Aihepiirit
03.10.2018

Hidas menestyminen on viisasta tässä maailmassa

Jos yritys on kultakaivos, voiko toimitusjohtaja silloin todeta, että yhtiöni vuolee kirjaimellisesti kultaa? Haastattelijana vieraileva päätoimittaja Alf Rehn / Menestyksen avaimet, tuotanto Editor Helsinki.

– 5-vuotias tyttäreni on ainakin sitä mieltä, että isillä on maailman hohdokkain ammatti. Todellisuudessa kullankaivaminen ei eroa juurikaan muusta kaivosteollisuudesta. Toki kaivosbisnes on kokonaisuutena oma maailmansa, koska operatiivinen toiminta tapahtuu suurelta osin maan alla. Johtajuuden näkökulmasta se muistuttaa kuitenkin mitä tahansa muuta teollista toimintaa. On osattava valita oikea strategia, tehdä oikea-aikaisia päätöksiä, huolehdittava tehokkuudesta, turvallisuudesta ja ympäristöstä. Kaivosteollisuudesta löytyy hämmästyttävän paljon yhdistäviä tekijöitä entiseen elämääni kemianteollisuudessa.

LÖSÖSELLE ON ANNETTU TEHTÄVÄKSI rakentaa Suomeen merkityksellinen kultakaivostoiminta, joka kantaa huomattavasti pidemmälle kuin hänen oma työuransa. Aikamoinen ero nopeusfetissin riivaamassa maailmassa, mutta sopii Lösöselle. 

– En usko pikavoittoihin. Rakennan mieluummin jotain sellaista, joka on kestävää ja kehittyy ennustettavasti. 

Lösönen kyseenalaistaa nopeiden pikavoittojen tavoittelemisen ylipäätään. 

– Ei ilmastonmuutoskaan ratkea hokkuspokkuksella, vaan pitkäjänteisellä työllä. Agnico Eagle Finlandin kanadalaisen omistajan historia ulottuu 61 vuoden päähän. Se antaa meille vakaan selkänojan, johon nojata ja kulttuurin, jota ei voi kopioida. 

LÖSÖNEN ON SELVÄSTI JOHTAJA, jolle on tärkeää löytää johtamastaan yhtiöstä henkilökohtaisesti puhutteleva arvopohja ja tehtävä. 

– Yksi ydinarvoistamme on perhe, jota arvostan suuresti. Agnico on perhe ja ymmärrämme, että työntekijöillämme on perhe. Missiomme on tuottaa arvoa ympäröivään yhteisöön. Vuonna 2017 otimme käyttöön 20 miljoonaa maksaneen vesien puhdistuslaitoksen, jotta ympäristöjalanjälkemme pienenisi. Olemme satsanneet pohjoisen elinvoimaisuuteen lahjoittamalla miljoona euroa Oulun Mining Schoolin työn tukemiseen. Kaivosteollisuushan on painottunut pohjoisen harvaan asutuille alueille, jossa työvoiman saatavuuden turvaaminen ja osaamisen kehittyminen on keskeistä myös tulevaisuudessa. Kulta on maannut Lapin maaperässä 2 miljardia vuotta ja sitä riittää, mutta ajatuksemme on, että vaikka kultakaivostoimintamme täällä joku päivä tyrehtyisi, jätämme jälkeemme puhtaan luonnon ja elinvoimaisen lähiyhteisön päiväkoteineen ja kouluineen. Hidas menestyminen on viisasta tässä maailmassa.

Jani Lösönen, Toimitusjohtaja, Agnico Eagle Finland Oy

Alf Rehn haastattelee Agnico Eagle Finlandin toimitusjohtajaa Jani Lösöstä.

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

Agnico Eagle

Agnico Eagle Finland Oy on kanadalaisen kullantuottajan Agnico Eagle Mines Limitedin tytäryhtiö. Se omistaa Kittilän kaivoksen ja harjoittaa aktiivista malminetsintää Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Suurikuusikon kultaesiintymästä, jonka Agnico Eagle osti Riddarhyttan Resources AB:ltä marraskuussa 2005, tuli yhtiön ensimmäinen kaivos Kanadan ulkopuolella.Agnico Eagle harjoittaa laadukasta ja rehtiä liiketoimintaa. Se antaa osakkeenomistajilleen erinomaisen tuoton pitkällä aikavälillä, luo hyviä työpaikkoja ja edistää toimintapaikkakuntiensa ja niiden asukkaiden hyvinvointia.