Aihepiirit
04.03.2016

Hygieniatuotteissa mahtava markkinapotentiaali: Airlaid Nonwoventeknologian kysyntä kasvaa maailmalla

Hygieniatuotteissa mahtava markkinapotentiaali: Airlaid Nonwoventeknologian kysyntä kasvaa maailmalla

Väestön lisääntyessä, vanhetessa ja vaurastuessa kasvaa tarve imukykyisille kuivapaperista valmistetuille hygienia-, sairaala- ja kattaustuotteille. Kuivapaperi on ns. Nonwoven-tuote. suunnittelee, valmistaa ja toimittaa tehokkaita, toimintavarmoja airlaid-nonwovenkoneita maailmanlaajuisesti kymmenien vuosien kokemuksella.


Kun tavallisen märkäpaperikilon tuotantoon tarvitaan jopa kaksisataa litraa vettä, kuivapaperikilon tuottamiseen sitä menee vain noin litra.

– Märkäpaperikoneessa vety muodostaa sidoksia sellukuitujen välillä, kun taas airlaid-koneessa kuidut liitetään toisiinsa mm. liimaamalla. Näin syntyy imukykyinen, märkäluja, pehmeä, kangasmainen ja ympäristöystävällinen tuote, selvittää Anpapin toimitusjohtaja Asko Vihtakari.

”Airlaid-tuotteiden ja sitä valmistavien koneiden markkinat kasvavat voimakkaasti muun muassa lisääntyvän hygienia- ja pyyhintätuotteiden kulutuksen vuoksi.”

Kuivapaperin käyttökohteita ovat mm. pyyhkeet, terveyssiteet, vaipat, elintarvikealustat, ruokalaput, lautas- ja pöytäliinat sekä sairaalatuotteet. Moniin sairaalatuotteisiin, pois lukien mm. haavatyynyt, laminoidaan toiselle puolelle muovi, jotta saadaan kestäviä, hygieenisiä pesukintaita, tyynyliinoja, leikkaussalilakanoita jne.

Anpapin varatoimitusjohtaja Marko Mäntylä kertoo, että airlaid-tuotteiden ja -tuotantokoneiden markkinat kasvavat voimakkaasti muun muassa lisääntyvän hygienia- ja pyyhintätuotteiden kulutuksen vuoksi.

Kulutus kasvaa, kun väki vanhenee ja tarvitsee inkontinenssisuojia. Kuivapaperi on tärkeä vaippojen ja naisten terveyssiteiden raaka-aine. Sitä mukaa, kun kehittyvissä maissa jää enemmän rahaa kulutukseen, näiden sekä sairaalatuotteiden kysyntä kasvaa.

Mäntylän mukaan Pohjois-Amerikassa hygieniatuotannon arvo tuplaantui vuosina 2003 – 2013. Kehittyvillä markkinoilla, kuten Indonesiassa, Intiassa ja Kazakstanissa hygieniatuotteiden käytön vuotuinen kasvu on lähes 20 %.

– Kun väki lisääntyy lapsirikkaissa maissa, myös kertakäyttövaippojen markkinapotentiaali kasvaa.

Erikoisosaamista 1970 luvulta lähtien

Valkeakoskella sijaitseva Anpap on jatkumoa Yhtyneiden Paperitehtaiden Jylhävaaran konepajan kuivarainausryhmälle ja Walkisoft-tulosyksikön teknologiaryhmälle. Amerikkalaisen Buckeye-omistuksen jälkeen Anpapista tuli täysin suomalainen yhtiö 1.7.2002. Pitkä kokemus ja syvällinen ymmärrys kuivarainauksen prosesseista sekä koneiden suunnittelusta on luonut pohjan pitkille ja läheisille kansainvälisille asiakassuhteille.

Koneita ja laitteita kehitetään ja testataan jatkuvasti käytännössä pysyäksemme kehityksen kärjessä. Kehitystyötä tehdään usein yhdessä asiakkaiden kanssa. Airlaid-materiaalia tuottava moderni yritys haluaa toimintavarman, kilpailukykyisen ja tehokkaan koneen. Siksi edistykselliset materiaalivalmistajat investoivat koneisiimme, Vihtakari toteaa.

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

Anpap Oy

Anpap Oy

Koneet, laitteet, konsultointi & prosessikehitys.