Muut artikkelit

27.03.2018

Potkua arkeen töissä ja kotona

Potkua arkeen töissä ja kotona

Töissä stressaa ja kotona on pinna kireällä aivan liian usein. Flunssakin iski ja se tuntuu vaanivan nurkan takana päästäkseen uudelleen kylään. Tuttu tunne? Levon ja terveellisten aterioiden lisäksi apu voi löytyä ubikinonista, kehomme omasta energialaturista.

Ubikinoni eli koentsyymi Q10 on vitamiinin kaltainen maksamme tuottama yhdiste ja sitä on kaikissa kehomme soluissa. Huipussaan ubikinonin tuotanto on parikymppisillä ja tuotanto heikkenee puoleen jo 50-60 vuoden iässä ja ikäihmisillä tuotanto on voinut pudota jopa viidennekseen nuoruuden huipputasosta. Iän lisäksi stressi ja rankka urheilu vähentävät ubikinonin tuotantoa ja tästä voi johtua jatkuva jaksamattomuuden tunne. 

– Olen mitannut alhaisia ubikinonitasoja verestä myös migreenipotilailla, laihduttajilla, tupakoitsijoilla ja kroonisista sairauksista kärsivillä. Myös statiini- eli kolesterolilääkkeet vähentävät hyödyllisen ubikinonin tuotantoa, kertoo yleislääketieteen erikoislääkäri, biokemisti Päivi Mäkeläinen. 

”Ubikinoni muuttuu elimistössä ubikinoliksi yleensä ongelmitta. Joillakin tupakoitsijoilla, pitkäaikaissairailla tai iäkkäillä saattaa muuntumisessa olla ongelmia, joten erityisesti he hyötyvät valmiiksi ubikinolimuotoisesta ravintolisästä,” kertoo Päivi Mäkeläinen.

Kun lepo ei auta

Stressi on lyhytkestoisena voimanlähde ja se auttaa selviytymään kiperistä tilanteista. Pitkittyessään stressi kuitenkin kuluttaa energiavarastoja ja hidastaa ruuansulatusta, jolloin elintärkeiden ravinteiden saaminen voi vaarantua. 

– Viimeistään silloin, kun ulkoilu, lepo tai rentoutusharjoitukset eivät tunnu palauttavan elimistöä stressistä, on syytä hälytyskellojen soida. Muutostarpeet töissä tai kotona ovat yksilöllisiä, mutta kaikki tarvitsevat riittävästi ravinteita voidakseen hyvin. Jos niitä ei saa tarpeeksi ruuasta, voi ravintolisien käyttö olla paikallaan. Ubikinoni on tärkeä ravintolisä erityisesti stressaantuneille ja kaikille niille, joiden oma ubikinonin tuotanto on syystä tai toisesta vähentynyt, korostaa Mäkeläinen.

Seleeni vahvistaa ubikinonin vaikutusta

Suomen maaperä on seleeniköyhää. Vaikka lannoitteisiin lisätään seleeniä, eivät useimmat suomalaiset saa sitä riittävästi ravinnosta. Seleenin puute korostuu luomutuotteiden käyttäjillä. 

– Seleeni on ubikinonin työpari, sillä se auttaa ubikinonia muuntumaan aktiivimuotoon, selvittää Mäkeläinen. 

Teksti: Maija-Liisa Saksa

Tutkitut ubikinonivalmisteet  

Bio-Qinon®Q10 sisältää luonnollista ubikinonia, koentsyymi Q10, jonka raaka-aine on identtistä kehon tuottaman ubikinonin kanssa. Valmisteessa on ubikinonia kasviöljyssä ja C-vitamiinia, joka edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa ja vähentävää väsymystä ja uupumusta. Tanskalaisen lääketehtaan Pharma Nordin patentoitu Bio-Qinon on parhaiten dokumentoitu ubikinonivalmiste. Siitä on julkaistu yli 100 tieteellistä tutkimusta, jotka takaavat valmisteen laadun, hyötyosuuden ja puhtauden. Tuote on ollut EU-markkinoilla jo lähes 25 vuoden ajan. 

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

Pharma Nord

Pharma Nord

Pharma Nord on Euroopan suurimpia ravintolisien ja rohdosvalmisteiden valmistajia. Yritys kehittää, valmistaa ja markkinoi tieteeseen pohjautuvia ravintolisiä, rohdosvalmisteita sekä lääkkeitä, jotka tunnetaan hyvästä biologisesta hyötyosuudesta, turvallisuudesta ja dokumentaatiosta.

Yhteystiedot

info-fi@pharmanord.fipuh. 09 8520 2215

Organisaation artikkelit