Muut artikkelit

13.12.2017

Maikin, 65, arki psoriasiksen kanssa: ”Kun kutina loppuu, kipu alkaa”

Maikki Lamberg on sairastanut psoriasista jo 40 vuotta. Sinä aikana hän on hävennyt ja hyväksynyt vaikean sairauden. Psoriasiksessa on yksilölliset oireet, ja Maikin pahin oire on ollut kutina.

Maikki kuuli ensi kerran psoriasisdiagnoosistaan 20-vuotiaana ja ajatteli, että elämä loppuu siihen. Aina kun hän käänsi päätään, leijui hilsepilvi ympärillä, koska alkuun psoriasis oireili päänahassa. T-paidan pitäminen ei tullut kysymykseenkään, koska se paljasti hopeanvalkoisen hilseen peittämät läiskät.

Ihmiset tuijottivat uimahallissa ja monet pelkäsivät, että sairaus tarttuu. Hän meni joskus toiselle paikkakunnalle, jossa kukaan ei tuntenut häntä, eikä siellä tarvinnut kestää tuijotusta.

Psoriasisläiskiä ei pidä hävetä

Useat psoriasista sairastavat häpeilevät ihoaan. Tällä on vaikutuksia itsetuntoon ja ajatuksiin omasta ulkonäöstä. Maikki kokee olleensa siinä mielessä onnekas, että psoriasisläiskät eivät koskaan ole sijainneet kasvoilla vaan pääasiassa käsivarsissa. Maikki on sairastanut psoriasista jo niin pitkään, että on oppinut hyväksymään sen itsepintaisuuden.

– Meillä psoriasista sairastavilla on tällainen sanonta, että kutina lakkaa, kun kipu alkaa, Maikki sanoo. Hänellä on vaikea ihopsoriasis, johon liittyy kovaa kutinaa. Oireet menivät vain kerran niin pahaksi, että hän joutui sairaslomalle.

Ole avoin lääkärin vastaanotolla

Osalla ihopsoriasista sairastavista saattaa esiintyä myös niveloireita, jotka johtuvat nivelten tulehdustilasta. Maikin psoriasis on siinä vaiheessa, että hän epäili jo itsellään nivelpsoriasista. 

– Onneksi keskustelin lääkärin kanssa, ja hän totesi sen olevan normaalia nivelkulumista. Lääkärin kanssa ei kannata yhtään hävetä. Kannattaa kuvailla kaikki tuntemukset. Jos sattuu johonkin kohtaan, kerro se, Maikki neuvoo.

– Oireita ei kannata jäädä pohtimaan itsekseen eikä kuluttaa netin keskustelupalstoilla liikaa aikaa. Lääkäri osaa kertoa, mistä on kyse ja mitä hoitokeinoja tarvitaan. 

Hyväntuulista Maikkia ei hetkauta mikään, koska hän ottaa asiat sellaisinaan vastaan. Psoriasis voi vaikuttaa arkeen ja elämiseen vahvasti, mutta oma asenne ratkaisee. 

– Elämää päin vain! Tämä elämä on suora lähetys, jossa ei ole uusintoja. Mene jokainen päivä kerrallaan iloisin mielin, hän rohkaisee.

Tiesitkö tämän psoriasiksesta?

  • Suomessa on psoriasista sairastavia jopa 150 000. 
  • Psoriasis on tulehduksellinen pitkäaikaissairaus, joka aiheuttaa iho- ja niveloireita ja altistaa liitännäissairauksille. 
  • Psoriasis ei tartu!

#Haastapsori-kampanjan toteuttavat yhteistyössä Novartis Finland Oy ja Psoriasisliitto. Lue lisää ja haasta Sinäkin psori osoitteessa haastapsori.fi

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

Novartis

Novartis