Aihepiirit
15.10.2015

Ledivalaistuksella säästöjä ja mukavuutta

Ledivalaistuksella säästöjä ja mukavuutta

Viimeistään nyt kannattaa vaihtaa kodin lamput energiapiheihin ja pitkäikäisiin ledilamppuihin. Valaistuksen energiankulutus pienenee murto-osaan eikä lampunvaihdosta tarvitse huolehtia.


Hyvä valaistus on investointi omaan ja perheen viihtyisyyteen ja hyvinvointiin. Oikea valaistus luo turvalliset ja terveelliset olosuhteet työskentelyyn ja kotiaskareisiin. Lediteknologia tarjoaa myös aivan uudenlaisia mahdollisuuksia luoda muunneltavalla valaistuksella erilaisia tunnelmia ja valotiloja kotiin.

– Erilaisiin käyttötilanteisiin ja kohteisiin tarvitaan erilaista valoa.  Kannattaa hankkia hyvälaatuinen ja kestävä lamppu, joka antaa riittävästi valoa ja kuluttaa vähän energiaa. Vanhat wattimerkinnät joutaisi unohtaa viimeistään nyt ja siirtyä valitsemaan lamppu sen tuottaman valon määrän eli lumen-arvon perusteella, selvittää asiantuntija Päivi Suur-Uski Motiva Oy:stä.

Ledilamppujen tuotekehitys on ollut vauhdikasta ja ne ovat syrjäyttämässä sekä energiansäästö- että halogeenilamput. Kestävät valinnat maksavat itsensä takaisin, sillä hyvälaatuiset ja energiatehokkaat lamput ovat pitkän käyttöikänsä ansiosta myös edullinen ratkaisu.

– Valaistuksen energiansäästö on todella helppoa ja kannattavaa. Ledien kaikki ominaisuudet ovat parempia kuin perinteisten hehkulamppujen. Kun halogeenilampun käyttöikä on pari vuotta, kestää ledivalaisin vähintään viisinkertaisten ajan ja kuluttaa neljäsosan sähköä, Suur-Uski sanoo. Ainoastaan saunaan hän suosittelee halogeenilamppua kosteuden ja lämpötilan vuoksi.

Apua arjen kestäviin valintoihin

Lampunvalintaan ja energiatehokkaaseen valaistukseen saa hyvää ja luotettavaa tietoa Motivan ylläpitämästä Lampputieto.fi –verkkopalvelusta. Myös alueelliset energianeuvojat opastavat lamppuasioissa, kuten muissakin järkevään energiankäyttöön liittyvissä pulmissa.

– Energiatehokas valaistus on helppo, arjen kestävä valinta. Näin lämmityskauden alussa kannattaa kiinnittää huomiota myös lämmitysenergian käyttöön.  Siinä voi saavuttaa isojakin säästöjä, muistuttaa Suur-Uski.

Vinkkejä energiansäästöön saa energianeuvonnan eneuvonta.fi-verkkopalvelusta. Energianeuvojat myös vastaavat kuluttajien kysymyksiin verkossa ja puhelimitse. He etsivät aina kuluttajan kannalta parhaat vaihtoehdot energian säästöön.

– Säästökeinot ovat joka kerta tapauskohtaisia ja riippuvat rakennuksesta, lämmitysjärjestelmästä, asukkaiden asumistavoista ja siitä kuinka paljon halutaan panostaa toimintatapojen muutokseen tai rahallisesti.  Aina kannattaa aloittaa oman kulutuksen seurannasta, verrata sitä muihin vastaavien talouksien kulutukseen ja miettiä, miten tilannettaan voi parantaa, Suur-Uski kannustaa. 

Teksti: Maija-Liisa Saksa

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

Motiva Oy

Motiva Oy

MOTIVA edistää suomalaisten järkevää energiankäyttöä kotona, liikenteessä ja työssä tuottamalla tietoa tehokkaista säästökeinoista ja uusiutuvan energian mahdollisuuksista. Verkossa annettava kotitalouksien energianeuvonta on maksutonta. 

Verkkosivut

http://motiva.fi