Aihepiirit
14.10.2016

Hyvinvointi alkaa jo työmatkalla

Fiksu liikkuminen on osa työhyvinvointia. Kodin ja työpaikan väliset matkat vaikuttavat arjen sujuvuuteen ja sitä kautta hyvinvointiin, tyytyväisyyteen ja työssä jaksamiseen. Monipuoliset liikkumisen vaihtoehdot auttavat sitouttamaan työntekijöitä. Epäkohtien korjaaminen parantaa ilmapiiriä ja työtyytyväisyyttä. Työmatkaliikunta on myös helppoa arkiliikuntaa, johon työnantajan kannattaa kannustaa. 

Liikenneviraston tuoreen tutkimuksen mukaan yritys- ja kuntapäättäjät kokevat terveyttä edistävät liikkumismuodot työmatkoilla tärkeäksi. Kestävässä liikkumisessa päättäjiä kiinnostavat eniten työntekijöiden työhyvinvoinnin ja terveyden paraneminen. Todellisuus on kuitenkin vielä toinen. Suomalaiset ovat edelleen autoilevaa kansaa, ja lyhyitäkin työmatkoja kuljetaan usein autolla.
Työnantaja voi vaikuttaa henkilöstönsä kulkutavan valintaan innostamalla, kannustamalla ja mahdollistamalla sekä tarvittaessa myös ohjaamalla. Esimerkiksi maksuton pysäköinti, joka on merkittävä etu autoilijoille, voidaan muuttaa osittain maksulliseksi ja ohjata tuotto kestävien kulkumuotojen tukemiseen. Samalla ruuhka parkkihallissa helpottuu ja työntekijät ovat tyytyväisiä liikkumismuotojen tasapuoliseen kohteluun.

Autoilijasta hyötyliikkujaksi
kahdessa viikossa?
 

Mitä tapahtuu, kun kymmenen ennakkoluulotonta autoilijaa kokeilee kaksi viikkoa uutta tapaa tulla töihin? Testissä olivat joukkoliikenne, pyörä ja taittopyörän ja joukkoliikenteen yhdistelmä. Hyötyliikunnan määrä moninkertaistui, junassa saattoi rentoutua tai tehdä töitä ja pyörästä tuli työmatkalaisen uusi kaveri. 

– Istun työssäni suurimman osan päivää ja hyötyliikunta autoillessa jää minimiin. Kaikki joukkoliikenteen hyötyliikuntavaikutukset lasken isoksi plussaksi, kertoo yksi HSL:n viisaan liikkumisen kokeilija. 

HSL tarjoaa työpaikoille uutena palveluna Matkakorttikokeilua, jossa nykyiset autoilijat saavat ilmaiset matkakortit käyttöönsä kahdeksi viikoksi. Omakohtainen kokemus on usein avain työmatkarutiinin muutokseen. 

Työmatkalaskuri
kartoittaa muutospotentiaalin 

Liikkumistapojen muutos on hyvä aloittaa kartoittamalla yrityksen nykytilanne. HSL:n Työmatkalaskurin avulla yritys saa konkreettista tietoa työntekijöiden työmatkoista ja niihin liittyvistä tarpeista sekä keinoista, joilla niitä voi muuttaa kestävämmiksi. Työmatkalaskuri tuottaa tietoa henkilöstön työmatkojen kulkumuotojakaumasta ja sen muutospotentiaalista sekä hiilidioksidipäästöistä. Työntekijä saa selville oman liikkujatyyppinsä ja vinkkejä kestävään työmatkaliikkumiseen. HSL tarjoaa Starttipaketti-palvelua avuksi laskurin käyttöön ja ratkaisujen ideointiin. Netissä toimiva Työmatkalaskuri ja Starttipaketti ovat yrityksille maksuttomia palveluja. 

Teksti:  Anna Ruskovaara 

www.hsl.fi/yrityksille

……………………

HSL:n viisaan liikkumisen kokeilu jatkuu lokakuuhun 2016 saakka.
Kokeilun tuloksia voi seurata osoitteessa http://hslkokeilu.blogspot.fi 

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

HSL

Helsingin seudun liikenne (HSL) on kuntayhtymä, jonka jäseniä ovat Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Sipoo, Siuntio ja Tuusula. HSL:n perustehtävä on tarjota houkutteleva ja tehokas joukkoliikenne sekä kehittää yhteistyössä toimivaa liikkumisen kokonaisuutta. HSL:n järjestämässä liikenteessä tehtiin vuonna 2017 yli 370 miljoonaa matkaa. Toimintatulot olivat 657 milj. euroa, joista lipputulojen osuus oli 357 miljoonaa. Kuntayhtymässä on 373 työntekijää.