Aihepiirit
01.06.2016

Ehkäise ajoissa suun terveyden ongelmat

Suun terveydestä on syytä pitää hyvää huolta, sillä ateriointi ja hymy omilla hampailla ovat elämän iloja, joista kannattaa pitää kiinni. Suun terveyden ongelmat kannattaakin ennakoida hyvissä ajoin.

Omien hampaiden säilyttäminen on yksi tärkeimpiä suun hyvinvoinnin mittareita. Suomalaisten hampaiden kunto on kohentunut ja hampaattomuus vähentynyt, mutta yksittäisiä hampaita joudutaan edelleen korvaamaan. 

– Suuret ikäluokat ovat onneksi tottuneet siihen, että heillä on omat hampaat, joista pidetään hyvää huolta. Vaatimukset hammashoidollekin ovat nousseet ja hyvä niin. Moni saattaa toki ajatella, että ikääntymiseen liittyy omien hampaiden irtoaminen. Se ei pidä paikkansa, sillä yleisin syy hampaiden irtoamiseen on hoitamaton ientulehdus, Oral Hammaslääkärien lääketieteellinen johtaja, ehl Eva Sirén muistuttaa.

Puuttuvia hampaita voidaan toki korvata irrotettavilla tai kiinteillä proteeseilla, kuten kruunuilla ja silloilla. Puuttuvan hampaan korvaava hammasimplantti näyttää ja tuntuu omalta hampaalta. 

– Suurin arvo on kuitenkin sillä, että hampaat ja suu ovat kunnossa, sillä syöminen ja hymy omilla hampailla ovat elämän iloja, joista kannattaa pitää kiinni.


Hoitamattomat ientulehdukset lisäävät terveysriskejä

Ikääntyvän suun terveyden kannalta suurimpia riskejä aiheuttaa suun kuivuminen, usein lisääntyvän lääkityksen seurauksena. 

– Sylki suojaa suun limakalvoja ja hampaita, joten syljenerityksen väheneminen voi aiheuttaa hampaiden reikiintymistä, hammaskiveä ja limakalvojen ärsyyntymistä.

Enemmistöä suomalaisista vaivaavalla ientulehduksellakin saattaa olla hoitamattomana kauaskantoiset seuraukset. 

– Ientulehduksesta voi aiheutua hampaiden kiinnityskudosten tulehdus, joka voi pitkälle edenneenä aiheuttaa hampaan heilumista, ienverenvuotoa tai märkävuotoa ientaskuista. Pahimmillaan se voi johtaa jopa hampaan irtoamiseen. Suun pitkittynyt tulehdus voi lisätä myös keinonivelten tulehtumisen, sydäninfarktin ja aivohalvauksen riskiä. Suu ja hampaat tuleekin hoitaa kuntoon aina ennen isoa leikkausta.

Sirén kertoo, että hampaistossa esiintyy iän myötä herkemmin myös hammaskaulojen paljastumista, mikä lisää reikiintymisen riskiä.

Vastuu potilaan hoidosta kaikissa tilanteissa

Sirén painottaakin ennaltaehkäisevän ja säännöllisen hoidon merkitystä. 

– Oralin näkökulmasta se tarkoittaa, että potilas tutkitaan aina huolellisesti, haasteet kartoitetaan niin yleis- kuin suun terveydenkin näkökulmasta ja ne huomioidaan yksilöllisessä hoitosuunnitelmassa.

Voimme tarvittaessa antaa kotihoidon opastusta potilasta hoitaville henkilöille tai viedä hoidon jopa kotiin tai hoitavaan laitokseen. Tärkeintä on se, että potilaalla on oma turvallinen hammaslääkäri ja suuhygienisti, jotka toimivat tiiminä ja ottavat vastuun potilaan hoidosta – oli ikä tai tilanne mikä tahansa, Sirén toteaa lopuksi. 

Teksti: Mia Heiskanen

Oral Hammaslääkärit on suomalainen hammaslääkäriasemaketju, joka tarjoaa asiakkailleen parasta mahdollista hoitoa. Oralista saat kaikki suun terveydenhoidon palvelut samasta paikasta helposti ja sujuvasti. Ammattilaisemme palvelevat alan uusinta teknologiaa hyödyntäen – yksilöllisesti ja lempeästi. Katso lähin palvelupiste osoitteesta oral.fi.

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

Oral Hammaslääkärit Oyj

Oral Hammaslääkärit on suomalainen hammaslääkäriasemaketju, joka haluaa tarjota asiakkailleen parasta mahdollista hoitoa. Oralista saat kaikki suun terveydenhoidon palvelut samasta paikasta helposti ja sujuvasti. Sinua palvelevat osaavat ammattilaisemme alan uusinta teknologiaa hyödyntäen - aina yksilöllisesti ja lempeästi.www.oral.fi/Toimipisteet/