Muut artikkelit

14.10.2016

Ihmislähtöinen valaistusratkaisu lisää työhyvinvointia

Ihmislähtöinen valaistusratkaisu lisää työhyvinvointia
Älykkäällä ja mukautuvalla valaistuksella on suora vaikutus jaksamiseen ja hyvinvointiin työpaikalla. Ihmislähtöinen valaistus on uusi asia, joka tuo valaistukseen mukaan hyvinvointinäkökulman – energiansäästöstä puhumattakaan. 

Oletko tullut ajatelleeksi, että työympäristön valaistusratkaisu voi olla paitsi energiatehokas, mutta myös sellainen, joka parantaa merkittävästi työviihtyvyyttä, vireyttä ja tuottavuutta? Sen mahdollistaa suomalainen valaistusratkaisujen edelläkävijä Helvar Oy.
Helvar on kulkenut vuosikymmeniä valaistusratkaisujen aallonharjalla. Markkinointijohtaja Lars Hellströmin mukaan suuntaus valaistuksen saralla kulkee kohti älykkäitä kokonaisratkaisuja. 

 – Led-teknologia ja valonohjaus ovat avanneet aivan uudenlaisia tapoja hyödyntää valaistusta ja saada aikaan merkittävää energiansäästöä.
Myyntijohtaja Jukka Riikkulan mukaan älykkäällä valaistuksenohjauksella voi säästää jopa 70 % energiakuluissa. 

 – Kun valaistusta ohjataan vakiovalo- ja läsnäolotunnistimin, valot eivät ole esimerkiksi logistiikkatilassa jatkuvasti päällä, vaan vain silloin kun tiloissa liikutaan. 

 

Valaistus auttaa jaksamaan 

Energiatehokkuuden lisäksi Helvarissa uskotaan myös niin sanotun ihmiskeskeisen valaistuksen merkitykseen. 

 – Hyvin suunnitelulla valaistusratkaisulla voi tutkimustenkin mukaan saada aikaan useiden prosenttien nousun työn tuottavuudessa: kun työympäristössä on hyvä ja laadukas valaistus, ihmiset viihtyvät, jaksavat ja saavat enemmän aikaan, tuotteistosta vastaava johtaja Henri Juslén kertoo. 

 Helvarin uudet toimitilat Espoon Keilaniemessä on toteutettu ihmislähtöisen ajatusmallin mukaan. 

 – Ihmislähtöinen valaistus on uusi asia, joka tuo valaistukseen mukaan hyvinvointinäkökulman. Eri-ikäiset, erilaisia työtehtäviä tekevät ihmisethän tarvitsevat erilaista valaistusta. Hyödynnämmekin toimistollamme värilämpötiloja valaistuksessa, sillä se tukee erilaisia työskentelytapoja. Kun halutaan olla tuottavia, tarvitaan kylmää valoa ja rentoutumiseen auttaa lämmin valo. Toimistomme valaistus mukautuu myös sen mukaan, miten tiloihin virtaa päivänvaloa, jolloin keinovalon määrä tiloissamme pienenee ja säästämme energiaa, myyntipäällikkö Paula Ristoja esittelee. 

Helvarin toimiston valot ovat myös säädettävissä työpisteittäin ja neuvotteluhuoneissa on läsnäolotunnistimet eli valot sammuvat, kun tilassa ei ole ketään. 

 – Valaistusratkaisu on myös helppo mukauttaa, mikäli tilojemme käyttötarve muuttuu. Jokainen valaisin on oma älykäs yksikkönsä, jota voimme tarvittaessa ohjata erikseen, Riikkula lisää. 

Teksti: Mia Heiskanen

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

Helvar

Helvar

Helvar • suunnittelee ja valmistaa älykkäitä ja energiatehokkaita valaisinjärjestelmiä• vientiä 40 maahan, päämarkkina Eurooppa• vienin osuus yli 90%• kotimainen perheyritys• perustettu 1921• liikevaihto n. 75 miljoonaa euroa• henkilökuntaa n.250