Muut artikkelit

04.10.2017

Se nyt vaan on tyhmää olla kierrättämättä

Se nyt vaan on tyhmää  olla kierrättämättä

Tiesitkö, että voit yksityishenkilönä jättää käytetyt elektroniikkatuotteet Gigantin myymälöiden kierrätyspisteeseen maksutta – riippumatta siitä mistä tuote on ostettu. Gigantti varmistaa, että laite kierrätetään oikeaoppisesti ja mahdollisimman ympäristöystävällisesti.

Gigantin myymälät ovat olleet virallisia sähkö- ja elektroniikkajätteen vastaanottopisteitä vuodesta 2004. Se tarkoittaa, että myymälöiden yhteydessä oleviin kierrätyspisteisiin voi palauttaa maksutta kaikki vanhat kierrätettävät sähkölaitteet. 

– Olemme Suomen suurimpia sähkö- ja elektroniikkaromun vastaanottaja, sillä myymälöidemme kautta kiertää vuositasolla noin 8 miljoonaa tonnia elektroniikkatuotteita. Sähkö- ja elektroniikkalaiteromut on syytä viedä kierrätykseen, jotta ne eivät päädy kuormittamaan luontoa. Kierrätyksessä vanhoista laitteista saadaan raaka-aineita ja materiaalia teollisuuden käyttöön, logistiikkapäällikkö Petri Saarinen toteaa. Gigantin yhteistyökumppanina toimii Kuusakoski, joka hoitaa kierrätyksen lain ja asetusten mukaisesti. 

Saarisen mukaan myös laitteiden tietoturvallisuuskin on huomioitu. 

– Tietoa sisältävät laitteet, kuten tietokoneet, tabletit ja puhelimet, voi palauttaa Gigantin henkilökunnalle, jotka huolehtivat ne lukollisiin tietoturva-astioihin. Kierrätyksessä laitteiden muistikapasiteettia sisältävät komponentit tyhjennetään tai murskataan. Yllättävän vähän meille kuitenkin tuodaan tämän tyyppisiä tuotteita kierrätykseen, vaikka palvelu löytyy kaikista myymälöistämme. 

Tuotteet kotiin ekokuljetuksella

Gigantti on vuodesta 2015 alkaen tarjonnut pääkaupunkiseudun myymälöistään myös kotiinkuljetusta, jolla vaikkapa televisio kuljetetaan kotiin kaasu- tai sähkövoimalla. Takana on jo lähes 2 000 ekologista pikakuljetusta, mikä tarkoittaa kymmeniä tuhansia vähäpäästöisiä kilometrejä ja tuhansia kiloja vähemmän hiilidioksidi- ja muita päästöjä. Gigantin ekokuljetuskumppani A2B kuljettaa 30 autolla, joista 28 pakettiautoa kulkee kotimaisella jätteistä tehdyllä biokaasulla ja kaksi sähköautoa tuulivoimalla – pääkaupunkiseudulla ja Tampereen alueella.

– Emme peri ekokuljetuksista ekologisen kuljetuksen lisää, jotta hinta ei muodostu esteeksi kotiinkuljetuksen tilaamiselle tai ympäristösäästöille.

Saarinen muistuttaa, että Gigantti noutaa toki myös uuden tuotteen kotiinkuljetuksen yhteydessä vanhat laitteet asiakkaalta, mutta se on maksullinen palvelu. Tälläkin tavoin kiertää vuosittain jo merkittävä määrä elektroniikkaa. 

Pelataanko Tetristä?

Jätteiden tehokkaan lajittelun ja kierrätyksen lisäksi Gigantissa kiinnitetään huomiota ympäristöystävällisyyteen myös kuljetusten optimoinnilla. 

– Olen leikkisästi todennut, että varastokaverimme ovat alansa huippuja Tetriksen pelaamisessa eli siinä, kuinka tehokkaasti kierrätystuotteiden kontit täytetään lattiasta kattoon minimoidaksemme kuljetuskerrat. Teemme myös kerran kuussa Kuusakosken kanssa tilannekatsauksen, jossa käymme läpi, kuinka voisimme entisestään tehostaa kuljetuksia heidän suuntaansa. Iso kiitos henkilöstöllemme, joka on sisäistänyt vihreät arvot todella hienosti, Saarinen kiittelee.

”Tiesitkö, että muovipussit ovat olleet Gigantissa vuodesta 2016 maksullisia, koska elektroniikkajätti haluaa näin kannustaa asiakkaita pohtimaan muovipussin tarpeellisuutta ja auttaa näin vähentämään muovijätteen syntymistä? ” 

Ei autolla töihin

Jotain vihreiden arvojen sisäistämisestä kertoo sekin, että Gigantin hallinto muutti kesäkuussa Helsingin ydinkeskustaan Sanomataloon. 

– Kenelläkään ei ole enää autopaikkoja eli kuljemme töihin julkisilla liikennevälineillä, jalan tai pyöräillen. Se on iso juttu, sillä aiemmin suurin osa joutui kulkemaan Vantaan toimipisteeseen autolla. 

Vastuullista asiakaspalvelua

Gigantissa korostetaan vastuullisuutta myös asiakaspalvelussa. Käytännössä se tarkoittaa, että sen sijaan, että asiakkaalle myydään laite, arjen työssä huomioidaan, miten asiakasta voidaan auttaa hyödyntämään nykyteknologian suomat mahdollisuudet parhaalla mahdollisella tavalla. Siihen liittyy Saarisen mukaan olennaisesti vastuu. 

– Meidän on kyettävä ratkaisemaan ihmisten teknologialähtöisiin arjen pulmiin myymälöissä, verkossa ja puhelinneuvonnassa. Meidän tehtävämme on opastaa asiakasta käyttämään laitteita. Vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia on tänä päivänä enemmän kuin koskaan ennen, sillä voimme opastaa ongelmatilanteissa joko puhelimitse, myymälässämme tai etäyhteyden avulla. Eritoten After Sales -palveluissa tarvitaan järeää tuoteosaamista ja usein psykologistakin ongelmanratkaisutaitoa. 

KNOWHOW on puolestaan Gigantin oma palveluvalikoima, johon kuuluvat kodinelektroniikan asennus-, huolto- ja tukipalvelut. 

– Autamme asiakkaita laitteiden toimituksissa, käyttöönotossa ja mahdollisissa ongelmatilanteissa. Siirrämme myös tärkeät tiedostot ja yhteystiedot vanhasta laitteesta uuteen sekä asennamme kodinkoneet, jotta asiakkaan digitaalinen arki olisi huolettomampi.

Teksti: Mia Heiskanen

NÄIN KIERRÄTÄT LAITTEESI GIGANTISSA 

  • Voit jättää käytetyt elektroniikkatuotteet mihin tahansa Gigantin myymälän kierrätyspisteestä maksutta – riippumatta siitä mistä tuote on ostettu. 
  • Tietoa sisältävät laitteet voi palauttaa Gigantin henkilökunnalle, jotka huolehtivat laitteet lukollisiin tietoturva-astioihin.
  • Sähkö- ja elektroniikkalaite tulee toimittaa ilman tuotepakkauksia, ohjekirjoja tai muuta oheismateriaalia (esim. dvd- tai cd-manuaali)
  • Pölynimurit toimitetaan kierrätykseen ilman pölypusseja.

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

Gigantti Oy Ab

Gigantti Oy Ab

Gigantin toimintaperiaatteena on tarjota asiakkailleen laajoja valikoimia tunnettuja merkkejä mahdollisimman edulliseen hintaan. Fyysisten tuotteiden lisäksi Gigantti tarjoaa palveluita, kuten kuljetuksia, asennuksia, tuoteturvaa, maksuvaihtoehtoja ym. täydellisen käyttäjäkokemuksen mahdollistamiseksi. Pyrimme liiketoiminnallamme saavuttamaan mahdollisimman korkean asiakastyytyväisyyden myyjien ammattitaitoisen osaamisen, kuluttajaystävällisten hintojen sekä tuotteiden 30 päivän vaihto- ja palautusoikeuden avulla.