Muut artikkelit

13.05.2016

Viherkatto on rakennuksen kruunu

Katon ei enää tarvitse olla tylsä joutotila, sillä viherkattona se nousee rakennuksen kruunuksi. Icopal Green -viherkattoratkaisut antavat rajattomasti mahdollisuuksia viherkattorakentamiseen.

Viherkattoja on monenlaisia sympaattisista piharakennusten katoista tuhansien neliöiden pihakansiin. Moni ei ehkä ole tullut ajatelleeksi, että parkkihallien katot ovat usein rakenteeltaan viherkattoja. 

Icopal on rakentanut valtavasti viherkattoja, mutta valtaosa niistä on sellaisia, joita kadun kulkija ei miellä viherkatoksi. Tästä hyvä esimerkki on Helsingin Musiikkitalon edustan aukio nurmialueineen ja istutusaltaineen, Icopalin tuotepäällikkö Mikko Nikander kertoo. Alue on todellisuudessa aukion alla sijaitsevien musiikkitalon tilojen viherkatto.

Tiiviissä kaupunkirakentamisessa viherkatto mahdollistaa rakennuksen katon hyötykäytön, jos sinne rakennetaan esimerkiksi oleskelutilaa. 

– Viherkatolla voi kasvaa vaikka puita, kunhan rakenteet ovat tarpeeksi kestävät ja suunniteltu oikein käyttötarkoituksen mukaan, Nikander lisää. Esimerkiksi viime kesänä käyttöön otetun Tampereen teknillisen yliopiston uuden kampuksen viherkatto toimii monipuolisesti kattona, terassialueena ja oleskelutilana.


Hyvin tehty pohja kestää

Moni saattaa pitää viherkaton rakentamista työläänä. 

– Viherkatto toki vaatii tavanomaista enemmän katon alusrakenteilta, mutta kun pohjatyöt on tehty hyvin, pitkäikäinen katevaihtoehto. Viherkaton maa-aines suojaa katon vedeneristystä ja rakenteita lämpötilavaihtelulta ja kulumiselta.

Nikander painottaa, että viherkatto lisää katon painoa, joten katon kantavuus on aina varmistettava ennen sen rakentamista. 

– Ensisijaisen tärkeää on huolehtia katon laadukkaasta vedeneristyksestä, juurisuojauksesta ja salaojituksesta jotta kosteus ja kasvien juuret eivät pääse vahingoittamaan rakenteita. Icopal Green tarjoaa luotettavat, käytössä koetellut ratkaisut sekä jyrkkien että loivien viherkattojen vedeneristykseen ja salaojituskerrokseen.

Tiesitkö?
Viherkatot sitovat sadevettä ja viivästyttävät sen valumista viemäriin, jolloin viemärit ehtivät vetää vesimassat paremmin, eivätkä ne tulvi kaduille. Oikein suunniteltu viherkatto vähentää hulevesien kokonaismäärää 50-80 %. Lähde: Wikipedia

…..

Tampereen Kampusareenan katto vihertää

Viherkattoinen Kampusareena Tampereella on Tampereen teknillisen yliopiston kampusalueen keskipiste. Alueella ahertaa pikkukaupungin verran opiskelijoita, tutkijoita, yrityksiä ja muita huippuammattilaisia. Itse rakennus on Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n rakennuttama ja vastaa ainutlaatuisella tavalla yliopiston ja yrityselämän tarpeisiin. Tilat koostuvat korkeasta yritystornista ja kaksikerroksisesta osasta -jalustasta, jonka katto liittyy piha-alueeseen luiskana. – Jalustan katto toteutettiin arkkitehdin idean mukaan siten, että rakennuksen edessä oleva nurmiaukio jatkuu rakennuksen jalustan vesikaton päälle, jolloin se liittyy piha-alueeseen nousevana viherkattona, Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n rakennuttamisen ja ylläpidon johtaja Aki Havia kertoo.


Apua hulevesien hallintaan

Havian mukaan Hervannan alueella on ollut vuosien varrella ongelmia hulevesien hallinnassa. – Jo tämän kokemuksen perusteella näyttää siltä, että viherkatto helpottaa hulevesien hallintaa eli se on osoittautunut paitsi esteettisesti, mutta myös teknisesti hyväksi ratkaisuksi.


Katto on kulkuväylä ja katsomo

Havia on sitä mieltä, että viherkatto on hyvä vaihtoehto, kunhan sijainti on oikea. – Jos rakennetaan kapea ja korkea rakennus, jää katto silmien ulottumattomiin. Kampusareena on ideaali paikka viherkatolle, sillä katto on näkyvillä, jolloin se tuo todellista lisäarvoa kampuksen käyttäjille. Kasvillisuutensa puolesta sitä voisi kutsua jopa kattopuutarhaksi. Luiskaosan pinta on nurmea ja se on toiminut jopa ulkoilmakonsertin katsomona. Rakennuksen yli on rakennettu kulkuväylät ja katolla on sisäänkäynti torniin eli katolla pääsee kulkemaan ja sieltä käsin voi ihailla ympäröivää maisemaa.

Teksti: Mia Heiskanen

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

Icopal Oy

Icopal Oy

Icopal Oy kuuluu kansainväliseen Icopal-konserniin, joka on Euroopan johtava kate- ja vedeneristysmateriaalien valmistaja sekä kattourakoinnin ja kattohuoltopalvelujen markkinajohtaja Pohjoismaissa. Icopal tarjoaa täyden palvelun ratkaisuja rakennusten ja rakenteiden suojaamiseen ja peittämiseen. Päätuotteitamme ovat kate- ja vedeneristämismateriaalit ja niihin liittyvät rakennusmateriaalit.