Aihepiirit
04.10.2018

Säästöjä ja hyvinvointia valaistuksen ohjauksella

Säästöjä ja hyvinvointia valaistuksen ohjauksella

Energiansäästön kannalta LED-valaisimiin siirtyminen on vasta puoli ratkaisua, sillä lisäämällä mukaan valaistuksen ohjaus voidaan energiakustannukset puolittaa. Bonuksena saadaan käyttäjäystävällinen ja eri tilanteisiin sopiva, ihmisen hyvinvointia edistävä valaistus.

– Älykkääseen valaistukseen ei siis päde se, että säästämällä joudutaan tinkimään jostain. Päinvastoin, sillä vähäisemmän energiankäytön lisäksi saadaan valaistukseen lisää toimivuutta ja käyttömukavuutta, korostaa Helvar Groupin Suomen myyntijohtaja Jukka Riikkula

Suurimmat hyödyt valaistuksen ohjauksesta saavutetaan julkisissa tiloissa: toimistoissa, oppilaitoksissa, sairaaloissa sekä hotelleissa ja ravintoloissa jne. Tilojen valon määrää ja väriä voidaan ohjata pehmeästi niiden käyttötarkoituksen ja -asteen mukaan. Esimerkiksi sairaalan potilashuoneessa on päivällä hoitojen aikana paljon kylmää valoa, mutta iltaa kohden valo muuttuu lämpimämmäksi, jolloin se rentouttaa ja edistää toipumista. Yöllä käytävien valaistusta voidaan vähentää, mutta kun niissä liikutaan, nousee valaistustaso automaattisesti.

 

Langatonta ohjausta ja tekoälyä 

Valaistukseen liittyy nykyisin vielä erillinen ohjausjohdotus, mutta suuntaus on kohti langattomuutta. Myös tekoäly on tulossa vahvasti valaistukseen ja Helvar onkin maailman kärjessä sen kehittämisessä. Kun kaikissa tiloissa on aina valaisin, voivat ne kerätä tietoa tilan käyttöasteesta, ilman kosteudesta jne. ja ohjata itse itseään. Näitä tietoja voidaan lisäksi hyödyntää rakennuksen huollossa ja ylläpidossa ja ohjata esimerkiksi tilojen siivousta niiden käytön mukaan.

Käyttäjä voi aina ohittaa tekoälyn tai etukäteen ohjelmoidut säädöt ja muuttaa valaistusta. Näin voidaan huomioida yksilölliset, mm. iän mukanaan tuomat tarpeet valaistuksen tasossa.

Helvarin ohjattavia ja säädettäviä valaistusjärjestelmiä voidaan soveltaa myös koteihin.

www.helvar.com

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

Helvar

Helvar

Helvar • suunnittelee ja valmistaa älykkäitä ja energiatehokkaita valaisinjärjestelmiä• vientiä 40 maahan, päämarkkina Eurooppa• vienin osuus yli 90%• kotimainen perheyritys• perustettu 1921• liikevaihto n. 75 miljoonaa euroa• henkilökuntaa n.250