Muut artikkelit

01.03.2018

IoT NYT!

IoT NYT!

Esineiden internet (Internet of Things, IoT) laajenee jatkuvasti eri sovellusalueille. Älykkäät vesimittarit ja vesivuotovahdit, etähälytyksellä varustetut palovaroittimet sekä ilmanlaadun seuranta ja mittaaminen – ne kaikki ovat jo nyt Connected Finlandin arkipäivää. 

– IoT on todella merkittävä ilmiö ja kehittyy jatkuvasti. Haluamme madaltaa radikaalisti sen hyödyntämisen kynnystä ja tuoda IoT kaikkien käyttöön, kertoo Connected Finlandin toimitusjohtaja Markku Patronen. 

Olemme osa maailman laajinta IoT-ekosysteemiä ja Verkkomme saavuttaa jo 85 % suomalaisista.

Connected Finland käyttää verkossaan maailmanlaajuista, suurikapasiteettista ja erittäin hyvin häiriöitä sietävää Sigfox-teknologiaa. Se mahdollistaa sensoridatan keräämisen miljoonista kohteista aiempaa huomattavasti edullisemmin. 

– Pyöritämme Sigfox-verkkoa Suomessa ja Virossa. Olemme saumaton osa globaalia Sigfox-ekosysteemiä. Se toimii kaikilla mantereilla, tällä hetkellä jo 45 maassa. Puhtaasti laitteiden ja esineiden viestintään kehitetty teknologia tarjoaa edullisen, energiatehokkaan ja yksinkertaisen verkon erilaisille antureille ja laitteille. On olemassa suuri määrä esineitä, jotka voidaan nyt kytkeä internetiin riittävän edullisesti. Ratkaisumme mahdollistaa tämän tänään, tässä ja nyt, kommentoi Connected Finlandin perustajaosakas Marko Vanninen.

Avaimet käteen: laitteet, tietoliikenne ja palvelukerros

Verkon lisäksi Connected Finland valmistaa omia päätelaitteita, toteuttaa HW+SW -ratkaisuja ja pyörittää omaa IoT-platformiaan (Foxer IoT). 

– IoT:ssa on vasta raapaistu pintaa. Mitä edullisemmin esineet saa kytkettyä nettiin, sitä edullisempia esineitä ja köyhempää dataa kannattaa välittää. Teemme verkkoon sopivia laitteita ja kokonaisvaltaista IoT-palveluplatformia ja asiakkaamme saavat kaiken palvelun meiltä niin halutessaan. Toimitamme huomattavan pitkän pätkän koko arvoketjua, päätelaiteideasta mobiiliappiin saakka. Olennaisia menestystekijöitä ovat ketteryytemme sekä ratkaisumme kustannustehokkuus verrattuna aiempiin teknologioihin, Patronen kertoo.

Yrityksen kumppaniverkosto on avoinna kaikille IoT-ratkaisuja kehittäville ja hyödyntäville yrityksille, start-upeista kansainvälisiin pörssiyrityksiin. Verkostoon on Vannisen mukaan liittynyt jo satoja yrityksiä ja määrä kasvaa huimaa vauhtia. 

– Olemme osa maailman laajinta IoT-ekosysteemiä ja verkkomme saavuttaa jo suurimman osan suomalaisista (väestöpeitto 85 %). Olemme ketteriä ja paikallisia, mutta samalla asiakkaamme pääsevät kauttamme myös aidosti globaaliin ekosysteemiin. Se avaa heille uusia mahdollisuuksia viedä laitteitaan ja ratkaisujaan maailmalle. 

Projektien laaja skaala

Kun yritys valmistaa tai mahdollistaa niinkin erilaisia asioita kuin Connected Finland, sen asiakkaatkin edustavat hyvin erilaisia kategorioita.

– Esimerkkinä Connected Finlandin laitteita ja liittymiä ostavista asiakkaista käy Helen Oy. Yhtiö tuo Helsingin kaupungin asunnot Oy:n kiinteistöihin sisälämpötilan ja kosteuden mittaus- ja raportointipalvelun. Asumisolosuhteita ja energiatehokkuutta voidaan merkittävästi parantaa seuraamalla asuntojen lämpötilatasoja. Parhaillaan käyttöönottovaiheessa olevassa projektissa on tavoitteena asentaa yhteensä 8000 älykästä, Sigfox-tiedonsiirtotekniikkaa hyödyntävää mittaria Hekan asuntoihin, Vanninen kertoo. 

– Sigfox-laitteita valmistavat yritykset kuten Xortec Oy käyttävät omissa ratkaisuissaan edustamaamme teknologiaa. He saavat esimerkiksi IoT-vuotovahtilaitteisiinsa vuosiksi globaalisti toimivan yhteyden, yhdellä ainoalla sopimuksella. Integral Oy puolestaan tuottaa palvelukokonaisuuksia, paketoiden laitteiden ja liittymien lisäksi mukaan myös Foxer-platformimme avulla toteutetun palvelukerroksen ja integroiden datan tarvittaessa myös asiakkaidensa olemassa olevien liiketoimintasovellusten kanssa. 

Tänä vuonna Connected Finland pureutuu Patrosen mukaan useisiin uusiin alueisiin.

– Keskitymme mm. vesimittarien lukemiseen, kiinteistöjen hallintaan (lämpö, kosteus, paine-erot, pitoisuudet) ja toimistojen käyttöasteen seurantaan. Kiinnostavaa on myös sellaisten esineiden seuranta ja paikallistaminen, joita ei aiemmin ole voitu kytkeä internetiin kustannusten ja laitteiden lyhyiden paristonkestojen takia. 

Teksti: Kati Keturi

………………………………

Connected Finland Oy

  • 2015 perustettu kasvuyritys
  • Toimipisteet Espoossa ja Tallinnassa, Virossa
  • Työllistää 8 henkilöä
  • Liikevaihto 0,5 milj. euroa (2017)
  • Operoi maanlaajuisia Sigfox-verkkoja Suomessa ja Virossa
  • Suunnittelee ja valmistaa Sigfox-päätelaitteita, toteuttaa asiakasprojekteja ja tuottaa IoT-palveluja

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

Connected Finland

Connected Finland

Sigfox-verkot ovat pitkän kantaman radioverkkoja. Käytetty radioteknologia mahdollistaa radiosignaalin erittäin hyvän läpäisykyvyn sekä erittäin pitkän kantaman avoimessa ympäristössä. Verkkoon kytketyt laitteet ovat yhteydessä suoraan internetiin ilman ylimääräisiä teknisiä välikerroksia, joka parantaa teknistä luotettavuutta sekä helpottaa laitteiden käyttöönottoa. Connected Finland rakentaa ja kehittää verkkoaan edelleen jatkuvasti, verkkopeiton ollessa tällä hetkellä noin 85 % Suomen väestöstä ja noin 69 % Viron väestöstä (Connected Baltics).