Muut artikkelit

18.09.2017

Stop ikäville limakalvo-oireille!

Stop ikäville limakalvo-oireille!

Vaihdevuosien aikana estrogeenin tuotanto vähenee kaikilla naisilla. Elämänlaatua heikentävästä emättimen kuivuudesta ja limakalvojen oireista ei kannata kärsiä turhaan, sillä apua on saatavilla paikallisvalmisteista. 

Vaihdevuosissa munasarjojen toiminnan hiipuminen johtaa estrogeenitason laskuun. 

– Näin tapahtuu kaikille naisille eli se on täysin luonnollinen vaihe naisen elämässä. Se, millaisia vaikutuksia se saa aikaan ja missä aikataulussa, on hyvin yksilöllistä. Hyvin tyypillisesti vaihdevuosioireet tuntuvat emättimen limakalvoilla, koska ne tarvitsevat estrogeenia pysyäkseen kunnossa. Kun estrogeenitaso laskee, limakalvot alkavat oheta ja kuivua, jolloin moni nainen kokee emättimessä lievää kutinaa, kirvelyä, epämukavuuden tunnetta, yhdyntäkipuja sekä tihentynyttä virtsaamistarvetta myös öisin, gynekologi Pauliina Tuomikoski taustoittaa.

Limakalvojen hyvinvoinnilla on merkitystä vaihdevuosien aikana

Sukupuolielämän kannalta limakalvojen hyvä kunto on ehdottoman tärkeä asia, jota kannattaa hoitaa paikallishoitovalmisteilla ja liukuvoiteilla, Tuomikoski neuvoo. 

– Jos kärsit yliaktiivisesta rakosta, joudut käymään usein yöaikaan wc:ssä, emättimessä on kuivuuden tunnetta tai esimerkiksi pyöräillessä hankaa ikävästi, kehottaisin hakemaan apua paikallisvalmisteista jo oman hyvinvoinnin vuoksi. 

Paikallishoitovalmisteet vaikuttavat limakalvoilla 

Paikallishoitovalmisteita löytyy apteekeista reseptivapaina ja reseptillä.

Tuomikoski kertoo, että apua saa esimerkiksi estrogeenia sisältävistä emättimen paikallishoitovalmisteista jotka vahvistavat limakalvoja, jolloin niiden kimmoisuus ja kyky suojata bakteeritulehduksilta palautuu. 

– Tälläisia ovat estradiolipohjainen emätintabletti ja -rengas sekä miedommat, estriolia sisältävät valmisteet, joiden avulla limakalvot voi hoitaa kuntoon silloin, kun elimistön oma estrogeenipitoisuus ei siihen enää riitä. Ne sisältävät hyvin pienen määrän estrogeenia, joten haittavaikutuksia esiintyy vähän. Tuomikoski kuitenkin muistuttaa, että mikäli on sairastanut rinta- tai gynekologisen syövän, kannattaa hoitovaihtoehdoista keskustella lääkärin kanssa. 

Oireita voi lievittää myös hormonittomien geelien, voiteiden ja puikkojen avulla. 

– Limakalvo-oireista ei kannata kärsiä turhaan, toteaa Tuomikoski.

Teksti: Mia Heiskanen

Lue lisää:

www.novonordisk.fi

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

Novo Nordisk

Novo Nordisk

Tanskalainen Novo Nordisk on globaali lääkealan yritys