vielä löytynyt. Keväällä avattiin ravintolan naapuriin Bed&Breakfast Artjärvi; aamiaismajoitus ja tilaussauna kahvila- ja leipomopalveluineen. Lisää työntekijöitä, ja uudet kotisivut.

B&B on ensimmäinen julkinen tila, jossa on kaikki itse suunniteltua: arkkitehti piirsi lupakuvat puhtaaksi, ja avaamista edelsi vuoden remontti. Jos jostain löytyy vielä aikaa, rakennus- ja sisustusarkkitehdin pätevyys ja tehtävät houkuttaa; kiitosta jo nähtävillä olevista kohteista on tullut ylen määrin. Artjärven Aurinko työllistää perheen; nykyisellään tarjolla on myös rakennus- ja remonttipalvelut, piha- ja puutarhatyöt, lumenpudotuksista alkaen. Työntekijöiden myötä on kuin perhekoko olisi kasvanut entisestään. Tämä yritys on elämäntapa, jossa ei lasketa työtunteja muusta elämästä erilleen. Kyse on kokonaisuudesta, joka yhdistää erilaisia ihmisiä. 

Kuinka vähän voikaan olla paljon,

jos rakkautta riittää;

Elä unelmaasi ja rakasta, sanon,

mitä kylvää, sitä niittää.

Usko itseesi, katso lapseesi,

nosta ajatuksesi tulevaan;

pidä tavoitteistasi kiinni,

ja keskity olevaan.

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

Artjärven aurinko