Aihepiirit
01.06.2016

Kotona on hyvä olla teknologian turvin

Kannustan ikäihmisiä järjestämään asiansa niin, että he voivat asua kotonaan mahdollisimman pitkään. Kotona asumisessa on kaikki ihanat asiat. Kuka haluaisi kotoa pois? Siihen vaan turhaan alistutaan, että muutetaan vanhustenkoteihin. Kotona säilyy muisti parempana, ja mieliala parempana, tulee askarreltua kaikenlaista. Varmasti elämänlaatu on aivan toista kun asutaan omassa kotona, kuin että joutuu kotoa pois johonkin uuteen ympäristöön, vaikka kuinka hyvään paikkaan, niin se pudotus on aikamoinen. Niin kauan kun mahdollista, niin omassa kodissa – olosuhteet on järjestettävissä esimerkiksi tällaisen turvallisuusteknologian avulla.

Olen aina elänyt suhteellisen askeettista ja tervettä elämää. Minä pidän huolta itsestäni, bisneksistäni ja minulla on jopa tätä uutta teknologiaa huushollissani pitämässä huolen, että homma sujuu. Nämä laitteet raportoivat läheisilleni pilvipalvelun kautta, että kaikki on kunnossa ja tekemisissä ja voinnissa ei ilmene poikkeavuuksia. Palvelulla on hauska nimikin – OMAseniori. Niin, nämä robotit ovat minun oma seniorini.

Koitan omalta osaltani poistaa ihmisten pelkoja esimerkiksi yksin kotona asumisen kohdalla, kun vanhuus tulee. Kotona on tuttuja muistoja enkä ikinä tunne oloani yksinäiseksi omien tavaroideni keskellä. Minä olen asunut yksin 15 vuotta, joten olen sopiva puhumaan tästäkin.

Ihmiset pelkäävät turhaan teknologiaa. Minä rakastan robotteja. Ne eivät rajoita mitään, eikä niistä ole mitään haittaa. Meidän on totuttava siihen, koska kädet eivät enää riitä, kun meillä vanhenee niin suuret ikäluokat. Usein pelätään, että teknologian kautta jotenkin menetetään yksityisyys. Tässä ei ole mitään pelättävää! Milloin menen olohuoneeseen, milloin menen vessaan, milloin menen ulos ovesta, milloin tulen takaisin.. Mitä siinä on? Eihän se ole kamera, sehän on vain viesti että missä minä täällä liikun.

Minulla on yksi suuri toivo; että tehtäisiin entistä enemmän satsauksia kotihoitoon ja omaishoitoon, sillä ne on omaiset, jotka nääntyy ennemmin kuin hoidettava! Hätä voi tulla kun omainen ei ole käymässä, mutta teknologia nykyään hoitaa tiedonkulun ja hälytyksen eikä se todellakaan ole hinnasta kiinni.

Kannattaa toimia jo etupeltoon; Turvapalvelu on niin kuin vakuutus, varmuuden vuoksi, ja sen voi ottaa minkä ikäiset vaan. Meillä on kehitysvammaisia ja mielenongelmaisia, hehän ovat nuoruusiässä vielä. On omaishoitajia, kotihoitajia ja heidän avuksi on hyvä olla tällaista teknologiaa. Henkilö itse saattaa kokea että ei tarvitse turvapalvelua, että ”mitä nyt minusta”, mutta omaiset ja lähipiiri on huolissaan. Turvapalvelu poistaa pelkoja, ja kaikki ikävät ajatukset, kuten pelko, katkeruus ja kateus eivät ole hyvää aivolääkettä. Silloin kun on turvallinen tunne, nukkuu myös yönsä hyvin.

Aira Samulin

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

Terveysoperaattori Oy

Ota valtaan vanhuutesi, ja käytä rahasi itse vielä kun voit päättää omista asioistasi!Puh. 0800 170 300 (*ilmainen numero)

Organisaation artikkelit