Aihepiirit
27.11.2015

Jokainen asiakas voi olla VIP

Jokainen asiakas voi olla VIP

Valtaosalle ihmisistä päivittäistavaroiden ostaminen on pakkopullaa. Kauppakeskusten ruuhkissa kamppaileva kuluttaja saattaakin ihmetellä, eikö näin arkipäiväistä asiaa voi hoitaa helpommin ja miellyttävämmin. Mikko Eerolan mukaan kaupat voisivat petrata asiakaskokemustaan, jos ne käyttäisivät olemassa olevan tiedon paremmin hyödyksi.


liiketoimintajohtaja Mikko Eerolan mielestä laadukas asiakaskokemus on ennen kaikkea sujuva ja saumaton.

– Sellaisen pystyy perinteisesti tarjoamaan esimerkiksi erikoisliike, jonka kauppias tuntee tarjoamansa ja asiakkaansa henkilökohtaisesti ja tietää jo etukäteen, mitä tietty asiakas yleensä tarvitsee.

Myös vuosituhannen vaihteessa yleistyneitä kauppaketjujen kanta-asiakaskortteja markkinoitiin lupauksilla paremmasta palvelusta. Nämä lupaukset ovat vielä enimmäkseen lunastamatta. Vaikka ostotietoa kerätään, asiakkaat eivät yleensä saa esimerkiksi personoituja erikoistarjouksia suosikkituotteistaan. Uuden teknologian ansiosta tilanne on kuitenkin muuttumassa nopeasti.

– Esimerkiksi Norjan johtavan ruokakauppaketjun mobiilisovellus osaa tehdä asiakkaalle henkilökohtaisen ostoslistan tuotteista, joita hän todennäköisesti ostaa kauppareissullaan. Sovelluksen taustalla pyörii järjestelmä, jossa asiakasdata ja ostofrekvenssitiedot on yhdistetty automatiikkaan. Sen avulla on mahdollista tarjota asiakkaille myös yksilöllisiä tarjouksia sekä Amazon-tyylisiä tuotesuosituksia, Eerola sanoo.

Kauppias aavistaa asiakkaan toiveet

Affecton ydinosaamista on yhdistää verkosta, mobiililaitteista ja myymälästä kerätyt asiakastiedot yhdeksi tietovarannoksi. Myymälässä tietoa kerätään muun muassa video- ja Wi-Fi-analytiikalla, joka seuraa asiakkaiden liikkumista; mihin he esimerkiksi pysähtyvät ja minne muodostuu ruuhkaa. Asiakastietoja yhdistämällä Affecto rakentaa yrityksille jatkuvasti tarkentuvia malleja, jotka auttavat ennustamaan yksittäisten asiakkaiden toiveita.

– Esimerkiksi tavaratalon läpi kävellessäni saatan saada puhelimeeni tarjouksen, jossa kerrotaan, että Game of Thronesin neljännestä tuotantokaudesta on tänään myynnissä rajoitettu erikoisversio. Kyse ei ole sattumasta vaan juuri minulle yksilöidystä viestistä. Tavaratalossa oleva teknologia on tunnistanut minut ja kytkenyt tiedot aiemmista kivijalka- ja verkkoasioinneistani kerättyihin tietoihin, kertoo Eerola.

Paremman palvelun lisäksi tietovarantoja käytetään myös kaupan liiketoiminnan johtamiseen – ne tuottavat johdolle ajantasaista tietoa, joiden avulla johto pystyy tekemään päätöksiä nopeammin.

– Monet teollisuusyritykset ovat tietovarantojen käyttäjinä kaupan alaa pidemmällä. Me haluamme tuoda teollisuudessa keräämäämme big data- ja analytiikkaosaamista myös kuluttajapuolen yrityksille. Teemme parhaillaan ensimmäisiä isoja pilotteja Pohjoismaissa, ja niistä saadut tulokset ovat erittäin lupaavia, Eerola sanoo.

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

Affecto Oyj

Affecto Oyj

We at Affecto create business value for our customers by combining information with insight. We leverage the full data set surrounding organizations and our services range from information technologies to advance digital business solutions.